“You have to treat ’em like shit.”

Er moet zeker wat aan de discriminerende uitspraken van Donald Trump gedaan worden, maar de tegencampagne ‘Vote Trump, Get Dumped!’ werkt juist averechts. Er zijn over de hele wereld nog steeds grote groepen vrouwen die onderdrukt worden op politiek vlak. Dan is het toch te idioot dat vrouwen die politieke vrijheid genieten, de discussie willen sluiten door met vagina’s te gaan zwaaien?

Vote Trump Get Dumped fotoartikel

De Huffington post plaatste een tijd terug een filmpje op hun Facebook pagina van de campagne Vote Trump, Get Dumped! Een echtpaar uit Ohio is de campagne begonnen uit protest tegen Trump zijn uitspraken over vrouwen. Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt aan recente posts op social media zijn dat er nogal wat. Hier een greep uit zijn longlist of quotes:

 “You have to treat ’em like shit.”

“You know, it really doesn’t matter what [the media] write, as long as you’ve got a young and beautiful piece of ass.”

“[Ariana Huffington] is unattractive both inside and out. I fully understand why her former husband left her for a man–he made a good decision.”

“A person who is very flat-chested is very hard to be a 10.”

“You know who’s one of the great beauties of the world, according to everybody? And I helped create her. Ivanka. My daughter, Ivanka. She’s 6 feet tall, she’s got the best body.”

“If Hillary Clinton can’t satisfy her husband what makes her think she can satisfy America?”

“Must be a pretty picture you dropping to your knees.”

“26,000 unreported sexual assaults in the military-only 238 convictions. What did these geniuses expect when they put men & women together?”

“Angelina Jolie is sort of amazing because everyone thinks she’s like this great beauty. And I’m not saying she’s an unattractive woman, but she’s not beauty, by any stretch of the imagination. I really understand beauty. And I will tell you, she’s not — I do own Miss Universe. I do own Miss USA. I mean I own a lot of different things. I do understand beauty, and she’s not.”

Ik hoop je weinig te hoeven uitleggen over het gevaar voor vrouwenrechten en emancipatie wanneer Donald Trump daadwerkelijk de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Hij objectiveert, ondermijnt en marginaliseert vrouwen op een schaamteloze manier. Net zoals hij eigenlijk met veel andere groepen in de samenleving doet, maar dat terzijde. Dit artikel gaat namelijk niet over Donald Trump en zijn denigrerende houding tegenover min of meer alles wat los en vast zit, maar over de reactie die hierop volgt.

Terug naar het begin van dit artikel, Vote Trump Get Dumped. De campagne roept Amerikaanse vrouwen op om niet langer seks te hebben of te daten met Trump kiezers. Dit wordt geïllustreerd door het logo van de campagne waarop gekruiste vrouwenbenen te zien zijn. De bedenkers van de campagne moedigen vrouwen aan om hun invloed uitoefenen op het stemgedrag van hun partners door ze te onthouden van seks. Teruggrijpend op het Griekse verhaal van Lysistrata en de Britse suffragettes promoot Vote Trump Get Dumped de boycot strategie als een succesvol politiek pressiemiddel.

De campagne beweert Trump aan te vechten, maar bevestigt zijn seksisme op deze manier alleen maar.

Na het zien van het promotiefilmpje besloot ik wat meer over de campagne op te zoeken. Het blijkt voornamelijk een pr-stunt te zijn om aandacht te vragen voor het seksisme van Trump, alhoewel ze daadwerkelijk vrouwen vragen geen seks of dates hebben met Trump supporters. Als je media aandacht wil werkt seks, dat is nu eenmaal zo. Een beetje controversie doet de zaak al snel veel goeds. Ondanks dat ik me bewust ben van de aantrekkingskracht van seks, krijg ik toch een ongemakkelijk gevoel als ik de website bekijk. Niet ten minste omdat de pagina volstaat met insta-achtige plaatjes met quotes van Trump waar ik spontaan kippenvel van krijg. Maar waar mijn haren pas echt recht overeind van gaan staan, is het voorstel om vrouwen hun politieke idealen te laten bereiken door hun benen bij elkaar te houden. Pardon? Mijn virtuele tijdlijn ontplofte een paar weken geleden nog van de kritiek op de reclame van het merk Suits en nu krijgen we dit?

De campagne beweert Trump aan te vechten, maar bevestigt zijn seksisme op deze manier alleen maar. Voor mijn gevoel heeft het maatschappelijke debat grote stappen gezet in het bespreekbaar maken van gender issues, maar is deze campagne twee stappen terug in de tijd.

“We zijn meer dan alleen vagina’s! Behalve als het ons goed uitkomt, dan beroepen we ons graag weer op ons geslachtsdeel.”

Het zet mannen en vrouwen lijnrecht tegenover elkaar, als twee tegenovergestelden waarbij seks wordt ingezet als wapen. Niet alleen ondermijnt de campagne de capaciteit van vrouwen om een politieke discussie te voeren, tegelijkertijd zet het mannen weg als barbaarse en wilde figuren die met seks zijn gemakkelijk zijn te dwingen tot het verlaten van hun normen en waarden (ook al zijn deze gelijk aan die van Donald Trump).

In het verleden hebben gelijksoortige campagnes bewezen succesvol te zijn. Leymah Gbowee won zelfs de Nobelprijs voor haar activisme in Liberia, waar seksstakingen onderdeel van waren. Er kwam een einde aan de jarenlange burgeroorlog, nadat vrouwen hun mannen dwongen een standpunt in te nemen. Maar Gbowee erkent ook dat de stakingen bedoeld waren om aandacht te trekken, en ze is er niet zeker van of de onthouding daadwerkelijk heeft plaatsgevonden of effect heeft gehad op het stemgedrag van mannen. Bovendien kregen de mannen niet alleen seksuele onthouding voor hun kiezen, de Liberiaanse vrouwen dreigden zich ook naakt in het openbaar te vertonen, wat daar een enorme schande is voor de man en barricadeerden Gbowee samen met een groep activisten de conferentiezaal waar op dat moment onderhandelingen plaatsvonden om de oorlog in Liberia te eindigen.

Vrouwen willen niet als troep behandeld worden, evenmin als mannen dat niet willen.

In de context van de burgeroorlog en de onderdrukking die vrouwen in Liberia ondervonden en nog steeds ondervinden begrijp ik dat het doel hier de middelen heiligt. Ik ben me ervan bewust dat kritiek op seksstakingen in deze context misplaatst is, wanneer vrouwen zo keihard moeten vechten voor wat ze waard zijn.  Maar juist in het licht van deze burgeroorlog vind ik het een wanvertoning om je als vrouw in de Verenigde Staten te beroepen op je seksualiteit in plaats van je recht en je vrijheid om te spreken, te demonstreren en te stemmen.

Er zijn over de hele wereld nog steeds grote groepen vrouwen die onderdrukt worden op politiek vlak. Dan is het toch te idioot dat vrouwen die politieke vrijheid genieten, de discussie willen sluiten door met vagina’s te gaan zwaaien. Vrouwen willen niet als troep behandeld worden, evenmin als mannen dat niet willen. In mijn ogen is het voor Amerikaanse vrouwen een stuk verstandiger deze energie om te zetten in een campagne die daadwerkelijk een (inhoudelijk) weerwoord aan Trump en zijn volgers geeft. Zeker nu de idealisering van Hillary Clinton als geduchte vrouwelijke opponent aan het afbrokkelen is, wordt het hoog tijd dat er een stevig antwoord komt op het relaas van deze man. Misschien een verlies van zo’n 52% van de stemmen?

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.