De week waarin verstoppen trending was

In zijn wekelijkse column legt Ischa Walburg opmerkelijke verbanden tussen de actualiteiten van de afgelopen week. Deze week: het proces tegen Wilders, de betekenis van onze joods-christelijke cultuur en de relatie tussen Salah Abdeslam en de beruchte verstop-eitjes van HEMA.

Pexels cute-cuddly-toy-cartoon-costume

“De dag die je wist dat zou komen, is eindelijk hier”. Dit citaat uit het Koningslied, dat getuigt van creativiteitsarmoede en het ondermijnen van de schoonheid der Nederlandse taal, kwam in mij op toen ik Wilders voor de rechter zag staan. Hij was aanwezig bij een proefzitting deze week in een rechtszaal bij Schiphol. Hij hield een speech over de veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden om hem in leven te houden en hij vroeg de rechters om een eerlijk proces. De rechters, waarvan een enkeling bedenkelijk keek alsof hij al een wraking tijdens de proefzitting zou verwachten, probeerden op te maken wat hen eigenlijk verteld werd: spreek mij vrij, anders is dit proces niet eerlijk.

Waar laat onze oorspronkelijke cultuur dan nog haar sporen na? Inderdaad… op het niveau van de paaseitjes.

Want wat heeft Wilders eigenlijk gedaan volgens hemzelf? Hij komt op voor meerderheden die minderheden niet tolereren en hij komt op voor minderheden die door andere intolerante minderheden niet getolereerd worden! Hij ziet zichzelf als degene die de joods-christelijke cultuur in Nederland beschermt. De cultuur die verdwijnt. De ontkerkelijking van de jaren ’60 zet zich nog steeds voort en de alom aanwezige joodse cultuur van voor de jaren ‘40 is na de oorlog niet uit het puin herrezen. De overlevenden van de holocaust die na de oorlog in Nederland terugkeerden waren vaak vreemdelingen in eigen land, het land waar ze vaak al generaties woonden. Waar laat deze oorspronkelijke cultuur dan nog haar sporen na? Op welk niveau moeten we dan gaan zoeken? Inderdaad… op het niveau van de paaseitjes. Maar volgens de HEMA-directie is zoiets niet meer van deze tijd. Daarom hanteert men nu de term ‘verstopeieren’. Dan voelen niet-christenen zich namelijk niet beledigd.

Maar waarom zou je je beledigd voelen? Het ligt er bij de eieren toch niet zó dik bovenop dat het één enkel geloof aangaat? Als HEMA nou Christus-kaasplankjes in de vorm van een kruis zou verkopen, een ‘Laatste-Avondmaal Actie’ zou houden met twee vissen en vijf broden voor de helft van de prijs, dan was het wat anders geweest. Het zijn simpele paaseieren! Niet een aanbieding van een Auping-matras onder het motto ‘de heer is waarlijk opgestaan’ of de paasstollen in de uitverkoop in de Judas Etenswaren-Voordeelweken (verraderlijk lekker!). Men moet niet zo overdrijven. Maar misschien is het waar dat het woord ‘verstopeieren’ beter past bij de mensen die de chocolade-eieren aanschaffen. De opgeschoren, blauwharige, vadsige huisvrouw met kortpittig kapsel verricht deze aankoop namelijk over het algemeen niet om de christelijke paasgedachte te vieren, maar om haar honger te stillen. Met deze nieuwe naam is al direct duidelijk dat de vrouwen de zoetigheid in alle hoeken en gaten van het huis kunnen verstoppen zodat ze nog een heel jaar op die vette zooi kunnen teren.

Als die Abdeslam in Molenbeek verstop-eitjes had gekocht, was hij niet tegen de lamp gelopen.

Als die Abdeslam in Molenbeek dat nou ook had gedaan, was hij niet tegen de lamp gelopen toen hij een pizza had besteld. Die jongen dacht dat hij alles kon flikken. Hij liep in de avond gewoon vrolijk over straat, iedereen wist het en iedereen hield zijn mond. Iedere buurt heeft bewoners die goed opletten of er geen criminele dingen in de wijk gebeuren. Maar als je iemand in de wijk wilt aangeven die vermoedelijk deel uitmaakt van een terroristisch netwerk, dan is het ‘Attentie Buurtpreventie’-bordje dikwijls niet voldoende. Het voorspelt in elk geval niet veel goeds voor terrorismebestrijding in de toekomst.

De angstcultuur zoals die ook in Molenbeek heerste, is koren op de molen van Wilders. Het Turkije-akkoord waarvan het succes nog maar bewezen moet worden, is een West-Europese knieval voor het Turkse regime. En zou het de vluchtelingenstroom kunnen indammen, zoals bepleit is? Ik denk het niet. De vinger wordt in de dijk gestoken maar de dijk is nog maar voor de helft klaar. Mensensmokkelaars zullen altijd een ingang vinden om Europa binnen te komen. Ze zijn wendbaarder en geraffineerder dan de bestuurlijk slome reuzenschildpad die ‘Europa’ heet. De vluchtelingencrisis zal waarschijnlijk nog voortduren terwijl de populariteit van Wilders stijgt. In tijden van ingewikkelde problemen heeft men namelijk vrij weinig behoefte aan nuance: “minder, minder, minder” bekt voor hen veel lekkerder. Het maakt dan voor ‘het volk’ niet veel uit hoe de rechter zal oordelen – Wilders zal door Henk en Ingrid namelijk onherroepelijk worden vrijgesproken.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.