Prince is dood, lang leve Prince. En Gerard Joling.

Bij het overlijden van een bekend persoon, of het voltrekken van een grote ramp, is de neiging van mensen om het op de een of andere manier op zichzelf te betrekken. Wat is daar het nut van? Nul komma nul. Het is een verlangen om interessant gevonden te worden en daar moeten we mee ophouden, meent Maarten Janssen in zijn nieuwe column.

Photodune Communication metaphor. Isolated on white

“Prince: een groot artiest en legende overleden. Ik zal nooit vergeten dat hij ooit aanwezig was bij een optreden van mij in Amsterdam.”

Zo luidt de tweet van Gerard Joling van donderdag jongstleden, net nadat bekend is geworden dat Prince is overleden.

Ik ben nog wel bereid te geloven dat Gerard Joling – hoewel hij dat ongetwijfeld graag zou willen kunnen – hier niet zichzelf aan het pijpen was. Dat hij goede bedoelingen had met zijn tweet en slechts zijn woorden ongelukkig gekozen heeft.

Maar wat mij fascineert bij het overlijden van een bekend persoon, of bij het voltrekken van een grote ramp, is dat mensen de neiging hebben het op de een of andere manier op zichzelf te betrekken.

Iedereen heeft ineens een herinnering aan Prince. Of heeft hem ergens gezien.

Ander recent voorbeeld: de aanslagen in Brussel. Ineens hoorde ik allemaal verhalen om me heen van mensen die ook op dat vliegveld zijn geweest, of er binnenkort naartoe gaan.

Toegegeven: ook ik heb me hier schuldig aan gemaakt. Toen vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. Ik bleek namelijk ook die route, inclusief hetzelfde vluchtnummer, gevlogen te hebben. De sticker zit nog op mijn paspoort.

Iedereen heeft ineens een herinnering aan Prince. Of heeft hem ergens gezien.

Ik heb toen de drang om dat aan iemand te vertellen niet kunnen onderdrukken. En op het moment dat ik het vertelde voelde ik me al kut.

Wat heeft het voor nut of relevantie voor wie dan ook dat ik op een totaal ander moment onder totaal andere omstandigheden toevallig ook op die vlucht heb gezeten? Wat heeft het voor relevantie dat Prince ooit aanwezig was bij het concert van Gerard Joling?

Nul komma nul. Het is puur zelfpijperij. Het is een verlangen om interessant gevonden te worden. En het overlijden van een bekend persoon of het voltrekken van een grote ramp is de ideale gelegenheid om in verkapte medelijden-vorm jezelf in de spotlight te zetten.

Crème de la crème van de met medelijden gemaskerde zelfpijperij zijn naast social media de talkshows op televisie. Iedereen herinnert zich nog hoe Patricia Paay soppend van haar stoel gleed bij DWDD toen ze vertelde over haar avontuurtjes met David Bowie. Kunnen we vanaf nu afspreken dat wanneer er een bekend persoon overlijdt of zich een grote ramp voltrekt, dat we vooral niet vergeten dat het om die persoon en de slachtoffers gaat? Een ode aan de overledene en respect voor de slachtoffers! Zend een docu uit. Breng nieuws. Maar laten we nou voor een keer eens niet aan onszelf denken.

Zo niet, wil ik bij dezen alvast zeggen: ‘Gerard Joling. Ik weet nog die keer jaren geleden dat ik met hem op de foto moest. Wat een nietszeggend en voor nu totaal irrelevant moment was dat.’

  • Wat te denken van onze gekleurde Paay mevrouw Sylvana Simons. Zij vertelde bij Pauw bijna aan een gangbang te hebben deelgenomen bij Prince……Goed dat we het weten…..

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.