Waarom mensen zich afzetten tegen het geloof

"Je krijgt alles wat je wil en precies op de manier hoe jij het wilt - het is slechts een kwestie van hard en veel bidden." Deze stelling is kwetsend voor veel mensen en de reden dat veel mensen niks met het geloof hebben, zo betoogt een gelovige die vanwege haar eigen omgeving anoniem wil blijven.

Henry Burrows 14350784857_035e6cabe0_k

Dit artikel is anoniem geplaatst, omdat de inhoud van dit stuk niet in de omgeving van de schrijfster wordt geaccepteerd. Vragen over het stuk kunt u onderaan plaatsen, deze zullen door haar worden beantwoord. Zie voor meer informatie ook het vorige artikel.

Ik ben zelf christelijk, en dat is geen geheim. Niet dat ik er openlijk mee te koop loop, maar als het gesprek op religie komt, ja dan ben ik open over mijn geloof. Ik heb eigenlijk heel vaak vreemde reacties gekregen. Mensen beginnen te roepen dat je ze niet moet gaan bekeren. Dat is ook nooit mijn bedoeling, maar mensen zijn daar meteen bang voor als je zegt dat je religieus bent. Anderen beginnen te spotten dat je alles krijgt wat je wilt als je bidt. Weer anderen gaan de discussie aan en vragen wat het voor zin heeft om te bidden als je toch niets krijgt. Hier heb ik best vaak over nagedacht, maar een antwoord heb ik niet. Maar een ding weet ik inmiddels wel: waarom mensen allergisch worden als je zegt dat je christelijk bent.

Niet zo lang geleden was er een lezing georganiseerd door de kerk waar ik heen ga. Dit ging over het geloof van een persoon zelf. Om eerlijk te zijn was ik niet van plan om te gaan, maar ben ik overgehaald om mee te gaan. Wat kan het voor kwaad dacht ik? Nou, een hoop, was de conclusie. Het verhaal van de man die over zijn geloof vertelde kan eigenlijk in twee stellingen worden samengevat. De eerste was dat als je maar hard genoeg bid, je vanzelf krijgt wat je wilt. De tweede was dat God eerst een bepaalde regio redt – daarna zijn er nog drie regio´s genoemd, allemaal niet Nederlandse regio´s – en uiteindelijk wordt de rest van de wereld gered. Deze twee stellingen maakten mij woedend, met name de eerste. Voor de tweede was ik al te boos om me nog heel druk te kunnen maken.

Je krijgt alles wat je wil en precies op de manier hoe jij het wilt – het is slechts een kwestie van hard en veel bidden.

Als je maar hard genoeg bidt, krijg je vanzelf wat je wilt. Ik ken een hele hoop zeer gelovige mensen, maar gelukkig heb ik hen dit nooit horen zeggen. Sterker nog, de meesten zouden hier ook woedend om worden. In mijn familie hebben we helaas heel wat tegenslag gehad en ik kan met zekerheid zeggen dat er heel hard gebeden is om dit te overwinnen. Helaas is dat niet door genezing gebeurd, maar hebben we allemaal een weg moeten vinden om met alles om te gaan, net als iedereen. Nu weet ik dat hierop de reactie kan komen dat het vinden van de weg ook van boven komt, maar dat is een andere discussie. Het gaat er in dit geval om dat als je hard genoeg bidt, je alles krijgt wat je wilt en precies op de manier hoe je het wilt.

Het is slechts een kwestie van hard en veel bidden. Dat zou makkelijk zijn, alleen ook een chaos worden. Want dan zouden we ook onze vijanden dood kunnen wensen en dan zou dat uitkomen. Nee, zo werkt het niet met religie, maar opeens begreep ik waarom mensen zo woest kunnen worden als je over geloof praat. Want er wordt soms door gelovige mensen geclaimd dat we alles krijgen wat we willen. En als je tegenslag in je leven hebt gehad, dan word je daar boos om. Dat begrijp ik pas echt nu ik hier zelf 1,5 uur naar heb moeten luisteren. Waarom zij wel en wij niet is dan de vraag. En ergens vroeg ik me dat ook af toen ik naar deze lezing luisterde – waarom kreeg deze man alles wat hij wilde? Of was dit gewoon toeval en heeft hij daarin iets gezien dat er niet was. Vermoedelijk dat, en gelukkig was ik niet de enige die dit zag en werd hij ook door anderen voor gek verklaard.

Dat vond ik nog wel een aardige toevoeging, ook Nederland zal ooit nog wel gered worden.

Dan de tweede claim. Even voor de duidelijkheid, ik woon momenteel in het buitenland. Maar deze man had van een andere man gehoord dat eerst dat deel van de wereld wordt gered, dan drie andere delen in dezelfde omgeving en uiteindelijk ook nog de rest van de wereld. Dat vond ik dan nog wel een aardige toevoeging, ook Nederland zal ooit nog wel gered worden dus. Eigenlijk moet ik ook heel hard lachen om deze claim. Hoe kan een man dit zeggen? Hoe kunnen mensen zo claimen de waarheid te hebben? Waar wordt dat op gebaseerd?

Het ergste wat ik eigenlijk vond was niet eens deze claims, maar het feit dat er voor hem geen andere mogelijkheid was dan dat dit de waarheid was. Dat hij daar een hele groep mensen gekwetst heeft zonder het door te hebben. En daarmee realiseerde ik me ook waarom we zo voorzichtig om moeten gaan met het geloof. Het geloof heeft – voornamelijk door zulke mensen – een slechte naam gekregen en dat begrijp ik volkomen. Dus laten we alsjeblieft stoppen met zulke dingen te verkondigen en te starten met de positieve punten van het geloof te verkondigen. Geen waarheid opleggen die geen waarheid is, maar uitleggen wat wij zien als onze waarheid en de conversatie aangaan. En het ook accepteren als mensen niet geloven. We hebben niet voor niets vrijheid van geloof in Nederland.

 • Andrea Stribos-Esmeijer

  Laf? Nou nee. (Hoewel je dat natuurlijk alleen zelf kunt inschatten)
  Je wilt je familie en vrienden -in hun omgeving- niet in verlegenheid brengen. Zou ook kunnen, toch?
  Wel mooi dat de gewraakte zin nog even aandacht zal krijgen de volgende keer.
  Dank voor je reactie. Ik volg je graag, zelfs met pseudoniem;-)

 • Jantine Jansen

  Hallo Andrea,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ervaar zelf inderdaad dezelfde emoties als het gaat om dit onderwerp als die u noemt. Een tijdje geleden heb ik over dit onderwerp een ander artikel geschreven wat gevoeliger is dan dit artikel. Dat artikel zou in mijn omgeving tot heftige reacties geleid hebben. Toch wilde ik mijn mening laten horen. Het is dan ook niet zo dat mijn omgeving mijn mening en worsteling niet kent, maar er zit een groot verschil in om dat in een kleine besloten groep te bespreken of om dit openlijk te publiceren. Misschien is de zin ‘niet geaccepteerd’ niet helemaal de juiste bewoording, wel ligt het erg gevoelig in mijn omgeving en daarom ben ik te laf ben om dit onder mijn eigen naam te publiceren. Ik snap wel wat u bedoelt, en mocht ik nog een keer een artikel publiceren, dan zal er nog een keer naar deze zin gekeken worden.

  Nogmaals bedankt voor uw reactie

 • Andrea Stribos-Esmeijer

  Hallo Jantine,

  Een Oldcritic hier, die al decennialang met dit onderwerp stoeit, worstelt en zich vermaakt, en blij is met je verhaal.
  Een hele wereld is te ontdekken in waar jij over schrijft. Een boeiende wereld, met zoveel facetten en nuances dat je er af en toe stapelgek, verdrietig, boos of wat dan ook van wordt.
  Want je kan zeggen wat je wil, emotieloos is het nooit.

  Eén vraag:
  Er wordt gezegd: “Dit artikel is anoniem geplaatst, omdat de inhoud van dit stuk niet in de omgeving van de schrijfster wordt geaccepteerd” en daar word ik een beetje naar van.
  Een pseudoniem? Omdat je een mening hebt? Eerlijk gezegd begrijp ik dat niet. Ja, wel snap ik dat het niet altijd makkelijk is (weet ik het een en ander van), maar niet onder je eigen naam kunnen/willen schrijven, gaat wel ver. Natuurlijk heb je je redenen, die respecteer ik uiteraard, maar bovengenoemd zin komt wel wat akelig over. (nee, ik gebruik geen ander woord, polarisatie is er al genoeg)

  Dank voor je genuanceerde verhaal over slechts één facetje van de o zo boeiende wereld van het christelijk geloof en de reacties daarop.
  Succes met de verdere zoektocht!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.