Let’s talk…

Tv-programma's nodigen vaak één specifiek soort mensen uit: de experts. De politici, wetenschappers, columnisten en mensen uit bepaalde belangengroepen met een heftige, eenduidige opvatting die de representatie vormen van een voltallige achterban. Rande Duhoky pleit voor inbreng van de mening van 'normale burgers' in het publieke debat.

DWDD dwddexperts

Na de aanslagen in Parijs waren ze in alle actualiteitenprogramma’s te zien; de experts die alles van het onderwerp weten. Ze kwamen langs om uitgebreide analyses en reconstructies te geven en zorgde voor aandachtig luisterend publiek. Men zette massaal de televisie aan, iets waar de programma’s maar al te blij mee zijn, want daardoor schieten de kijkcijfers omhoog.

Waarom we deze programma’s juist in deze tijd massaal volgen is voor niemand een raadsel. We willen graag weten wat de experts over actualiteiten denken, vooral wanneer ze zoveel impact hebben op de samenleving. Hoogleraren komen ons vertellen over theorieën, historici vertellen hoe dit alles niet heel veel verschilt van vroeger. Ze stellen ons gerust door de situatie uit te leggen en er begrijpelijke oorzaken voor te bedenken. We willen graag zien dat de rest van de wereld meedenkt aan de slachtoffers. We willen graag horen wat politici van plan zijn, maar wat we vreemd genoeg niet willen horen is wat onze buurman of buurvrouw erover te zeggen heeft. Dat zijn immers geen experts.

Het is dan opvallend dat tv-programma’s een select soort mensen uitnodigt om te komen praten. Het soort dat zich graag expert noemt. De politici, de wetenschappers, de columnisten en niet te vergeten de mensen uit bepaalde belangengroepen met een heftige, eenduidige opvatting die de representatie vormen van een voltallige achterban. Er is vrijwel iemand bij De Wereld Draait Door om te praten over wat ze bij hem of haar op kantoor vinden van de gebeurtenissen, of hoe hij of zij het er met zijn of haar kinderen over heeft gehad. We horen het alleen maar aan van zogenaamde ‘experts’ en vertrouwen erop dat wat zij zeggen, het laatste woord is.

Door het publiek te laten spreken kan men inzicht krijgen in de verschillende visies en standpunten van elkaar, niet slechts van de experts.

Het zou verfrissend zijn om ook de burger eens aan het woord te laten. Om met z’n allen in gesprek te gaan, gewoon, allemaal in dezelfde talkshow. Het zal pas echt interessant worden als men op elkaar kan reageren. Zonder bang te zijn iets verkeerds te zeggen, of juist verkeerd bezig te zijn door überhaupt iets te zeggen. Door het publiek te laten spreken kan men inzicht krijgen in de verschillende visies en standpunten van elkaar, niet slechts van de experts.

Het debatprogramma van Arie Boomsma en Ghislaine Plag “Debat op 2” is ervoor bestemd om te horen wat de ‘normale’ Nederlander vindt van actualiteiten. Een geweldig programma waar vurige debatten uit voortkomen, waarin ieder aan het woord kan zijn, zelfs het publiek. Dit is iets wat veel vaker zou moeten gebeuren, maar niet alleen met debatten. Veel beter zou het zijn om eens met elkaar in gesprek te gaan; om te praten over heftige berichten die van invloed zijn op ons leven, onze samenleving en ons vertrouwen daarin.

Dit zou niet alleen de televisiekijker verder brengen, maar ook de politiek. Het geeft immers inzicht in waar de burger zich zorgen om maakt en hoe diezelfde burger Nederland het liefst zou willen zien. Het inzicht in de samenleving kun je namelijk het allerbeste krijgen wanneer die van de burgers zelf komt. Dit zal niet komen wanneer we kijken naar een avondprogramma waarin een kinderpsychologe ons vertelt over de criminaliteit onder jongeren in Nederland, zij vertelt ons namelijk theorieën en hoe het zit in de realiteit, maar niet hoe de burgers dit zelf ervaren. Dat moeten we zelf vertellen.

Dit zou niet alleen de televisiekijker verder brengen, maar ook de politiek.

Een voorbeeld van een programma dat zich meer bezig houdt met de burgers is “Free Speech” van  Rick Edwards en Tina Daheley op de Britse zender BBC3. In dit programma nodigt men vijf mensen uit die de zogenaamde ‘experts’ zijn, mensen die zich voorbereid hebben om te praten en ook beginnen te praten, waarop het publiek kan reageren en men zich thuis via sociale media kan mengen in het gesprek. De setting daar is heel anders dan bij bijvoorbeeld Jinek of PAUW. De vijf experts zitten op een kleine verhoging en praten naar het publiek toe, de presentatoren lopen rond en wijzen mensen aan die hun woord willen doen. Men praat door elkaar heen, begint te joelen of te klappen tijdens een zin en de presentatoren brengen orde in de chaos. Ondanks deze zogenaamde ‘chaos’ van het programma, komt iedereen aan het woord en praat men met een hele groep over de actualiteiten; experts én normale burgers.

We kunnen elkaar allemaal inzichten geven die ons nader tot elkaar brengen. We kunnen allemaal leren beter naar elkaar te luisteren, meer te participeren en weer een echte samenleving te worden.

Uiteindelijk zou het in ieders voordeel zijn om tijdens actualiteitenprogramma’s meer aandacht te besteden aan elkaar, en niet alleen aan de mensen waarvan wij denken dat zij ons het meest kunnen vertellen over het onderwerp. Wij kunnen elkaar inzichten bieden in de praktijk, iets wat een expert of hoogopgeleide tot op zekere hoogte kan. Wij  zijn een betere representatie voor de gemiddelde burgers van Nederland, in ieder geval een betere representatie dan de magere 30% hoogopgeleiden in Nederland. Wij kunnen zorgen voor uitermate interessante gesprekken waarin Nederland meer naar elkaar luistert, meer vertelt en meer met elkaar praat.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.