Dit is een super artikel

In dit super artikel laat Maarten Janssen zijn ergernis blijken over het super overmatig gebruik van het woord super. Super is niet alleen super irritant, het is ook nog eens super grammaticaal incorrect. En o ja, je kunt ook nog een brood winnen. Grof volkoren. 

Photodune Word 'Super!' of the yellow square pixels on a black matrix background

Super tof man, het woord super wordt tegenwoordig super vaak super overdreven gebruikt. Vroeger ging je naar de super en kocht je er voor 2 gulden vijftig een brood. Heel. Grof volkoren. Maar het super van 2015 is niet de super van 1995.

Ik erger mij super kapot aan het super overmatig gebruik van het woord super.

Zodra iets een beetje het gemiddelde verwachtingspatroon overstijgt wordt het bestempeld als super. Super mooie film. Super chill of helemaal erg: super vet. Super super super.

Van Dale zegt het volgende:

su·per (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) bijzonder goed; geweldig

Dit betekent dat het super overmatig gebruik van het woord super niet alleen super irritant is, het is ook nog eens super grammaticaal incorrect. ‘Super tof’ is dan eigenlijk ‘bijzonder goed tof’, of ‘geweldig tof’. Super gek man, wie zegt dat nou? “Dat festival was echt super vet”: “Dat festival was echt geweldig weldoorvoed.” Eh..?

Naast het feit dat het super overmatig gebruik van het woord super super irritant en super grammaticaal incorrect is, is het ook een teken van de devaluatie van de lading van het woord.

“Is goed, ik mail je deze onbelangrijke en doodsaaie e-mail met gortdroge statistieken door.”

-“Super!” (lees: Bijzonder goed, geweldig!) Haast extatisch. Nou nou, rustig maar, ik stuur alleen maar een e-mail door hoor. Ik bedoel, het is een kwestie van klikken op ‘Forward to’, naam invoeren en op ‘send’ drukken. Kleine moeite hoor. Ik doe het wel vaker, het is echt niet zo’n moeite.

Of is het misschien zo dat jij van je stoel glijdt zodra die onbelangrijke en doodsaaie e-mail met gortdroge statistieken je inbox penetreert? Krijg je dan zo’n super warm gevoel van binnen? Zo’n super fijne tinteling tussen je benen? Zo’n super sterke drang naar een super sensuele aanraking? Word je super geil wanneer iemand super zachtjes ‘super’ in je oor supert? Word je graag super hard heel de kamer door gesuperd? Super lang samen super intens superen om uiteindelijk samen super heftig in een super innige omhelzing tot een super climax te superen? Super. Super! SUPER! SUUUPEEER!

Is dat het geval, dan is de reactie “Super!” zeker gerechtvaardigd. Is dat niet het geval, dan is een “dank je wel” voor mij afdoende hoor.

Super. Hebben we dat ook weer opgehelderd. Mocht je nou super gemotiveerd zijn, de eerste die een comment plaatst met het juiste aantal keren dat het woord super voorkomt in dit artikel wint een super prijs: een brood. Heel. Grof volkoren. Moet je me wel even laten weten van welke super je het super liefst een brood zou ontvangen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.