Werd Amber Amour verkracht omdat ze naïef is?

Amber Amour werd verkracht nadat ze met een opdringerige jongen onder de douche stapte. 'Eigen schuld, dikke bult,' klinkt het op social media, maar daar is schrijfster Joyce Kamerbeek, die ooit zelf ongewenst werd betast, het niet mee eens. ‘Nee is nee, zelfs als je met iemand onder de douche stapt.’

Richard Potts don't rape

Onlangs verscheen er op Instagram een bericht van Amber Amour. Amber is 27 jaar en was op bezoek in Zuid-Afrika voor haar ‘Stop Rape. Educate’-campagne. Ze was in een hostel om een bericht achter te laten voor Nick, een vriend van Amber. In hetzelfde hostel was Shakir. Amber had al eerder met Shakir gekust, maar ze had inmiddels iemand ontmoet en had geen interesse in hem. Shakir was dronken en probeerde een paar keer een move te maken bij haar, maar nog steeds had ze geen interesse. Voor Amber vertrok, liep ze naar boven om een andere vriend gedag te zeggen. Shakir liep achter haar aan en zei te gaan douchen en vroeg of ze met hem mee ging. Amber was al een aantal dagen ziek en bij het hostel waar zij verbleef had ze geen warm water. Ze had echt behoefte aan een warme douche.

Zodra ze in de doucheruimte aankwam, forceerde Shakir haar om op haar knieën te gaan zitten. Amber werd deze dag verkracht en deed er verslag van op social media. Er stroomden talloze steunbetuigingen binnen, maar ook veel verschrikkelijke berichten waarin vrouwen zeiden dat ze naïef is en het op zichzelf heeft afgeroepen door met hem te gaan douchen. Serieus?!

Zodra ze in de doucheruimte aankwam, forceerde Shakir haar om op haar knieën te gaan zitten.

Dat Amber het op social media heeft geplaatst om meer bekendheid te creëren voor verkrachting door haar verhaal te vertellen; haar keus. We kiezen zelf hoeveel we delen op het internet. Ik vertel ook mijn mislukte liefdesaffaires online. Ik doe wat ik wil, Amber ook, maar waar is in godsnaam het respect gebleven van vrouwen voor andere vrouwen? Een vrouw wordt verkracht en andere vrouwen roepen nog dat ze er zelf om heeft gevraagd ook. Als vrouwen al niet in staat zijn om elkaar te steunen in dit soort situaties, zijn wij het geslacht dat deze gruweldaden in stand houdt, niet de mannen. Zij komen er namelijk toch wel mee weg.

Ik kon het niet laten om een aantal reacties van mensen te lezen op Instagram en verschillende social mediapagina’s waar het verhaal is gedeeld, zoals LINDA. Ongelofelijk hoeveel jonge meiden en vrouwen de woorden ‘naïef’ en ‘dom’ in hun mond durven te nemen. Dat mannen altijd grappen over het feit dat vrouwen eigenlijk ‘ja’ bedoelen wanneer ze ‘nee’ zeggen, is totaal niet van toepassing op seks en dat weten mannen ook. Maar waarom snappen vrouwen dit dan niet? Nee is toch nee? Sinds wanneer is nee ja? Ook al maak je de keuze om onder de douche te stappen met een man die een drankje teveel op heeft, je zegt ja tegen de douche, niet tegen seks. Seks is namelijk niet hetzelfde als douchen, elk levend wezen op deze aardbol zou het verschil kennen, dus ook een dronken man.

Op een dag besloten vier jongens om mij heen te gaan staan en aan mij te zitten terwijl ik heel duidelijk ‘nee’ zei.

Misschien had deze man een andere keuze gemaakt als hij niet had gedronken en misschien was dit nooit gebeurd als Amber niet onder de douche was gestapt met Shakir, maar dat zullen we niet weten want ze koos ervoor om onder de douche te stappen. Ze koos er niet voor om verkracht te worden, maar dat is toch gebeurd.

Toen ik een jaar of veertien was, was ik in een zwembad met vriendinnetjes. Dat deden we wekelijks, vonden we leuk. Natuurlijk waren er ook jongens en dat was spannend. Er waren er een aantal verliefd op elkaar, wat altijd zorgde voor knuffels in het water en stiekeme kusjes. Op een dag besloten vier jongens om mij heen te gaan staan en aan mij te zitten terwijl ik heel duidelijk ‘nee’ zei, een stuk of honderd keer. Eigenlijk net zo lang tot de badmeester kwam en de jongens wegstuurde. Ik stapte het zwembad uit naar de douche en ging naar huis. Ik droeg een bikini en was dus praktisch halfnaakt.

Vroeg ik erom dat zij ongevraagd aan mij zaten? Nee. Ik kan mij het gezicht van alle vier de jongens nog herinneren. Eén kwam ik niet zolang geleden tegen. Volgens mij heeft hij geen idee. Hij was vijftien jaar en zich schijnbaar niet bewust van het feit dat hij iets deed wat niet kon. Althans, dat wil ik heel graag geloven, maar een feit blijft dat een man zijn handen moet thuishouden. Ongeacht de situatie of je leeftijd. Ongeacht of je naakt onder de douche stapt met iemand.

Zolang vrouwen betasting, aanranding en verkrachting goedkeuren door te roepen dat een vrouw het over zichzelf afroept, zal de man er ongestraft mee wegkomen.

Het is goed dat Amber haar verhaal bespreekbaar maakt. Ik heb dat van mij nooit bespreekbaar gemaakt omdat het mij niet écht heeft beschadigd, maar ik vond het nu een goed moment. Ik ben mij heel goed bewust van het feit dat er veel vrouwen in mijn directe omgeving zijn die één of meerderen keren ongevraagd zijn betast. De één erger dan de ander, maar dat maakt het nog niet normaal.

Als er een man of een vrouw is die mij wil vertellen dat Amber naïef of dom is, dan nodig ik ze bij deze uit voor een kop koffie zodat ik ze kan vertellen hoe het voelt als iemand ongevraagd aan je lichaam zit. Ik kan je niet vertellen hoe het voelt wat Amber heeft meegemaakt, maar er is vast wel iemand in mijn directe omgeving die dat wel kan. Verkrachting gebeurt namelijk veel vaker dan mensen denken. Er wordt alleen te weinig over gesproken vanwege schaamte of angst.

Zolang vrouwen betasting, aanranding en verkrachting goedkeuren door te roepen dat een vrouw het over zichzelf afroept, zal de man er ongestraft mee wegkomen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.