Ben jij een sukkel voor de liefde?

Als we verliefd zijn, doen we er vaak alles aan om de ander te pleasen. Joyce Kamerbeek vindt dat een slecht idee. De liefde transformeert ons namelijk maar al te vaak tot sukkels. "Jezelf zijn is goed genoeg."

greg westfall greg westfall

Wat is liefde? Is liefde een gevoel, een emotie, een gebeurtenis, een onmetelijke kracht van het universum? Wat is liefde als we het onder een vergrootglas leggen en het ontleden? Wat zullen we dan vinden: geluk en blijdschap of pijn en verdriet? Misschien vinden we niets en is liefde een illusie – een verzinsel van de mens om aan vast te houden terwijl we de dood tegemoet leven. Iets om ons goed over te voelen, omdat we verslavingsgevoelig zijn en hunkeren naar adrenaline en euforie.

Wanneer er sprake is van liefde zien we vooral de mooie eigenschappen van degene voor wie we gevoelens hebben. Het positieve weegt met gemak op tegen het negatieve. Het negatieve nemen we voor lief omdat er nog vijfhonderd andere dingen aan hem of haar zijn die jouw wereld een stukje mooier maken. Door die liefde zien we het soms niet helemaal helder. Een buitenstaander heeft vaak een veel rationeler beeld van de situatie. Een situatie die jij veel liever idealiseert omdat het zo heerlijk is om dat fijne, warme gevoel nog eens extra aan te wakkeren.

Het is niet mijn taak als vrouw om een man ‘geïnteresseerd’ te houden.

Wanneer je op Google zoektermen intikt over de liefde, stuit je op honderden artikelen van mensen die op basis van hun eigen ervaring denken te weten hoe jij met jouw liefdesrelatie moet omgaan. “Hoe je haar beter leert begrijpen,” “Hoe zorg ik dat ik aantrekkelijk ben voor de man” en de mooiste: “13 tips om een man weer verliefd op je te laten worden.” Gedreven door wanhoop gaan we toch vaak bij het internet te rade. Ik geloof echter totaal niet in het vinden van online tips over hoe de liefde werkt.

Tijdens de research voor mijn boek kwam ik een artikel tegen waarin een man mij – de lezer – vertelt hoe ik ervoor kan zorgen dat ‘hij’ – wie dat dan ook moge zijn – weer verliefd op mij kan worden. Hij vertelt mij hoe ik hem geïnteresseerd kan houden door te gaan sporten, veel met vriendinnen te zijn, niet te zeuren, veel seks te hebben, vooral niet te snel een relatie te verwachten, maar wel hard to get te spelen. Ik raakte geïrriteerd. Het is namelijk niet mijn taak om een man ‘geïnteresseerd’ te houden; hij zou uit zichzelf geïnteresseerd moeten zijn en als hij dat niet is, dan is het een verloren zaak. Als er geen interesse is, is er ook geen liefde.

De vrouw zegt nee, maar bedoelt ja. De man jaagt, maar heeft eigenlijk geen interesse.

In de liefde hebben we te maken met geluk en blijdschap, maar ook met verdriet en een gebroken hart. Onze enige taak in het voorstadium van de liefde is om onszelf te zijn. Dat zou genoeg moeten zijn om de interesse te wekken en te houden; genoeg om iemand verliefd op ons te laten worden. We kunnen hard to get spelen omdat de man het zo heerlijk vindt om te jagen, maar jaagt hij omdat hij niets liever wil dan ons zijn geliefde maken, of omdat hij gewoon enorm veel voldoening haalt uit de jacht zelf? Ja, het is een ingewikkeld fenomeen: de liefde. Ingewikkeld omdat mannen en vrouwen op dit gebied anders geprogrammeerd zijn. We hebben vaak geen idee hoe we met het andere geslacht om moeten gaan, laat staan dat we ermee kunnen communiceren. De vrouw zegt nee, maar bedoelt ja. De man jaagt, maar heeft eigenlijk geen interesse.

We trekken aan wat we denken dat we waard zijn.

Voor de vrouw zijn rationele perspectieven op zijn zachts gezegd kut. Het laatste wat we willen horen is dat we verliefd zijn op iemand die ons niet verdient. We volgen ons gevoel. Hierdoor zien we het soms niet helemaal helder en hebben we juist die second opinion nodig van een buitenstaander. We zien de kink in de liefdeskabel maar al te vaak over het hoofd.

Als we een gelijkwaardige liefdespartner willen, moeten we eerst weten wat we zelf waard zijn. Dan pas kunnen we echt openstaan voor mannen die ons geven wat we nodig hebben, in plaats van mannen aan te trekken die doen alsof ze ons nodig hebben, maar eigenlijk alleen maar willen jagen.

Jezelf zijn zou genoeg moeten zijn om een man geïnteresseerd te houden. Als dat niet genoeg is voor hem, neem je afscheid, wens je hem het allerbeste en wees je de beste versie van jezelf. Op een dag komt er iemand voor wie jij meer bent dan waar hij ooit van had durven dromen. En dit hele verhaal geldt omgedraaid natuurlijk ook voor de man.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.