We hebben een nieuwe nationale held: Max Verstappen

Rodney Blok had tranen in zijn ogen toen hij Max Verstappen over de eindstreep zag racen. In het jaar waar sportlegende Johan Cruijff ons is ontvallen, is een nieuwe opgestaan.

NPO maxj

Gisteren wandelde ik samen met mijn vriendin nog met een croissantje in de hand door het zonnige Lille. De winkels zijn op zondag gesloten, maar de Franse terrassen waren in het licht van de ochtendzon al vroeg goed gevuld. Naast de brasseries hadden wij de mogelijkheid om op deze dag een bezoekje te brengen aan de lokale dierentuin. Als je er toch een weekend bent, dan moet je natuurlijk ook zoveel mogelijk bezoeken. Toch besloten wij om rond het middaguur in onze eigen bolide te springen. Met twee openstaande bruggen en drukte op de randweg van Antwerpen werd dit een heuse race tegen de klok om getuige te mogen zijn van sportgeschiedenis. Waar nodig maakte ik dan ook gebruik van de slipstream van mijn voorganger en hier en daar pakte ik in de bochten wat curbstones mee. Zonder helm, dat dan wel.

Ik had nooit durven dromen dat ik een Formule 1 Grand Prix even intens zou beleven als de bekerfinale van Feyenoord. Voetbal is mijn sport, maar een flinke dosis chauvinisme en fanatisme zijn voor mij de voedingsbodem om iedere sport lief te hebben. Het gevoel van ‘wij zijn Nederland’ zorgde ervoor dat ik twee maanden geleden met frisse tegenzin mijn wekker zette voor de grote prijs van Australië. In het donker ben ik die zondag rond 05:30 uur naar de woonkamer gekropen om de eerste race van het jaar te aanschouwen.

Wanneer ik de kamer inloop zie ik mijn vader al fris en fruitig in de handen wrijven en genieten van zijn eerste kop koffie. Ik doe mijn best om niet over m’n zuiger te gaan. Er is weinig voor nodig om de biertjes van de avond ervoor op te boeren. Mijn haar stinkt naar een bruin café en mijn adem doet vermoeden dat ik gisteren een DIXI heb leeggezopen. Door de spanning voor de start, de vertrouwde stem van Olav Mol en ook mijn eerste ‘bakkie pleur’ voel ik mij gelukkig al gauw iets beter.

Ik had nooit durven dromen dat ik een Formule 1 Grand Prix even intens zou beleven als de bekerfinale van Feyenoord.

Vanaf die ochtend wordt een groot deel van Nederland besmet met het ‘Formule 1 virus’. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat Max Verstappen, onze Max, waanzinnig veel potentie heeft. Hij eindigt weliswaar één plek achter zijn teamgenoot Sainz, maar met zijn unieke stijl, talent en agressieve manier van racen zet hij onze natie al snel in vuur en vlam. De teleurstelling na de eerste race en zijn woede richting Sainz en Torro Rosso zijn tekenend voor zijn ambitie om de allerbeste allertijden te worden.

De races daarna ontstijgt hij zijn eigen team. Carlos Sainz mag niet in de schaduw van Max Verstappen staan. Carlos Sainz mag eigenlijk zijn veters nog niet vastmaken. In vergelijking met Verstappen is Sainz een onzekere achttienjarige scholier die net instapt voor zijn eerste rijles. Voormalig wereldkampion Hamilton schreeuwt tijdens de volgende race paniekerig door de boardradio ‘I can’t pass this guy’. Hij rijdt achter Max.

We zijn twee maanden verder en Max komt in Barcelona voor het eerst uit voor zijn nieuwe team Red Bull Racing. De vorige Grand Prix heeft Kvyat een coureur van Ferarri tweemaal zo hard van achter aangereden dat Sebastian Vettel zich letterlijk en figuurlijk zwaar genaaid voelde. Het ongeluk en de daarbij komende commotie zorgde voor de teamwissel tussen Verstappen en Kvyat. Deze snellere bolide is voor de Nederlander de ultieme mogelijkheid om voor het podium te gaan rijden.

In het jaar waar sportlegende Johan Cruijff ons is ontvallen, is een nieuwe opgestaan.

Met flink wat downforce vlieg ik nog steeds over de hobbelige Belgische wegen. Terwijl ik met mijn volle gewicht in een haarspeldbocht in buurt van Gent hang, gaat mijn telefoon. Mijn ouders bellen mij verheugd op om mij mee te delen dat Hamilton en Rosberg uit zijn gevallen en dat Max serieuze kansen op het podium heeft. Ik besef mij dat een bandenwissel of even bijtanken (lees: sigaretje roken) mij de kop kan gaan kosten en ik besluit om in één rechte streep door naar huis te rijden.

Eenmaal thuis aangekomen zit ik direct aan de buis gekluisterd. Max gaat aan de leiding en met nog 15 ronden te gaan is er een kans dat hij gaat winnen. De jongste coureur ooit. De allereerste Nederlander ooit die een Grand Prix in de wacht kan gaan slepen. Sportgeschiedenis ontstaat, maar wordt gevormd door het commentaar op de achtergrond. Wij horen Olav Mol moeite hebben met het controleren van zijn emoties. ‘Bizar, fucking bizar’, zijn de spaarzame teksten die hij snikkend nog net over zijn tong laat rollen.

Max Verstappen duikt de laatste bocht in en het besef begint langzaam bij iedereen in te dalen. Hetgeen wat door iedereen als onmogelijkheid werd geacht, wordt met iedere meter naar de finish realistischer. Met het zicht op de zwart-wit geblokte vlag in het vizier houdt Olav Mol het niet langer en begint hij aan een historisch stukje sportcommentaar: ‘Joooooohééééééé, joooooohóóóóóóóóó, joooooooo fucking hell, wat bizar’. Het kippenvel staat huizenhoog op mijn arm en bij iedereen thuis staan de tranen in de ogen. In het jaar waar sportlegende Johan Cruijff ons is ontvallen, is een nieuwe opgestaan. We staan weer op de kaart. En hoe!

Hulde Max Verstappen, hulde!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.