DENK eens na!

Een Nederlandse vrouw maakt gebruik van haar vrijheid van meningsuiting om kritiek te uiten op racisme in de hedendaagse maatschappij. Dat je het hier niet mee eens bent, prima. Dat je tegenargumenten hebt, prima. Maar welke half-gebakken zak mosselschelpen denkt dat het een goed idee is een racistisch evenement aan te maken om een tekort aan racisme te bewijzen, heeft het volgens Simon Roda niet begrepen.

DENK TV 2016-05-27_15h27_43

Sylvana Simons was voor mij (buiten haar prachtige achternaam om) nooit meer dan een huishoudnaam. Je weet wel, zo’n naam waarvan je bij God niet weet hoe je die kent, maar je kent hem. Net zoiets als Jezus Christus, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Son Goku, dat soort namen, alleen wat minder indrukwekkend. Tot vorige week tenminste. Ineens hoorde je iedereen over deze vrouw steunen en kreunen, en niet eens op een fijne manier. Nadat ik de desbetreffende aankondiging en daaropvolgende De Wereld Draait Door uitzending had teruggekeken (ik heb meer hobby’s nodig), kwam er een naar gevoel bij me naar boven.

In mijn ogen is DENK een hypocriet clubje, die niet toepassen wat ze prediken. Ze beweren voor vrijheid van meningsuiting te staan, maar zodra een platform als De Telegraaf zich negatief uitlaat over DENK, eisen ze excuses van dat platform voordat ze er ook maar iets mee te maken willen hebben. Ook zie ik ze bar weinig inhoudelijke antwoorden geven. Ja mensen, nadat jullie voor de tiende keer in 4 minuten hebben verteld dat jullie voor verbintenis staan snappen we het wel. Ik dacht dat jullie een politieke partij moesten voorstellen, geen telecomprovider.

Deze combinatie van hypocrisie en onvermogen is voor mij genoeg reden om bang te zijn voor DENK en wat ze zouden kunnen en willen doen. Niet het soort bang dat ik zou zijn als ik naakt tegenover een grizzlybeer zou staan hoor. Meer het soort angst dat er wellicht een meteoriet op me neerkomt wanneer ik buiten loop. De kans is er, maar deze is zo astronomisch klein dat je er eigenlijk niet over na moet denken.

Racisten zijn nog dommer dan ik voor mogelijk hield (en geloof me, mijn fantasie is groot).

En toch had ik dat nare gevoel.

Iedereen mag zeggen en vinden wat hij of zij wilt in Nederland. Dit is voornamelijk een zege, maar helaas soms ook een vloek. Na mevrouw Simons’ optreden bij De Wereld Draait Door, stond al snel een evenement op Facebook met de inventieve naam ‘Uitzwaaidag Sylvana Simons’, gepland op 6 december 2016. Dit evenement bewijst een aantal dingen:

  1. Mijn nare gevoel is vaker dan niet gerechtvaardigd
  2. Racisme leeft nog onder een aanzienlijk gedeelte van de bevolking
  3. Racisten hebben moeite met spelling en grammatica
  4. Racisten zijn nog dommer dan ik voor mogelijk hield (en geloof me, mijn fantasie is groot)

Empathisch als ik ben, begrijp ik een gedeelte van de mensen die hieraan meedoen. Het is een stukje leuk doen, een stukje meelopen met de menigte, een stukje frustratie zelfs. Wat mij echter tegen staat van iedereen die aan dit evenement meedoet is dat ze allemaal totaal het punt missen dat Sylvana probeerde te maken. Kijk, het is ook niet mijn type mens. Ik vind haar arrogant overkomen, vastgeroest in haar eigen gedachtegang, en volgens mij spuugt ze wel eens kauwgom uit op straat. Ik had ZO graag gezien dat we haar ongelijk hadden kunnen bewijzen, maar helaas. Als je dit leest en je bent geïnteresseerd in of gaat naar dit evenement: je bent de clou op een gigantisch slechte grap die de vorm aanneemt van een idioot zoals jijzelf.

Een Nederlandse vrouw maakt gebruik van haar vrijheid van meningsuiting om kritiek te uiten op racisme in de hedendaagse maatschappij. Dat je het hier niet mee eens bent, prima. Dat je tegenargumenten hebt, prima. Maar welke half-gebakken zak mosselschelpen denkt dat het een goed idee is om een racistisch evenement aan te maken, om een tekort aan racisme te bewijzen? En kom alsjeblieft niet aan met laffe verklaringen á la ‘Het is alleen uitzwaaien, daar is niks racistisch aan!’. Ik snap dat je dom bent wanneer je racistisch aangelegd bent, maar kom er dan tenminste eerlijk voor uit.

Ik ben blij met vrijheid van meningsuiting, en ik gun het iedereen. Ik zal dan ook niet selectief zijn in wat wel en niet kan, want als het aan mij lag zou alles kunnen. Tegelijkertijd: als het aan mij zou liggen, zouden alle mensen inzien dat racisme het sociologische equivalent is van de blindedarm: een nutteloos aanhangsel dat (met een beetje pech) alleen maar pijn en ellende veroorzaakt, soms met dodelijke afloop. Irritante clubjes zoals DENK mogen van mij verdwijnen, maar nog liever dan dat zie ik alle racisten en andere mensen die in de weg van verbetering staan verdwijnen, want die zijn behalve irritant ook nog eens gevaarlijk. Er is nu eenmaal zwart in de wereld, net zoals er wit is. Tussen die twee extremen ligt een hoop grijs, en pas wanneer we allemaal daar in het midden samen komen, kunnen we samen vooruit.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.