Op bezoek in de sweatshops van Bangladesh – maar dan in Amsterdam

Vandaag is het International Fair Trade Day. Een van de interessantste initiatieven op dit gebied vindt plaats in de Kalverstraat in Amsterdam. Schone Kleren en Mama Cash hebben de handen ineen geslagen en The Mad Rush gecreëerd. De pop-up store laat zien hoe jouw kleren gemaakt zijn en vragen daarmee aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in de sweatshops in bijvoorbeeld Bangladesh (waar drie jaar geleden nog Rana Plaza instortte en meer dan duizend mensen omkwamen). 

Flyer Schone Kleren Campagne foto

Vandaag is het International Fair Trade Day. Alhoewel themadagen vaak bekritiseerd worden om hun korte termijn aandacht en effect kan het wel degelijk nuttig zijn om mensen te introduceren met onderwerpen waar ze nooit over nadenken. Daarnaast denken veel mensen nog steeds te klein en menen ze als individuele consumenten niks te kunnen betekenen. Fair Trade is je eigen schuldgevoel afkopen terwijl de buurvrouw een extra keer uit eten gaat, mooi niet. Toch verschijnen de laatste tijd steeds meer initiatieven die consumenten wijzen op de macht die zij in handen hebben. Woody Harrelson vertelde je al over de impact van consumenten tegen klimaatveranderingen:

En terug naar duurzame kleding – Emma Watson trok een compleet recyclebare jurk aan naar het Met gala.

Een van de interessantste initiatieven vindt plaats in de Kalverstraat in Amsterdam. Schone Kleren en Mama Cash hebben de handen ineen geslagen en The Mad Rush gecreëerd. De pop-up store laat zien hoe jouw kleren gemaakt zijn en vragen daarmee aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in de sweatshops in bijvoorbeeld Bangladesh (waar drie jaar geleden nog Rana Plaza instortte en meer dan duizend mensen omkwamen).

Luister hier de aflevering van 12 mei van EenVandaag op Radio 1 over de ‘Bengaalse textielfabriek in hartje Amsterdam’. 

 

Je hoeft je niet schuldig te voelen om het feit dat je iedere morgen voor vijf euro een ontbijtje op het station haalt, of gewoon gemakkelijk 6,20 neertelt voor een pakje sigaretten voor het uitgaan, of je wasmachine een keertje extra laat draaien omdat je per se dat ene shirt aan wil. Maar bedenk ook dat een paar keer per maand dit soort luxemomentjes kunt laten schieten om te investeren in eerlijkere en duurzamere producten. Het hoeft geen 180 graden change of lifestyle te zijn. Zoals vele handen licht werk maken, hebben veel consumenten een grote impact.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.