Zuckerberg doneert 99% van zijn aandelen aan het goede doel. Zit er een addertje onder het gras?

De oprechtheid van Zuckerbergs donatie wordt nu al in twijfel getrokken. Ari Vogelaar is niet verbaasd. Scepsis over de motieven van mensen zie je namelijk overal, of het nu om vluchtelingen, managers, politici of filantropen gaat.

kris krüg 2326586665_821767a80d_o

Facebookbaas Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan hebben in een brief laten weten 99% van hun Facebook-aandelen – zo’n 42 miljard euro – te doneren aan het goede doel. Zuckerberg doet dit naar eigen zeggen omdat hij zijn pasgeboren dochter Max een betere wereld gunt. Zijn oprechtheid wordt op social media echter al massaal al in twijfel getrokken. Verbazingwekkend? Nee. Dit soort scepsis zie je namelijk overal. Als er ergens een oorlog wordt gevoerd, is het omdat er olie is. Als een manager een bonus aanneemt, is hij een graaier. Als een Syriër naar Europa komt, is hij een gelukszoeker. Als een filantroop de wereld verbetert, heeft hij iets te verbergen.

Deze opvattingen hebben één duidelijke overeenkomst: ze veronderstellen dat elke beslissing die wij nemen, voortkomt uit eigenbelang. Ook voor Zuckerberg en zijn vrouw gaat die vlieger op; ze beweren de wereld te willen verbeteren, en daarom moét er wel een addertje onder het gras zitten.

Als mensen geld aan een goed doel geven, is de kans reëel dat ze dat ook écht goed bedoelen.

De meeste mensen hebben ongetwijfeld waardering voor Zuckerbergs besluit, maar het is frappant dat er alleen al op Facebook – zijn eigen medium nota bene – zoveel scepsis heerst. ‘Dubbele agenda’, ‘slijmbal’, ‘schijnconstructie’; ik ben wel honderd van dit soort reacties tegengekomen. Ook klachten over het privacy-beleid van Facebook worden lustig naar boven gehaald. Die zouden immers bewijzen dat de beloftes van Zuckerberg geen knip voor de neus waard zijn. Als argument snijdt dat echter geen hout, want het heeft geen bal met Zuckerbergs donatie te maken (ik vraag me sowieso af waarom tegenstanders van dat privacy-beleid hun Facebookprofiel niet gewoon verwijderen).

Wat ik vooral fascinerend (en ook wel verontrustend) vind is het gemak waarmee mensen de goedheid van hun eigen soort in twijfel trekken. Natuurlijk is er allerhande ellende in de wereld, maar geloof het of niet: de meeste mensen houden zich netjes aan de wet en hebben oprecht het beste met elkaar voor. De Correspondent publiceerde daar onlangs nog een interessant artikel over. Kortom: als mensen geld aan een goed doel geven, is de kans reëel dat ze dat ook écht goed bedoelen. Natuurlijk voelen ze zich na zo’n donatie beter over zichzelf en natuurlijk vinden ze het belangrijk dat andere mensen hen om die reden extra waarderen, maar dat sluit niet uit dat hun bedoelingen in essentie altruïstisch zijn.

Het oordeel dat je over een ander velt, zegt ook altijd iets over jezelf en jouw kijk op de wereld.

De scepsis rondom Zuckerbergs donatie is dan ook nergens op gebaseerd. Hij heeft het vermogen om de wereld écht te verbeteren en als hij miljarden dollars uitgeeft om dat te bereiken, vraag ik me af waar dat addertje genaamd ‘eigenbelang’ precies verstopt zit.

Een belangrijke levensles die ik ooit meekreeg is de volgende: Wij gebruiken onze eigen denkwijze en onze eigen ervaringen om de keuzes van een ander te wegen en te beoordelen. Met andere woorden: het oordeel dat je over een ander velt, zegt ook altijd iets over jezelf en jouw kijk op de wereld.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.