Varsity: Blote billen en mannen in strakke pakjes

De Varsity is niet zo maar een roeiwedstrijd. Het is dé roeiwedstrijd. En hij is dit weekend. Massaal zal roeiend en studerend Nederland naar het Amsterdam Rijnkanaal trekken om de titanen van hun vereniging aan te moedigen. De spanning die er hangt is te vergelijken met de WK voetbal finale uit 2010, met een temperament aan de oever en op het water waar menig latino jaloers op kan zijn.

Skadi FotoCo 10338418_868062566587183_4534006417651483638_o

Met de Boat Race nog vers in gedachten staat de volgende epische roeiwedstrijd al weer voor de deur. Aanstaande zondag zal voor de 133e keer de Varsity plaatsvinden ter hoogte van Houten. Voor dit evenement, dat vorig jaar benoemd is tot Nederlands erfgoed, wordt een modderig grasveld voor een dagje omgetoverd tot een studentikoze tribune en is het terrein waar de toeschouwers hun favoriete roeiers aanmoedigen bijna festival-waardig.

De strakke pakjes van de Oude Vier

De wedstrijd kent verschillende velden maar het neusje van de zalm van de dag is de legendarische ´Race der Oude Vieren´. Elke studentenroeivereniging die enigszins wat voorstelt in de roeiwereld laat hier zijn beste roeiers starten. De Oude Vier bestaat uit vier mannen waar van gezegd kan worden dat zij het roeien aardig in de vingers hebben en hun hoofd aardig in de wolken, doordat zij ruim twee meter meten en de andere roeiers van de vereniging hebben verslagen voor een plekje in deze boot.  Allen gedost in een nauwsluitend roeipakje met daarop de kleuren van hun vereniging. Zij worden bij het roeien geholpen door een zeer lichte stuurman of –vrouw die er voor kan zorgen dat deze mannen nog nét dat ene beetje meer geven om als eerste over de finish te komen.

En áls je dan als eerste over de finish komt, dan wordt je als jonge god verwelkomt. Alle toeschouwers die voor jou zijn gekomen, staan al in hun ondergoed aan de kant en kunnen niet wachten om jou in het ijskoude water te springen om je te feliciteren. Want hoe feliciteer je anders een levende legende?

Hoewel de race van 3 kilometer slechts 10 minuten duurt, zal het overwinningsfeest tot in de vroege uurtjes doorgaan. Net zoals de deuren, staat de tap wagenwijd open en is er bier in overvloed.

Waar de overwinning vorig jaar nog naar de mannen van roeivereniging Skadi uit Rotterdam ging, liggen dit jaar alle opties weer open. De focus van het Aegon Nationaal Roeiteam ligt dit jaar op de Olympische Spelen, dit wil zeggen dat de mannen die het roeien al meerdere malen uitgespeeld hebben, nu zorgen voor jong bloed in het Oude Vieren veld en voor ploegen die zeer gewaagd aan elkaar zijn. Verschillende speculaties proberen in te schatten hoe deze nieuwe jongens zullen gaan presteren onder de ogen van honderden toeschouwers op het terrein en nog wel meer via de livestream thuis.

De blote billen

De Varsity is niet voor niets een Nederlands erfgoed als het geen bijzondere tradities had. Hoewel de studentenwereld bekend staat om zijn tradities, denk ik dat deze op de Varsity misschien nog wel het meeste tot uiting komen. Zo is er de kleding. Eenieder is gedost in de kleding van zijn of haar vereniging. Een afgedragen roeiblazer die mogelijk geschonken is door een roeier uit een vorig tijdperk en stijf staat van het bier, is het meest kenmerkende. Dit antieke museumstuk of stinkende trots wordt hier en daar aangevuld met een rieten hoedje en een wandelstok en niet te vergeten een verenigingsdas.

Maar naast alle tradities is er ééntje die er met kop en schouders boven uit steekt. Het zwemmen. Het water, dat ongeveer dezelfde temperatuur heeft als je koelkast, wordt niet alleen gebruikt om te roeien. Iedere toeschouwer heeft een handdoekje en droge kleding bij zich, klaar om de Oude Vier van zijn of haar vereniging te feliciteren op het moment dat die als eerste over de finish komt. De truc is om hier een charmante dame of heer van de andere vereniging te vinden, die zo vrij is om je handdoekje vast te houden als jij in het ijskoude water in springt om de winnaars te feliciteren. Je ziet iedereen vol afwachting kijken, wie de eerste sprong waagt, maar zodra er één schaap over de dam is volgen er meer, en al snel ligt het water vol met studenten die zich al watertrappelend naar de boot begeven. De studentenwereld zou de studentenwereld niet zijn, als dit niet het moment zou zijn om met je billen bloot het water in te springen met als enige kledingstuk je verenigigsdas. En voor de dames gelukkig een klein beetje ondergoed.

Het schouwspel met de kersverse legendes en hun horde aan fans die in het water dronken zijn van blijdschap duurt misschien een half uurtje. Daarna begeeft de horde zich naar de eigen stad waar de helden al daar niet worden opgehaald per koets en waar de tap de hele nacht open zal staan.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.