Ik ben een hoer en Tinder is mijn pooier

Maarten Janssen las het artikel van columniste Joyce Kamerbeek over Tinder-klootzakken en besloot haar een brief te schrijven over het wel en wee van zijn eigen ervaringen met Tinder. Lees hier zijn betoog over romantiek, eenzaamheid en de zoektocht naar het geluk.

Stokpic jajaja

Beste Joyce,

Niet lang geleden oreerde jij op interessante en vermakelijke wijze over jouw ervaringen met Tinder(-klootzakken). Ik wil daar graag vanuit het mannelijke perspectief op reageren.

Als naïeve romanticus geloof ik in echte liefde. Niets mooier dan onvoorwaardelijke trouw en toewijding aan ‘die ander’. Ik ben dan ook meer een relatie-type dan een fladderaar. Dit wordt onderstreept door mijn relationele leven tot 2,5 jaar geleden: twee relaties van respectievelijk 7 en 3 jaar. Maar alles kan kapot. Zo ook langdurige relaties. Eenmaal mijn laatste relatiebreuk verwerkt hebbende, besloot ik Tinder een kans te geven, stilletjes hopende dat ik daar als niet-alfamannetje enige diepzinnigheid zou aantreffen.

Wat ik aantrof was een ellendige poel van psychische problemen, onduidelijke en onuitgesproken intenties, dronken berichtjes midden in de nacht met alleen het woord “water” als inhoud en ‘het is ál drie weken uit na 7 jaar relatie’-achtige types tot twijfelaars, zwijgers en last minute afzeggers. Er had een significant aantal bloedtransfusies kunnen plaatsvinden met mijn hoeveelheid doodgebloede Tinder-gesprekken en -dates.

Een week later zaten we allebei wat zenuwachtig tegenover elkaar in een espressobar.

Maar toen was zij daar ineens. Geen ‘love the life you live, live the life you love’ – al dan niet met life/live-spelfouten – als profieltekst, geen party girl-foto’s, geen paarden, geen ‘ik spring in bikini op het strand’-foto’s, niets van dat alles. Slechts drie bescheiden, haast verlegen foto’s. Ik was op slag verliefd.

Een week later zaten we allebei wat zenuwachtig tegenover elkaar in een espressobar. Wat was ze schattig. Haar nervositeit maakte haar nog aantrekkelijker en deed mij het mijne bijna vergeten. De eerste date kreeg al snel een vervolg. En nog een. En nog een. Zo’n twee maanden verder had ik gevoelens voor haar gekregen en keek ik voorzichtig al een beetje vooruit. Ik dacht omdat we samen haar IKEA-meubels in elkaar hadden gezet in haar nieuwe woning, het wel goed zat. Maar we hadden er nooit over gesproken. En langzaam maar zeker begon ik een discrepantie te bemerken in onze beleving. Na drie maanden besloot ik getergd door twijfel de vraag te stellen: hoe zit het nu eigenlijk met ons?

“Ik denk dat het voor jou iets serieuzer is dan voor mij. Ik weet niet zo goed wat ik wil en wil op het moment eigenlijk gewoon genieten van mijn vrijheid”.

Au. Ik brak. Hoe kon dat nou? Ze was zo lief, schattig en onschuldig? Ik besloot onze (blijkbaar non-) relatie te beëindigen, omdat het niet echt werkt als je gevoelens hebt voor iemand terwijl dat niet wederzijds is.

Mijn vertrouwen was beschaamd. Blijkbaar zijn het niet alleen mannen die uit zijn op seks.

Mijn vertrouwen was beschaamd. Blijkbaar zijn het niet alleen mannen die uit zijn op seks. Zit je dan met je goede intenties. Ik was boos. De knop ging om. ‘Jullie Tinder-bitches van Venus, ik een Tinder-klootzak van Mars.’ Twee maanden lang heb ik me overgegeven aan de vluchtige geneugten die Tinder te bieden heeft. Ik maakte kennis met het begrip Netflix & Chill, waar ik naïef als ik ben tot dan toe nog nooit van had gehoord. Ik vond het allemaal wel prima. Nul verwachting staat gelijk aan nul teleurstelling.

Tot twee weken geleden. Na een lange dag en korte nacht in Amsterdam zat ik in de trein terug naar huis. Ik voelde me kut. Ik voelde me het mannelijke equivalent van een slet. Eenmaal thuis werd ik bij toeval geconfronteerd met verloren gewaande foto’s van mijn laatste langdurige relatie. Ik scrolde er doorheen en raakte bevangen door de wederzijdse toewijding en het gevoel van geluk dat uit de foto’s sprak. Ik besefte dat ik tot niets meer dan een Tinder-hoer verworden was. Met vluchtige, betekenisloze contacten. En ik besefte vooral dat ik daar alleen maar ongelukkig van werd.

‘Delete Tinder?’ – Delete.

Joyce, je hebt gelijk: “Het begon onschuldig als een dating-app die langzaam veranderde in een app voor mensen die even zin hadden om van bil te gaan, een vluggertje. Zelfs de naam scharrel komt vaak niet eens meer ter sprake. Gevoelloze seks nu meteen en als jij niet wil, is mijn volgende match vast wel gewillig.”

Na 2,5 jaar Tinderen realiseer ik me dat dit niet de manier is om mijn behoeften te bevredigen.

Na 2,5 jaar Tinderen realiseer ik me dat dit niet de manier is om mijn behoeften te bevredigen. Misschien die van een sportvissende, met ontbloot bovenlijf in de spiegel poserende, al dan niet getrouwde, zonnebril dragende macho man. Maar niet die van een naïeve romanticus. Tinder is inmiddels niets meer dan de red light district van het online daten. Een Tinder-date is als het bezoeken van een prostituee met als verschil dat je je voor de vorm nog voorstelt aan elkaar.

Joyce, het feit dat wij als man van Mars en vrouw van Venus tot dezelfde conclusie komen, sterkt het geloof in mijn gedachte dat er ook nog zoiets bestaat als oprechte interesse en verwantschap tussen twee gelijkgestemden die ontstaan in het echte leven in plaats van achter de schermen van onze telefoons.

Terug naar de basis, terug naar mezelf. Daarom een swipe left voor Tinder en een swipe right voor dat meisje aan de andere kant van de kroeg of voor je in de rij bij de supermarkt.

Een superlike voor Tinder 0.0!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.