Met Cruijff verliezen we meer dan een groot voetballer

7 augustus 2004. Ik zit met mijn vader in het Olympisch Stadion. Op het veld zie ik mensen als Marco van Basten, Kees Rijvers, Sjaak Swart, Hans van Breukelen, Johan Derksen (met twee melkflessen onder zijn voetbalbroekje) en: Johan Cruijff. Cruijff beroert de bal op deze warme zomerdag alsof het ding nooit van zijn voet is geweest. Ik heb hem tot die tijd eigenlijk nooit zien voetballen. Ook niet op oude beelden. Maar daar in het Olympisch stadion zie ik hem wel de bal beroeren. Noem me een sentimentele drol, maar voor mij voelde het net als die ene keer dat ik het Meisje met de Parel van Vermeer in het echt zag: ik zag Johan Cruijff aan het werk. Live, en wel. Dat het nergens over ging en Johan al tegen de zestig liep, dat deerde niet. Ik kon op mijn veertiende zeggen dat ik Cruijff in het echt heb zien spelen.

Het legendarische tutti-frutti fragment

 

 

En vandaag bereikte ons het bericht dat hij is overleden: JC is niet meer. Een dag voordat die andere JC zou sterven. Nooit meer horen we zijn ietwat onsamenhangende wijsheden. Waarschijnlijk kun je er wel een paar oplepelen. Zelfs als je niets om voetbal geeft. Want Cruijff was meer dan voetbal. Hij was onze grootste levende bekendheid. Overal ter wereld is Cruijff een grote naam.

Mijn vader had ooit de halve finale tegen Brazilië opgenomen. Een beruchte pot voetbal uit 1974. Schoppend en wel dropen de sambavoetballers af. Er was iets nieuws geboren: totaalvoetbal. De Hollandse school. Nederland was in de ban van Oranje. Voor het eerst ontstond zoiets als een Oranjekoorts. Voetbalhysterie.

Halve finale Brazilië

Jaren later staat het Nederlands voetbal er minder florissant op. Cruijffs eerste liefde, Ajax, is geen Europese grootmacht meer. En het totaalvoetbal van Oranje is vooral een groepje pupillen geworden dat amper weet naar welke kleur ze de bal over moeten spelen.

Het ging Cruijff aan het hart. Vlak voor heel Nederland wist dat de kanker zijn lichaam in de greep had gekregen haakte hij af bij Ajax, waar zijn revolutie zijn laatste kunststukje was. Hetgeen hem niet altijd in dank is afgenomen. Cruijff raakte verstrikt in politieke spelletjes, moddergooien en gekonkel tussen haantjes en personen.

Laten we daarom Cruijff herinneren als speler, als grootheid en sympathieke analist. Hoewel niet iedereen, mijzelf incluis, Cruijffs voetbalknowhow altijd kon doorgronden, nooit stelde deze man zich op een podium. Hij bleef altijd zichzelf, sympathiek, toegankelijk en down to earth.

Cruijff is een icoon. Een parel voor onze sport en een voorbeeld voor de verwende koptelefoongeneratie, die moeilijk doet over vlekjes van een stift op hun dure shirtje, een dikke patserbak belangrijker vindt dan goed spel en te beroerd is om hun verhaal aan de media te doen.

Nummer 14 is ons ontvallen. Rust zacht Johan!

 

De foto komt van Wikicommons.


Young Critics draait volledig op donaties. Vond je dit artikel van Tiewen Visser de moeite waard? En wil je graag meer van deze schrijver lezen? Steun ons dan in de vorm van een donatie of een kopje ☕!

Hieronder kun je iets bijdragen aan het artikel of de discussie aangaan. Ben je het met Tiewen eens? Waarom wel/niet?