Een verbod op pitspoezen is een overwinning voor het seksisme

Feminisme heeft bij uitstek als doel de zelfbeschikking van vrouwen te vergroten. Een verbod op pitspoezen werkt dan ook averechts. Ari Vogelaar legt uit waarom.

Daniel Incandela Daniel Incandela

Pijlsnelle bolides, verbrand rubber en beeldschone vrouwen – de Formule 1 staat al jaren te boek als een show van uitersten. Elk jaar weer moet het sneller, luider en sexyer. ‘Glamour en Formule 1 zijn onlosmakelijk verbonden,’ sprak Bob Fernley, baas van het Force India Team, recentelijk.

Niet alles wat glinstert is echter van goud, en onder dat motto is er vanuit onder andere de FIA zelf (de internationale federatie voor auto- en motorsport) een campagne opgezet om de zogenaamde grid girls – ook wel bekend als pitspoezen* – uit de autosport te verbannen. De racewereld zou deze vrouwen namelijk tot lustobjecten maken. De pitspoes is volgens sceptici een achterhaald fenomeen uit de jaren zeventig, toen de Formule 1 nog een macho-aangelegenheid was waar bruuske pooiers zoals James Hunt (recentelijk vertolkt door Chris Hemsworth in de bioscoopfilm Rush) met een blondje aan elke elleboog door de pitstraat paradeerden. Vandaag de dag, zo stellen de campagnevoerders, zouden vrouwen niet meer met parapluutjes en finishborden langs het circuit moeten staan, maar een belangrijkere, meer gelijkwaardige rol moeten spelen.

Dat een vrouw tot lustobject wordt gemaakt, is te wijten aan de mannen die haar op die manier beschouwen – niet aan haar kleding of beroepskeuze.

Ik heb groot respect voor iedereen die opkomt voor de positie van de vrouw en ik kan me goed voorstellen dat het bestaan van grid girls er niet toe leidt dat vrouwen serieuzer worden genomen. Toch verbaas ik me over de argumenten van de campagnevoerders. Sterker nog: ik vind de argumenten seksistisch en beledigend. Want wat zegt dit eigenlijk over de opvatting die de campagnevoerders zélf over vrouwen hebben? Dat een model minder voorstelt dan een coureur? Dat het beroep van grid girl minderwaardig is omdat het enkel om schoonheid draait? Dat promotie- en entertainmentmodellen niet voor zichzelf op kunnen komen?

Het feminisme ambieert dat elke vrouw de vrijheid heeft om zélf te kiezen welk beroep ze uitoefent en zélf te beslissen welke rol haar uiterlijk daarin speelt. Als een grid girl wordt gereduceerd tot lustobject, is dat te wijten aan de mannen die haar op die manier beschouwen – niet aan haar kleding of beroepskeuze. Het is dan ook belachelijk om de grid girl af te schaffen omdat er mannen bestaan die hun seksistische ideeën door het bestaan van pitspoezen bevestigd zien.

Het is natuurlijk goed bedoeld dat er mensen zijn die grid girls tegen seksisme willen beschermen, maar juist in die drang tot bescherming ligt het probleem ervan besloten. Het zijn namelijk geen gedwongen prostituees, beschadigde meisjes of zeehondjes die elk moment doodgeknuppeld kunnen worden. Het zijn volwassen vrouwen die dit werk uit eigen beweging hebben gekozen – bijvoorbeeld om hun studie te betalen of aan hun modellen-cv te werken, en niet te vergeten om plezier te maken. Ze worden gefotografeerd voor grote bladen, ontmoeten beroemdheden, maken nieuwe vrienden, bouwen een netwerk op en krijgen voor dat alles ook nog eens prima betaald. Helemaal geen gekke baan dus.

In een samenleving die eeuwenlang gedomineerd is door mannen, is het onvermijdelijk dat bepaalde conventies moeilijk slijten.

Campagnevoerder Kate Blanchard onderschrijft het idee dat het pitspoezenberoep niet illegaal is of slecht, maar meent dat het simpelweg onnodig is en dat het daarom best kan worden afgeschaft. Tsja, als je het zo bekijkt kun je heel de Formule 1 wel opdoeken. Net als je televisie trouwens. En wat dacht je van diepvriespizza’s, vloerkleden, restaurants, transportfietsen, social media-experts – allemaal niet nodig om te overleven.

Angela Pippos, journaliste bij The New Daily, gaat nog een stapje verder en meent dat de samenleving misschien wel zo is geprogrammeerd dat vrouwen er niet zélf voor kiezen om grid girl te worden, maar dat ze daar vanwege sociale gebruiken toe geconditioneerd zijn. Laat ik voorop stellen dat er in die opmerking een kern van waarheid zit, want in een samenleving die eeuwenlang gedomineerd is door mannen, is het onvermijdelijk dat bepaalde conventies moeilijk slijten. Het is echter wel weer een typisch geval van een vrouw die grid girls beschouwt als slachtoffers van een seksistische maatschappij waar ze blijkbaar zelf niet aan ten prooi is gevallen. Typisch, want er zijn genoeg grid girls die veel liever met een scorebord zwaaien dan over feminisme schrijven voor The New Daily.

Daarnaast zijn promotie en show nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de sportwereld. Bij tennis zijn er ballenmeisjes- en jongens, in het wielrennen is er een ronde-miss en in de NFL zijn er cheerleaders. So what? Formule 1-coureurs wagen twee keer per maand hun leven door met driehonderd kilometer per uur over een circuit te scheuren, en daar worden ze dik voor betaald. Wordt er over hen gezegd dat ze seksisme in de hand werken omdat ze als een stel oermensen het gevaar opzoeken? Nee. Waarom wordt dat dan wel over grid girls gezegd? Omdat het enkel om hun schoonheid draait en niet om hun talent? Omdat hun werk vooral bedoeld is om het raceweekend op te leuken?

Ik zie niet in wat daarvan het probleem is, alleen al omdat vrouwen in de sportwereld ruimschoots de kans krijgen om succesvol te zijn. Tennis, zwemmen, vechtsport, wielrennen – er zijn talloze succesvolle vrouwen in al deze sporten. Ook in de autosport is de vrouw trouwens steeds prominenter aanwezig. Niet alleen in het management en de technische staf (denk aan de jonge ingenieur Allison West, die ook achter het stuur indrukwekkende prestaties levert), maar ook in de coureurswereld zelf. Google maar eens op Carmen Jordá, Simona de Silvestro en Susie Wolff.

Wil je seksisme aanpakken? Richt je dan op de verknipte ideeën van mannen en blijf met je handen af van de vrijheden van vrouwen.

Dat er een opkomst is van vrouwelijke coureurs en technici, zorgt natuurlijk voor meer balans tussen mannen en vrouwen binnen die beroepsdisciplines, maar dat wil niet zeggen dat er waardeverschillen bestaan tussen coureurs, promotiemodellen, technici en noem maar op. Je oefent je beroep namelijk uit omdat je het leuk vindt, en wat dat beroep dan precies inhoudt en hoe feministen, seksisten en sportliefhebbers daarover denken, zou altijd onderhevig moeten zijn aan het plezier dat je eraan beleeft.

De grid girls zelf hebben zich uiteraard ook uitgesproken over deze kwestie. Zo zegt Gemma Newman vrij vertaald tegen MSA Magazine: “Veel mensen denken onterecht dat we dom en antifeministisch zijn. We doen dit werk echter omdat het een plezierige manier is om in ons onderhoud te voorzien. Voor mij is het een beroep waarin ik me heel sterk en vrouwelijk voel, en ik betaal er ook nog eens mijn universitaire studie mee.’ Newman voegt daaraan toe dat veel grid girls al van jongs af aan met hun vader meegingen naar het circuit. Fans vanaf het eerste uur dus. Collega’s van Newman onderschrijven dit.

Marc Waller, reporter bij GirlRacer.co.uk, vroeg mensen uit de industrie, waaronder grid girls zelf, hoe vrouwen in de Formule 1 behandeld worden. ‘We worden met respect behandeld,’ is het antwoord. Ongewenste mannelijke aandacht komt wel eens voor, maar ‘daar heeft elke vrouw wel eens mee te maken.’ Ook op de website CarsGuide laten de modellen weten geen last te hebben van seksisme. Veel meer last hebben ze van de campagne zelf. Ze voelen zich namelijk niet serieus genomen en zijn bang dat ze, net als hun collega’s in het WEC, hun baan kwijtraken. En dat staat wel degelijk te gebeuren, want de Formule 1 en WEC opereren beiden onder de vlag van de FIA, en die speelt hierin een belangrijke rol.

Door deze vrouwen in ‘bescherming’ te nemen, trek je niet alleen hun beroepskeuze in twijfel, maar ook hun vermogen om onafhankelijk een beslissing te maken over de waarde en de legitimiteit van hun werk.

Kortom: als de grid girls daadwerkelijk problemen hebben met hun werk en hun positie in de race-industrie, laten ze dat heus wel merken. Door deze vrouwen in ‘bescherming’ te nemen, trek je niet alleen hun beroepskeuze in twijfel, maar ook hun idee van plezier en bovenal hun vermogen om onafhankelijk een beslissing te maken over de waarde en de legitimiteit van hun werk. Een verbod op grid girls is dan ook een klap in het gezicht van het feminisme, want het ontnemen van vrijheden is nu precies waar het feminisme al jaren tegen strijdt. Als je deze vrouwen echt wil beschermen en respecteren, respecteer dan ook hun beroepskeuze. Hun werk is namelijk net zo waardevol, net zo leuk en net zo oké als alle andere beroepen. Dat hun schoonheid doorslaggevend is en niet hun intellectuele capaciteiten, is dan ook geen reden om er een negatief waardeoordeel aan te verbinden.

Wil je seksisme écht aanpakken? Richt je dan op de verknipte ideeën waar mannen mee rondlopen; op vaders die hun zonen leren dat mannen het dominante geslacht zijn; op kerels die vinden dat ze een vrouw mogen betasten omdat ze er vanwege haar kledingkeuze ‘om vraagt’; op politieke partijen die vrouwen als incapabel beschouwen.

Blijf echter met je handen af van de vrijheden van de vrouw. Vrouwen mogen namelijk zélf beslissen welke kleding ze dragen, welk beroep ze uitoefenen en welke rol hun lichaam daarin speelt. Elke vrouw verdient evenveel respect, ongeacht of ze huisarts, ondernemer, pornoster of grid girl is. Dus als een vrouw ervoor kiest om in een kort rokje met een scorebord te zwaaien, moet ze dat gewoon lekker doen.

* De term ‘pitspoes’ is een officieuze, ingeburgerde term voor promotie- en entertainmentmodellen die tijdens autoraces worden ingehuurd.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.