Bedankt Reker, namens alle vrouwen

Tijdens de spoedbijeenkomst over de rellen in Keulen stelde burgemeester Henriette Reker dat vrouwen een gedragscode nodig hebben om soortgelijke gebeurtenissen te voorkomen. Anouk Roeling vindt dit onacceptabel.

Photodune Image of businesswoman in anger breaking metal chain

Ruim honderd vrouwen zijn tijdens de jaarwisseling in Keulen betast, beroofd, aangerand of een combinatie hiervan. 106 aangiftes zijn er inmiddels binnengekomen bij de politie. Een verschrikkelijke gebeurtenis, die volgens een aantal media outlets zelfs vooropgezet was. Naar schatting zorgden zo’n duizend mannen voor paniek rond het Centraal Station en het Domplein in Keulen, waarna ze gebruik maakten van de paniek om vrouwen te omsingelen en in hun kruis te grijpen. Een aantal mannen was gearresteerd, maar snel bleek dat zij niets met de gebeurtenissen te maken hadden. Vooralsnog lijkt de politie van Keulen niet ver te komen met het oppakken van de schuldigen. Toen ik zag dat het AD gisteren kopte “Merkel: geen genade daders” kon ik niks anders dan instemmend knikken. Tot ik de ondertitel las:

“Keulen stelt na massa-aanranding gedragscode vrouwen op.”     

Pardon?! Gedragscode voor vrouwen? Zijn ze helemaal gek geworden? Maar aangezien nuance niet hand in hand gaat met krantenkoppen, besloot ik eerst verder te lezen. Niet alleen in het AD, maar ook de andere nieuwsberichten omtrent de incidenten in Keulen. Mijn conclusie: ze zijn inderdaad gek geworden.

Je zou halfnaakt je borsten in iemands gezicht moeten kunnen drukken zonder dat ook maar iemand het gerechtvaardigd vindt om je aan te randen.

Tijdens de spoedbijeenkomst stelde Henriette Reker, burgemeester van Keulen, dat vrouwen een gedragscode nodig hebben om soortgelijke gebeurtenissen te voorkomen (ook met het oog op het carnaval volgende maand). Hierin komt onder andere te staan dat je als vrouw een armlengte afstand moet houden van vreemde mannen. Serieus Reker? Is that all it takes? Ik kan niet geloven dat de burgemeester, nota bene een vrouw, binnen een week zich al richt op de slachtoffers. Alsof het probleem ook maar enigszins kan worden neergelegd bij het aantal centimeters afstand dat een vrouw wel of niet heeft gehouden. Je zou halfnaakt je borsten in iemands gezicht moeten kunnen duwen zonder dat ook maar iemand vindt dat deze actie het gerechtvaardigd maakt je aan te randen.

Ik vind het verschrikkelijk dat in van een seksueel misdrijf onmiddellijk wordt verwezen naar risicovol gedrag van de vrouw. Ik zie in mijn directe omgeving de positie van vrouwen steeds meer verbeteren en emancipatie steeds verder vorderen, maar bij het zien van dit soort situaties zakt de moed me in de schoenen. Hoe is het mogelijk dat de verantwoordelijkheid voor intimidatie, betasting, aanranding en verkrachting bij het gedrag van vrouwen wordt gelegd, waarmee aanzienlijk de verantwoordelijkheid van mannelijke daders onder de tafel wordt geschoven? Het is te belachelijk voor woorden dat vrouwen de soevereiniteit van hun lichaam moeten bewijzen door het dragen van coltruitjes, door niet alleen op straat te lopen en door het bewaren van een armlengte afstand.

Wat Reker vervolgens voorstelt in haar gedragscode is dat vrouwen en mannen zich niet moeten scheiden van elkaar. Mijns inziens een onderkenning van het feit dat vrouwen blijkbaar mannen nodig hebben om zichzelf te beschermen. En daar is veel mis mee. Ten eerste waren vrienden, partners en echtgenoten machteloos tijdens de aanrandingen in Keulen. Een gemixte groep is geen garantie voor veiligheid, zeker wanneer de belagers met een groter aantal zijn.

Reker onderkent het feit dat vrouwen blijkbaar mannen nodig hebben om zichzelf te beschermen. En daar is veel mis mee.

Daarnaast is het een idiote vorm van gender stereotypes. Het voorstel van Reker om als vrouw bij mannen te blijven versterkt het idee dat vrouwen zwakker zijn. Er zijn zat vrouwen die sterker zijn dan de gemiddelde man. En niet alleen vrouwen lijden onder deze stereotypering, ik ken genoeg mannen die zich niet identificeren met het beeld wat wordt geschetst van de grote sterke machoman, de vechtersbaas. Is het wenselijk mannen op te dringen zich te profileren als alfaman die ‘de vrouwtjes’ wel even beschermt? Nee, dat is het niet. Nu probeer ik niet van de daken te schreeuwen dat vrouwen mannen nergens voor nodig hebben en zelf alles beter kunnen. Maar ik verwerp wel deze gedragscode en de belachelijke voorstellen die ermee gepaard gaan, omdat ik vind dat ieder individu veilig en zeker over straat moet kunnen ongeacht geslacht.

Het is allemaal vast heel goed bedoeld hoor, mevrouw Reker, maar ik heb nog een tip voor u: Mocht u in het vervolg nog eens een gedragscode willen opstellen om dit soort aanvallen te voorkomen, begin dan niet met restricties voor de slachtoffers, maar met maatregelen voor de daders.

 

Stelling: “Reker slaat de plank mis met een gedragscode voor vrouwen.” Wat vind jij?

Eens
Oneens

 

  • John

    Het slachtoffer is vaak de dupe tov de dader. Hier ook weer de omgekeerde wereld. De dader kan er niets aan doen dat al die slachtoffers hem uitdagen en er zelf om vragen. Nog even en alle vrouwen moeten hier ook een boerka dragen. Hopelijk zegevieren de westerse opgebouwde vrijheden.

  • Inderdaad de omgekeerde wereld. Wij vrouwen zouden half naakt moeten kunnen lopen zinder dat er aanstoot aangegeven wordt. Helaas is dat niet zo. En volgens mij nooit geweest. Een mannen werkt kennelijk niet op het moment dat er iets bloots voorbij komt, maar dat hoeft niet eens, ook als je gewoon aardig doet of zelfs one of the guys bent, dan nog denken mannen dat ze je leuk vinden, ik heb het zo vaak meegemaakt. Het is verwerpelijk wat er in Keulen is gebeurd, daar uit blijkt dat er nog een grote inhaalslag te maken is in de evolutie van de man.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.