Leven onder zeeniveau, minder logisch dan we denken

Documentaire fotograaf Martine Krekelaar heeft voor haar afstudeerproject aan de Fotovakschool Amsterdam een documentaire gemaakt over de waterveiligheid in Noord-Holland. Met dit project wil zij aandacht vragen voor het wereldwijde probleem van klimaatverandering. Want leven onder zeeniveau is minder logisch dan we denken.

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt en tegelijkertijd daalt de bodem. Door deze ontwikkelingen regent het vaker en harder en neemt de kans op overstroming toe. Eén van de meest risicovolle gebieden is Noord-Holland. Met diverse maatregelen worden overstromingen voorkomen en gevolgen beperkt om ook in de toekomst droge voeten te houden.


De Watergraafsmeer behoort tot de laagst gelegen delen van Amsterdam (circa 5 meter onder NAP) en is daarmee één van de gebieden die een verhoogd overstromingsrisico heeft.

┬®martinekrekelaar_web_YoungCritics01

Monique Bekkenutte, Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) © Martine Krekelaar


Onderhoud van de dijk in Edam

┬®martinekrekelaar_web_YoungCritics02

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) © Martine Krekelaar


In en langs de meeste sloten groeien planten, zoals riet en gras. Die planten kunnen de aan- en afvoer van water belemmeren. In natte perioden moet het teveel aan water kunnen wegstromen naar de gemalen.

HHNK controleert de sloten hierop tijdens een zogenaamde schouw. De najaarsschouw is de grootste schouw van het jaar. Vanaf de derde maandag in oktober controleert HHNK vanaf het Noordzeekanaal tot en met Texel of de sloten voldoende schoon zijn.

┬®martinekrekelaar_web_YoungCritics03

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) © Martine Krekelaar


Primaire keringen: rietschermen plaatsen. Rietschermen worden langs de kust gebruikt om zand vast te houden en om het duinverlies te voorkomen.

┬®martinekrekelaar_web_YoungCritics04

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) © Martine Krekelaar


De rietplantmachine is ontwikkeld en gebouwd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

┬®martinekrekelaar_web_YoungCritics05

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) © Martine Krekelaar


De Winkeldijk-Noord ligt in de gemeente De Ronde Venen, aan de noordzijde van het riviertje Winkel. De dijk heeft een lengte van circa 4,5 km en is gelegen in een weidegebied met een veen- en kleiondergrond. De dijk is op sommige stukken niet hoog en sterk genoeg. Daarom gaat Stichting Waternet – een Nederlands overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer – in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werken aan de dijkverbetering.

De dijkverbetering moet leiden tot een veilige en mooie dijk, die voldoet aan de veiligheidseisen.

┬®martinekrekelaar_web_YoungCritics06

Waternet © Martine Krekelaar

Bekijk alle foto’s op www.martinekrekelaar.nl/drogevoeten.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.