Wabi-sabi: de filosofie die ons leert dat imperfectie helemaal niet erg is

Wabi-sabi is niet alleen een manier om imperfecties te (leren) waarderen, maar ook een manier om het moment te waarderen, waardoor je automatisch in het Nu leeft. Linda Mertens introduceert ons in deze oude maar zeer waardevolle Japanse filosofie.

josef.stuefer 15654056312_930f2c74df_k

Japan is voor mij het land van Tokio, sushi, Hiroshima, kersenbloesem en Murakami. Een tijdje terug heb ik daar iets aan toegevoegd: wabi-sabi.

Niets is af, niets is eeuwig, niets is perfect.

Wabi-sabi is niet alleen een manier om imperfecties te (leren) waarderen, maar ook een manier om het moment te waarderen, waardoor je automatisch in het Nu leeft. De filosofie is ontstaan in de vijftiende eeuw, als reactie op de heersende esthetiek van weelde, versiering en rijke materialen. Het vereert authenticiteit boven alles. Als je Japanners in eigen land vraagt uit te leggen wat wabi-sabi is, blijven ze je waarschijnlijk een antwoord schuldig. Het zit namelijk zo diep geworteld in de Japanse cultuur dat het moeilijk uit te leggen is. Er is geen (directe) westerse vertaling voor het concept. Ik zal het desalniettemin proberen uit te leggen.

‘Wabi’ staat voor soberheid en eenvoud, de essentie van dingen. ‘Sabi’ is de schoonheid die ontstaat door het verstrijken van de tijd.

‘Wabi’ staat voor soberheid en eenvoud, de essentie van dingen. ‘Sabi’ is de schoonheid die ontstaat door het verstrijken van de tijd. Dingen die mooier worden naarmate ze ouder worden? Hoe dan? Tsja, waarom kiezen we voor een oude, rustieke tafel? Een gehavende theepot met een mix van oude theekopjes? Een afgebladderde ladekast, oude sieraden en een verroeste lamp. Hippe koffietentjes staan er vol van – evenals onze eigen kamers en huizen trouwens. Ik heb welgeteld één IKEA-kledingrek in mijn kamer staan; de rest is eigenlijk allemaal troep. Maar wel mijn troep. Het is wellicht een trend, maar ook de behoefte om omgeven te worden door spullen met een geschiedenis, een verhaal.

Waarom is die oude, bevlekte tafel mooier dan een glanzend nieuwe van de IKEA? Omdat die tafel, jouw tafel, uniek is. Mooi ondanks of misschien wel juist dankzij zijn imperfecties. De donkere kring herinnert je aan het glas rode wijn dat er tijdens de tweede date met je vriend op stond. Een aantal donkere vlekken kun je niet helemaal plaatsen, misschien wat gelekte olie. Sommige vlekken vervagen of krijg je er met een doekje nog wel van af. Andere kringen blijven altijd zichtbaar.

Pas wanneer je het masker van perfectie afzet, kun je een diepgaande connectie maken met de mensen om je heen.

En jij dan? Wil jij perfect zijn? Ik vraag me ten zeerste af wat perfectie inhoudt. Perfectie is datgene zonder fouten of gebreken – absolute volmaaktheid. Ken jij iemand die perfect is? Ik niet. Iedereen heeft een donkere vlek, een stukje roest of is ergens afgebladderd. Dat zijn jouw imperfecties, het is jouw geschiedenis en jouw verhaal. Alles wat er tot nu toe in je leven is gebeurd, heeft je gemaakt tot wie je bent en is direct van invloed op de keuzes die je vandaag de dag maakt. Jouw imperfecties maken je uniek, menselijk. Net zo goed als onze behoefte om omgeven te worden met authentieke spullen willen we omgeven worden door authentieke mensen. Pas wanneer je het masker van perfectie afzet, kun je een diepgaande connectie maken met de mensen om je heen.

Wil je liever uit de fabriek komen, een IKEA-kast zijn? “Hoi, ik ben Nordli”. Klinkt een beetje raar als je het mij vraagt. En onze showroom, sociale media? Laten we eerlijk zijn, daar zorgen we voor de ideale belichting van onszelf en voeren we een knap staaltje imagebuilding, reputatiemanagement en relatiebeheer uit. Denk er maar eens over na. Niet alleen wanneer je je volgende selfie post, maar ook als je door je timeline scrollt alsof het de IKEA-catalogus is.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.