“Dan laten we die en die ook nog even hun plasje erover doen.”

Kantoortaal: het is verloedering van de Nederlandse taal en wordt vooral gebezigd om met onzin pretentieus over te komen. Maarten Janssen ergert zich er kapot aan. En al die Engelse termen kunnen makkelijk vermeden worden. ‘Plan jij iets in?’ ‘We hebben een probleem.’ ‘Zo ingewikkeld is het niet’. Zo ingewikkeld is het niet.

Photodune Frustrated and desperate businessman in his office

Twee jaar geleden had ik niet verwacht dat ik qua werk op een kantoor terecht zou komen. En toch is dat precies wat er gebeurde. Een leuk kantoor, dat wel. Met themakamers als Mario, de kattenkamer en een ballenbak. Prima werkomgeving. Maar hoe eigenzinnig en jong ook (ik haal de gemiddelde leeftijd flink omhoog), ook op het kantoor waar ik werkzaam ben wordt het gebezigd: kantoortaal.

Ik heb daar zo’n aversie tegen dat ik de persoon die het voor elkaar kreeg om bovenstaande quote uit zijn nietsvermoedende strot wist te duwen per ongeluk bijna heb ondergekotst. Naast het feit dat die uitspraak mij mijn hoofd van mijn romp deed willen rukken om het vervolgens – ondanks de fysieke onmogelijkheid van deze handeling – naar zijn hoofd te gooien, viel de achteloosheid waarmee hij deze opmerking ongevraagd in andermans gehoorgangen plaatste mij op. Zich van geen kwaad bewust wachtte hij op een bevestigende knik van het hoofd van een andere collega op zijn zojuist gedane uitspraak.

Blijkbaar vindt hij zichzelf niet een volslagen idioot.

Ik heb nagedacht over waarom ik mij zo erger aan kantoortaal. Ik vermoed dat het een combinatie is van de verloedering van de Nederlandse taal en het feit dat iemand die dit soort onzin uitslaat op mij pretentieus overkomt. Kantoortaal bestaat vaak (deels) uit totaal overbodige Engelse termen. ‘Schiet jij even een meeting in’. ‘We hebben een issue’. ‘Het is geen rocket science’. En ga zo maar door. Beste kantoortaalpraters: dit zijn allemaal termen die vermeden kunnen worden. ‘Plan jij iets in?’ ‘We hebben een probleem.’ ‘Zo ingewikkeld is het niet’. Zo ingewikkeld is het niet.

‘Plan jij iets in?’ ‘We hebben een probleem.’ ‘Zo ingewikkeld is het niet’. Zo ingewikkeld is het niet.

Dan het sociale aspect. Wie zijn de mensen achter de kantoortaal? Bij mij op kantoor heerst een zeer informele sfeer. Mijn werkkleding bestaat uit mijn fijnst zittende T-shirtje, spijkerbroek en sneakers. En dat geldt voor het merendeel van mijn collega’s. Maar uiteraard zijn er ook mensen die zich prettiger voelen in een net overhemd, pantalon en nette leren schoenen. Prima. Wat mij echter is opgevallen in mijn periode van onderzoek is dat onder laatstgenoemde groepering zich de notoire kantoortaalpraters bevinden.

Heb ik het gevoel dat de leren gespschoenen neerkijken op de sneakers? Ja, misschien wel een beetje. Voelen de nette overhemden zich verheven boven het t-shirtje? Ik vermoed van wel. De onzichtbare strijd tussen pantalons en spijkerbroeken is er een die er op elk modern kantoor altijd wel zal zijn. Maar wij spijkerbroeken laten ons niet betuttelen. Fuck jou pantalon. Met je plooi. Laat jij die ander zijn plasje er nog maar even over plegen. Maar vergeet niet: ook een pantalon wordt ondergespetterd wanneer je op de vrijmibo met je half zatte harses naast de wc staat te pissen.

 

Stelling: “Het bezigen van kantoortaal is totaal overbodig.” Wat vind jij?

Eens
Oneens

 

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.