Lieve Eva, we staan op het randje van WO III

We staan op het randje van WO III en wat doen mensen: foto's van zichzelf maken met selfiesticks. Steunbetuiging is volledig zijn doel voorbij geschoten, zo betoogt Maarten Janssen. In een brief aan zijn veel te vroeg overleden klasgenootje Eva - naar wie hij ook schreef over 9/11 - laat hij wederom zijn bezorgdheid blijken.

Miguel Discart 25696445240_dedb93eabf_k

Lieve Eva,

ben ik weer. Het is pas een paar maanden geleden dat ik je voor het laatst sprak. Maar ik vond het toch wel gepast je mede te delen dat we op het randje van WO III staan.

Heb je wel eens de Erasmusbrug gezien opgelicht in de Franse driekleur? Of het Paleis op de Dam verlicht in de kleuren van de Belgische vlag? Nee, ik tot vandaag ook niet. Ziet er wel mooi uit. Maar de aanleiding is triest. Eind vorig jaar waren er aanslagen in Parijs. Als steunbetuiging daarvoor werden vele gebouwen verlicht in de Franse driekleur. Gisteren waren er aanslagen in Brussel. En dus werden tal van gebouwen verlicht met de kleuren van de Belgische vlag. Als steunbetuiging.

Zie je het al voor je Eva, dat zo’n IS-terrorist in Syrië naar zijn zwart-wit-teeveetje zit te kijken? Ziet-ie al die gebouwen oplichten in de kleuren van het land waar zijn ‘collega’s’ zojuist op gruwelijke wijze tientallen slachtoffers hebben gemaakt. De kleuren kan hij niet zien op dat zwart-wit-teeveetje, maar hij weet dat die gebouwen zwart-geel-rood gekleurd zijn. Wat zal dat een gevoel van erkenning geven. Want hij weet ook dat juist die wijdverspreide steunbetuiging de polarisatie alleen maar aanwakkert.

Hoe sterker de saamhorigheid onder de steunbetuigers, hoe feller de weerstand van de anti-Islamisten. En dat is precies waar ze op uit zijn, die IS-gekkies.

Hoe sterker de saamhorigheid onder de steunbetuigers, hoe feller de weerstand van de anti-Islamisten. En dat is precies waar ze op uit zijn, die IS-gekkies. Verdeeldheid creëren om vervolgens die verdeeldheid uit te spelen zodat er een religieuze oorlog uitbreekt. Volgende stap is de westerse wereld zuiveren van al wie niet de Islam aanhangt. En dankzij de door hun zorgvuldig gecreëerde verdeeldheid hebben ze meer medestanders dan ze ooit hadden durven dromen.

Zie je waar ik naartoe wil Eva? Tuurlijk, je steun betuigen is mooi en heeft een helende werking. Maar het moet niet z’n doel voorbij schieten en daarmee zijn waarde verliezen. Of zelfs een averechtse werking hebben. En weet je, als ik dan een foto zie van een stel voor het zwart-geel-rood verlichte Paleis op de Dam, met… ik krijg het mijn strot niet uit… met… kuch… een SELFIESTICK OM VAN HUNZELF EEN FOTO TE MAKEN MET HET VERLICHTE PALEIS OP DE DAM OP DE ACHTERGROND… ja, dan is de steunbetuiging zijn doel voorbij geschoten. Zij weet er nog een glimlach uit te persen ook. Terwijl hij vakkundig de plastic tas met zojuist gekochte kleren buiten beeld houdt.

Mijn hart huilt. Mijn verstand kan dit niet bevatten. Mijn handen jeuken.

Ik wil godverdomme die selfie stick uit hun handen trekken en ermee hun ogen open slaan! Kijk om je heen! Wat zijn jullie nou toch godverdomme aan het doen man?

IS is een zorgvuldig opgesteld plan aan het uitvoeren om WO III te ontketenen en jullie staan daar als een stel narcistische toeristen jezelf zo voordelig mogelijk in de bek te flitsen!

Ik wil godverdomme die selfie stick uit hun handen trekken en ermee hun ogen open slaan!

Ik kan het echt niet aanzien. Ik ga het ook niet meer aanzien.

Lieve Eva, sorry voor deze brief. Ik snap dat als je al bijna 20 jaar dood bent, je liever aangenamer dingen leest. Maar dit is hoe we er nu aan toe zijn.

Ik beloof je dat mijn volgende brief aan jou een ode aan de liefde is. Want ondanks alle haat, pijn en ellende is liefde er ook nog. En net zoals bijna 20 jaar geleden is liefde nog steeds mooi. En ook geloof ik nog steeds in liefde. Alleen staat liefde op dit moment eventjes aan de zijlijn toe te kijken hoe verdriet, angst en ongeloof mijn hart vervullen.

Tot snel lieve Eva.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.