Door Polen en Hongarije zijn democratische beloftes aan Oekraïne een wassen neus

Het argument dat Europa Oekraïne democratie brengt, is een belofte die gebaseerd lijkt op westerse normen en waarden die vooral voor de val van de muur tot stand zijn gekomen en achter de oude muur nog wankel en instabiel blijken. Voor- en tegenstanders van het associatieverdrag hebben daarom recht op een transparanter verhaal. Lees hier het betoog van Tiewen Visser.

Ivan Bundara 11108420614_26a23a4fb6_k

Het lijkt alweer lichtjaren geleden dat Hans van Baalen en Guy Verhofstadt de longen uit hun lijf schreeuwden op een plein in Kiev. Europa zou de Oekraïners een helpende hand bieden. En naast financiële middelen ook met democratie en verlichte idealen over de brug komen.
Nu, zo’n twee jaar later, mogen we in Nederland ook onze mening daarover uitspreken in een raadgevend referendum. Een referendum dat vooral lijkt te gaan over de uitbreiding van de Europese Unie, maar veel meer behelst dan dat.

In de Volkskrant van 17 februari tekende correspondent Tom Vennink op wat enkele ‘gewone’ Oekraïners voor gedachten hebben bij het associatieverdrag. Zo lezen we over Anna Stoljar die ‘hunkert naar Europese waarden als democratie en transparantie. Weg van Russische invloed.’ Stoljar: ‘Je moet Oekraïne zien als een klein bootje dat probeert weg te varen van een groot zinkend schip. Maar de draaikolk trekt ons terug. Ik hoop dat we het halen.’ Zo klinkt het door in het artikel.

Europa brengt u verlichting, transparantie en vrede. Maar op basis waarvan kan Europa dat de Oekraïners eigenlijk beloven?

Stoljar sluit zich daarmee aan bij het democratische discours van mensen als Verhofstadt en Van Baalen: Europa brengt u verlichting, transparantie en vrede. Maar op basis waarvan kan Europa dat de Oekraïners eigenlijk beloven? Na de recentelijke parlementaire ontwikkelingen in Polen en Hongarije een pijnlijke vraag die gesteld moet worden. Ook dat zijn landen die, net als Oekraïne, enkele decennia terug nog onder de invloedsfeer van de Sovjet Unie vielen.

Waarden waar de Europese Unie mee pronkt, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van pers en gelijke rechten voor vrouwen, mannen en homo’s staan in Hongarije en Polen onder enorme spanning. De Europese Unie kijkt machteloos toe hoe grondrechten worden uitgekleed in de nog jonge Oost-Europese democratieën. Een partij kan er nog de meerderheid grijpen en de rechtsstaat volledig op z’n kop zetten.

Europa bewijst daarmee de toekomst van jonge democratieën die zich aansluiten bij het Europese project geen goede dienst. De schreeuwende meerderheid is aan zet en minderheden en transparantie van de overheid worden onder het tapijt geveegd. Democratie is niets meer of minder dan recht op de stembusgang. Dat is niet de westerse waarde van democratie, maar de oud-Griekse: recht om te stemmen geeft de meerderheid het recht om te beslissen. Dat is iets anders dan een democratische rechtstaat.

Democratie zou ook moeten gaan om de minderheid. Bescherming daarvan in rondrechten die boven welke tijdelijke regering dan ook de normen en waarden in een land bepalen.

Democratie zou ook moeten gaan om de minderheid. Bescherming daarvan in rondrechten die boven welke tijdelijke regering dan ook de normen en waarden in een land bepalen. In Polen en Hongarije blijkt Europa niet in staat dat te waarborgen. Waarom zou het Oekraïne dan wel deze worst voor durven houden? Welk recht heeft Europa om dit land in oorlog stabiliteit te beloven als het haar eigen ‘leden’ al niet eens in bedwang heeft?

Het argument dat Europa Oekraïne democratie brengt, kan daarmee gezien worden als een vrij loze belofte. Een belofte die gebaseerd lijkt op westerse normen en waarden die vooral voor de val van de muur tot stand zijn gekomen en achter de oude muur nog wankel en instabiel blijken. Voor-en-tegenstanders van het associatieverdrag hebben daarom recht op een transparanter verhaal. Een verhaal dat veel meer ingaat op haken en ogen die kleven aan de uitbreiding van de westerse normen en democratie.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.