Brussel was een knietje in de ballen van Europa

De aanslagen in Brussel zijn verschrikkelijk. Net als die in Ankara én net zoals die in Parijs. Hadden ze voorkomen kunnen worden? Nauwelijks. Komen er meer? Inge Jansen denk het wel. Deze column is een hart onder de riem voor iedereen die te maken heeft met de chaos die IS verspreidt. Hoofdlijn: laat chaos niet leiden.

Miguel Discart Fotostukinge

De aanslagen in Brussel zijn verschrikkelijk. Net als die in Ankara én net zoals die in Parijs. Hadden ze voorkomen kunnen worden? Nauwelijks. Komen er meer? Ik denk het wel. In 5 jaar tijd is het aantal aanslagen van jihadisten drastisch toegenomen. En daarmee ook het aantal doden. In de tabel hieronder zie je het overzicht dat The Economist gisteren publiceerde. Ik walg hiervan. Elk stipje staat voor een persoon die die dag niets vermoedend zijn huis verliet. Elk stipje staat voor een familie die nu niet meer compleet is en voor een vriend die uit het leven is geplukt. Ik ben er goed klaar mee.

tabeleconomist

Heel facebook staat vol met steunbetuigingen en ongeveer alle nieuwskanalen zijn bezet met een live-verslaggeving. Het lijkt alsof elke aanslag meer angst aanjaagt, omdat er steeds weer wordt bevestigd dat het niet eenmalig is. Dat we er niets aan kunnen doen. Op mijn werk heb ik me hierdoor laten afleiden en alle steunbetuigingen en liveverslagen op de voet gevolgd.

Mijn speurtocht op het internet bracht me op een site die verschrikkelijker was dan ik me had kunnen voorstellen. Amaq Agency. Via deze simpele wordpress eist de Islamitische Staat haar aanslagen op. De site, tevens in Arabisch beschikbaar, doet me denken aan alle andere oorlogspropaganda. Er wordt trots uitgelegd welke aanvallen zijn geslaagd en de site biedt zelfs infographics over het aantal gevallen slachtoffers en de manier waarop. Dat geloof je toch niet? Woedend word ik, als ik zie dat mensen trots zijn op het leed en de terreur dat anderen, onbekenden, wordt aangedaan.

Dit versterkt het doel van terreur. Chaos zaaien. Deze site laat zien dat er wel degelijk een plan zit achter alle aanslagen en dat alles vooraf is bedacht. Alleen wij wisten het te laat. Omdat IS niet is opgewassen tegen eerlijke onderhandelingen en de VN een oorlog  – gelukkig – tracht te omzeilen, is dit knietje in de ballen van de Europese Unie de enige manier waarop zij een slag kunnen slaan.

Omdat IS niet is opgewassen tegen eerlijke onderhandelingen en de VN een oorlog  – gelukkig – tracht te omzeilen, is dit knietje in de ballen van de Europese Unie de enige manier waarop zij een slag kunnen slaan

Chaos was altijd al het doel van terrorisme. 9/11 is hier hét voorbeeld van en in Parijs is hier een kopietje van gemaakt. Door op meerdere plaatsen aan te vallen binnen één stad, laten terreurorganisaties zien dat zij de macht in handen hebben, niet degene met de grootste wapens en de grootste geldzak. Zij hebben als enige kennis over de plaatsen die doelwit zijn en kennis is macht. Onwetendheid bevestigt in dit geval dus het gevoel van machteloosheid.

In de Westerse wereld zijn we gewend, misschien wel verslaafd, geraakt aan wetenschap. Alles kan berekend worden, computers zijn slimmer dan ooit. Kan iets niet, of onvoldoende, worden berekend, dan kunnen wij er ons wel voor beschermen. Rationeel gezien, is de kans vele malen groter dat je sterft aan ouderdom, een ziekte of zelfs een auto-ongeluk. Echter houden we onszelf voor dat we dit uit kunnen stellen door gezond te leven en altijd netjes een gordel om te doen. Terrorisme heb je niet in de hand.

Hoewel na de aanslagen van 9/11 de veiligheid voor vliegtochten is aangescherpt (lees: aanstekers zijn verboden wanneer je naar Amerika reist), kunnen al deze maatregelen nooit genoeg zijn alle pogingen tegen te gaan. Allicht een paar kunnen verholpen worden, maar er hoeft maar één poging te lukken en er is weer angst gezaaid en meer chaos ontstaan.

Dit stuk is een hart onder de riem voor iedereen die te maken heeft met de chaos die IS verspreidt. Aangezien ik IS voorlopig niet in gesprek zie gaan met de VN om te onderhandelen hoe we dit gaan stoppen en ik genoeg vertrouwen heb in de VN om er vanuit te kunnen gaan dat we geen oorlog gaan beginnen tegen deze sneue lafaards, denk ik dat het goed is om buiten alle terreur af en toe alles een beetje te rationaliseren en geen ruimte bieden aan chaos.

 • Jan en Rina

  Inge,

  Tsja, terrorisme is van alle tijden. Het is maar net waar je staat.

  Nu komt het vooral van mensen die geen geloof meer hebben, want hun geloof is verworden tot een zeker weten. En daarom moet iedereen voor hun eigen bestwil van hun gelijk overtuigd worden.

  Daar had een beroemde voetballer een mening over. “Ik geloof niet. Als ze het veld opgaan maken alle 22 spelers een kruisteken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat alle wedstrijden in een gelijkspel zullen eindigen.”

  En juist omdat deze criminele gestoorden ook ongelovigen zijn, zullen ze nooit kunnen winnen.

  Klaar.

  Een ding nog.
  Wij zullen iets van onze verworven burgerrechten tijdelijk in moeten leveren om de schade. zoveel als mogelijk is in onze open democratie, te beperken.
  Het is n.m.m. niet anders, youngcritics.
  De loose cannon (Engels), lone wolve (Amerikaans), Einzelgänger (Ja, kom op zeg!) zal slachtoffers blijven maken.

  Tenslotteyoungcritics.
  Kunnen jullie eens een toepasselijke Nederlandse naam verzinnen voor dit soort fanatici?
  Bernhard Hammelburg van BNR De Wereld (ook niet meer zo’ n youngcritical) kwam in zijn column niet veel verder dan de terrorist te kwalificeren als een ZZP’er. Maar ja, daarvoor zit’ ie dan ook bij een zakenzender.

  Zelf kom ik niet verder dan de spookbom. Dat moet beter kunnen.

  Succes daar en op naar je volgende blog. Wij kijken er naar uit.

  Groetjes,

  Jan en Rina.

 • Beste Giwreh,
  Bedankt voor het lezen van mijn stuk en het plaatsen van een reactie. Echter, ben ik het niet eens met de radicale oplossing die je aanbiedt. Dit is een oplossing die voort komt uit angst, al zouden we heel Nederland preventief ontruimen (zoals de Speld al suggereerde) dan nog zou je daarmee geen aanval kunnen voorkomen. Het artikel gaat over jihadistische aanvallen, d.w.z. aanvallen uit geloofsovertuiging, welk geloof dat dan ook is, laat me koud. Het lijkt me dan ook niet gepast om één totale groep hier op af te rekenen. Zoals je zelf al zegt gaat het om één achtste van de Nederlandse bevoking, onrealistisch en ongelofelijk om je vinger te wijzen naar één op de acht Nederlanders. Een oplossing moet volgens mij op een diplomatieker niveau gevonden worden en er moet met de knappe koppen achter deze aanslagen gepraat worden en er moet voor gezorgd worden dat zij geen middelen meer hebben. De oplossing zoeken bij een hele bevolkingsgroep lijkt me overbodig.

 • Pingback: Brussel – quepasabolivia()

 • Sander

  Ja, klopt. Maar wij WILLEN dat NIET. Dank voor de stem.

 • Giwreh

  Het radicaal antwoord is : moslimfundamentalisten zijn om te beginnen moslim (en laten we meteen het kinderachtige spelletje ‘ja-maar-geen-echte’ de mond snoeren: ze ZIJN het, punt uit.) Bijgevolg is er maar één optie om zeker te zijn dat ze hier allemaal WEG zijn : TOTALE DEPORTATIE VAN ALLE MOSLIMS terug naar hun eigen ‘aartsparadijselijke’ moslimlanden. Het is daar immers BETER, ideaal zelfs, dat weten ze toch ALLEMAAL, nietwaar? In 1492 deed Spanje het. Als wij WILLEN kunnen we het ook. (- 0,7 miljoen in Belgie, -2 miljoen in Nederland .. JOEPIE ! EINDELIJK terug rust en ademhaling !!!)

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.