Waar koop je precies eerlijke kleding?

Waar de schappen in de supermarkt gevuld liggen met ‘bewuste’ keuzes en ‘superfoods’, struikel je in de stad nog niet over de ‘bewuste’ kledingwinkels. Bij welke winkels kun je eigenlijk goed en eerlijk shoppen? 

Asian Development Bank 8426557580_9de374d72f_k

Het vorige artikel in de reeks die ik schrijf over eerlijke kleding ging over organisaties en instellingen die merken controleren op duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden. Het was even een zoektocht om duidelijk te krijgen welke instelling wat nou precies had onderzocht en op welke manier, maar er is genoeg gaande wat betreft de informatiestroom rond kleding.

Toch merk ik in de praktijk weinig van deze poging tot bewustwording. Waar de schappen in de supermarkt gevuld liggen met ‘bewuste’ keuzes en ‘superfoods’, struikel ik in de stad nog niet bepaald over ‘bewuste’ kledingwinkels. Volgens een onderzoek van CNV internationaal heeft meer dan de helft van de jongeren dan ook geen idee waar ze eerlijke kleding kunnen kopen. Het onderzoek is in 2010 gepubliceerd, dus enigszins gedateerd, maar gevoelsmatig zijn we nog niet veel verder. Nogmaals, waar de hype van bewust eten heeft gezorgd voor talloze blogs, receptensites, marketingacties en kookboeken, is in diezelfde categorie voor bewuste kleding maar weinig te vinden. Het lijkt voorlopig nog niet sexy genoeg te zijn.

Toen mijn zus me meevroeg onze 13e maand in de stad te spenderen, zei ik uiteraard geen nee. Op voorwaarde dat ik 100% achter mijn aankopen kon staan. Je raadt het al: missie mislukt. Ik ben geen fan van vintage of ruilmarkten, maar de grote ketens hebben me nog niet overtuigd van hun goede wil de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken te verbeteren. Eenmaal thuis leek het internet me de beste optie.

Dus, straight to the point, waar koop ik mijn eerlijke kleding?

www.brandmission.nl

Ondertussen een van mijn favorieten. Er staan ontzettend dure items tussen, maar de meeste kleding wordt aangeboden voor een prijs die het je ook nog toestaat in het weekend een extra biertje te doen. Grootste plus, ze hebben ook schoenen en accessoires! Mocht je een flinke vernieuwing van je kledingkast voor ogen hebben, zou ik hier zeker beginnen. Ze hebben als een van de weinige webshops ook een fysieke winkel in Haarlem.

www.geitenwollenshirts.nl

Vergeet alles wat je weet over dingen van geitenwol. Deze webshop doet het net even anders; casual met een grappige twist. Voor mannen en vrouwen is het makkelijk scoren hier.

www.goodfibrations.nl

Een webshop met een aanbod van verschillende merken. Uitsluitend online te bestellen, maar af en toe zetten ze een pop-up op voor een aantal dagen. Je betaalt met Ideal en het is de volgende dag in huis. Lekker snel!

www.missgreen.nl

Een klassiek en basic aanbod (alleen voor de vrouw helaas!). In vergelijking met de grote modeketens is het misschien wat dieper in de buidel tasten voor de gemiddelde studente, maar we denken hier op de lange termijn natuurlijk.

www.shoptoms.nl

Een van de grootste uitdagingen sinds mijn omslag naar bewuste kleding: schoenen. Het aanbod blijft mager, maar gelukkig biedt het merk Toms uitkomst. Elk paar schoenen die je koopt, betekent een paar schoenen voor een kind in nood.

www.catchingtheglow.com

En als laatste een website die ik sinds kort bij mijn favorieten heb staan: Cathing The Glow. Twee Nederlandse vrouwen en een blog over sustainable fashion. Interviews met belangrijke personen in de industrie, reviews over merken en outfit posts, Klaartje en Barbara bewijzen dat ‘bewust’ gewoon sexy kan zijn.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.