Mindfulness, een rage of een redmiddel?

Neem tijd voor jezelf, leef in het nu en accepteer je omgeving... Allemaal aspecten van het populaire mindfulness. Is het een zweverige rage waaraan goed geld verdiend wordt of worden we er echt rustiger van?

Nickolai Kashirin 6174344321_6558339e00_o

Ik staar naar mijn scherm en ik vraag mij af: hoe kan ik jullie ervan overtuigen dat mindfulness iets kan bijdragen aan een druk, chaotisch en té sociaal leven? Misschien dat mijn ervaring goed genoeg is.

Even tijd voor jezelf nemen, ademen en gewoon zijn. De afgelopen week hoopte ik de rust te vinden die ik zo hard nodig had op het heerlijke eiland Ibiza. Nu, vijf dagen verder, ben ik nog steeds niet waar ik wil zijn en ben ik bang voor alles wat ‘moet’ als ik terug ben in Nederland. Simpelweg omdat ik mezelf geen rust gun. Terwijl ik roep: “maar ik heb gewoon geen tijd om tot rust te komen”, bedenk ik me wat mijn docent Guido Stalman mij vertelde: ‘Tijd moet je maken, het is maar net wat je prioriteiten zijn.”

10 juni 2015 was er op de NPO een uitzending over mindfulness. Een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Is het een zweverige rage waaraan goed geld verdiend kan worden, of worden we er echt rustiger van? Toen het tijd was om mijn minor te gaan kiezen besloot ik het zelf te gaan ondervinden. Mijn hoofd draait altijd overuren en het leek mij een mooi moment om er even een half jaar tussenuit te gaan. Ik begon aan de minor Mindful communiceren en kreeg een spiegel voorgehouden waar het plastic nog op leek te zitten. Hoe goed ken ik mezelf nou eigenlijk echt en hoe diep durf ik naar binnen te kijken om daar achter te komen?

Mijn streven naar meer en meer heeft er in het verleden voor gezorgd dat ik regelmatig kokhalzend boven de wc hing.

Steeds meer jongeren ervaren stress, vooral wanneer je meer gefocust bent op de toekomst in plaats van in het ‘nu’ te leven. Mijn streven naar meer en meer heeft er in het verleden voor gezorgd dat ik regelmatig kokhalzend boven de wc hing. Mijn maag was mijn zwakke plek. Ondanks dat koos ik ervoor om door te gaan met waar ik allemaal mee bezig was in plaats van even wat dingen te laten, en dat is wat ik nu nog steeds aan het doen ben. Ik hoopte dat ik met deze minor wel weer even tien jaar vooruit kon. Het tegendeel werd bewezen en de spiegel die ik voorgehouden kreeg, leek met de dag meer barsten te vertonen. Tijd maken voor mezelf en luisteren naar wat ik zelf wilde, leek moeilijker dan ik dacht.

Hoog opgeleide mensen hebben ongeveer tussen de 100.000 en 150.000 gedachten per dag. Zelfs wanneer je denkt dat je niks denkt, dan denk je. De kracht van goed kunnen mediteren is juist die gedachten als wolken voorbij te laten gaan, het naast je neer te leggen en ernaar te lachen. Hoe hard ik het ook probeerde en hoe hard ik ook glimlachte, er kwam altijd wel weer een punt van mijn to do list voorbij op een wolk. Die punten leken altijd belangrijker dan de tijd voor mezelf en mijn eigen gezondheid. Ik besloot mezelf volledig te stortten in de meditatie en zelfs een hammam te bezoeken om tot rust te komen. Ik was nog geen half uur binnen of ik kreeg een paniekaanval in de stoomcabine. Even hoopte ik dat het door de warmte kwam, maar realiseerde mij al snel dat ik de prikkels uit de stad nodig had. Gewoon omdat ik te bang was om geconfronteerd te worden met mijn eigen gevoelens en gedachtes.

Onze generatie plant vrije tijd en ontspanning in een agenda die nooit groot en ruim genoeg is.

Volgens cijfers van de GGZ zijn steeds meer jongeren bang om een burn-out te krijgen. Tijdsdruk lijkt een grote stressfactor te zijn. Onze generatie plant vrije tijd en ontspanning in een agenda die nooit groot en ruim genoeg is. Ik plan etentjes met vriendinnen om te brainstormen over het opzetten van een nieuw succesvol bedrijf in plaats van te lachen, te drinken en genieten van het samen zijn. Ik realiseer mij maar al te goed dat ik veranderingen moet gaan doorvoeren in mijn leven als ik burn-out-loos door het leven wil gaan. Hoe? Dat is een vraag waar ik het antwoord nog steeds niet op gevonden heb. Ik denk dat zowel meditatie als yoga een hele grote rol kunnen spelen in je gezondheid. Doorzettingsvermogen en de bereidheid om tijd voor jezelf te maken is daarbij wel essentieel. De innerlijke rust waar we allemaal zo naar op zoek zijn komt niet uit de lucht vallen wanneer je op je kussen met je knieën over elkaar zit. Het vergt tijd, je moet je prioriteiten herindelen en vooral kiezen voor jezelf.

Leven in het nu leek vijf weken geleden nog onmogelijk. Ondanks dat ik deze therapie die ik mindfulness noem nog lang niet onder de knie heb, ben ik ervan overtuigd dat het kan bijdragen aan een zorgeloos leven waarin je kan genieten van elke dag en elk moment. Kies jij voor een leven waarin het ‘nu’ niet belangrijk is, waarin je altijd meer zal willen en alles en iedereen behalve jijzelf op nummer 1 staat? Of kies je ervoor om te leven in het nu en jezelf de tijd en de ontspanning te geven die je nodig hebt om alles te bereiken wat je wil bereiken in het leven?

 

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.