De nepdiscussie over het nepparlement

Nepparlement, nepdemocraat en nepfractie, het kwam de laatste tijd allemaal voorbij in de Eerste en Tweede Kamer. Wilders spoorde de Kamer aan te doen wat zijn achterban wil. Dat is echter geen democratie, maar de tirannie van de meerderheid.

-JvL- 4983892436_2a9ee641b2_o

Nepparlement, nepdemocraat en nepfractie, het kwam de laatste tijd allemaal voorbij in de Eerste en Tweede Kamer. Het ‘nepgedoe’ begon allemaal tijdens de algemene beschouwingen, toen Geert Wilders weer iets nieuws had bedacht om de aandacht te trekken: hij verweet het parlement nep te zijn omdat het niet doet wat zijn achterban wil. En omdat meneer op meer dan 35 zetels staat in allerlei peilingen (volgens mij is 35 van de 100 geen meerderheid, maar goed) denkt Wilders dat hij het halve volk representeert.

Iedereen viel over Wilders heen, ergens begreep ik dat wel. Wilders verbrak de regels van een spel waarin hij zelf meedeed. Alsof een voetballer op het veld opeens roept dat alles nep is: immers, ze spelen op gras en er is een bal, maar bepaalde wetten binnen de context voetbal hebben bepaald dat het voetbal is. Als dat spel je niet zint, dan loop je maar het veld af. Dat heeft Wilders al een keer gedaan, en een stunt herhalen pas niet in zijn oeuvre. Nee, Wilders bleef als deelnemer van het ‘nepparlement’ gewoon meedoen aan het spelletje van volksvertegenwoordigertje spelen.

Wilders verbrak de regels van een spel waarin hij zelf meedeed.

Een paar weken later deed in de Eerste Kamer mevrouw Faber van de PVV het toneelstukje van Grote Geert dunnetjes over: Ze verweet de Eerste Kamer nep te zijn omdat het niet zo denkt als de rest van het land. Daarna ontstond er commotie en zette de voorzitster van de Eerste Kamer haar microfoon uit, omdat Faber geen excuses aanbod. Volgens de voorzitster van de eerste kamer was het geen nep-parlement, omdat het eerlijk gekozen is. Mijns inziens net zo’n drogreden als het hele betoog van Faber. De Eerste Kamer is een gedrocht uit de pre-Thorbecke periode, een leuk speeltje van de adel dat inmiddels meer en meer het speelveld is geworden van lobbyisten met dubbele petten. Ach, misschien klink ik nu als een zure SP-er, maar laten we die Eerste Kamer ook niet te democratisch inschatten.

Het probleem van de nepdiscussie is dat het niet gaat over de rol van volksvertegenwoordigers zoals we hem moeten voeren. Ik vind zelf de term nep nogal overtrokken. In een cafegesprek met politiek geëngageerde vrienden kan ik ook graag roepen dat alles kut is in Den Haag. Wie echter wel eens een Kamerdebat aanzet wordt niet verwend met hoogstaande babbels. Het belangrijkste wapenfeit van de honderdvijftig Kamerleden zijn vooral krantenknipsels en nieuwsberichtjes. Wilders voegde daar deze week ook mailtjes aan toe (en breek me de bek niet open over die human-interest babbels van met name Samsom en Rutte, ik heb echt geen behoefte aan specifieke voorbeelden).

Het belangrijkste wapenfeit van de honderdvijftig Kamerleden zijn vooral krantenknipsels en nieuwsberichtjes.

Ik heb al eerder het probleem van de Kamer uiteengezet in artikelen in de Volkskrant: Kamerleden zitten er voor zichzelf en het spel. Dat is het probleem en niet dat ze niet zeggen wat iedereen denkt. Dat is namelijk zoiets als de wil van de massa en precies waar het Griekse systeem verschilt met onze parlementaire democratie. In onze democratie worden namelijk minderheden beschermd bij de grondwet. Als de meerderheid van Nederland vindt dat homo’s dood moeten (wat gelukkig niet zo is, godzijdank) dan gebeurt dat niet, omdat we nu eenmaal in een democratie leven. Die rechten van minderheden beschermt. Die rechten zijn niet altijd even duidelijk. Zo ook in het vluchtelingendebat: er spelen allerlei verdragen, rechten en wetten door elkaar. Daarover waakt onze Kamer gelukkig ook. Daar is niets links of rechts aan, dat is gewoon hun taak.

Het probleem van de Kamer is echter dat het zichzelf ziet als een systeem an sich, in plaats van een vertegenwoordiging.  Voorbeeldje: op het moment dat ik dit stuk typ zie ik Ronald Plasterk op TV. Als de democratie en de Kamer goed had gefunctioneerd had hij daar niet gezeten als minister. Plasterk had namelijk allang weg moeten zijn. De Kamer liet hem echter willens en wetens zitten, omdat de coalitie belangrijker is dan de controletaak van het parlement. Daar ligt een veel gevoeliger probleem van de Kamer. Dat ze af en toe dingen doen die veel kiezers niks vinden, is niets neps aan. Dat is heel normaal. Het is nep als het spel belangrijker wordt dan de taak.

Alles draait uiteindelijk om twee dingen: representatie en de grondwet.

Alles draait uiteindelijk om twee dingen: representatie en de grondwet. Dat is democratie in Nederland. Wilders spoorde de Kamer aan te doen wat zijn achterban wil. Maar dat is geen democratie, maar de tirannie van de meerderheid. Dat betekent niet dat we het parlement nooit nep mogen noemen, want zo af en toe zet ik ook in mijn vraagtekens bij de gang van zaken in Den Haag. En al helemaal als het de Eerste Kamer betreft, die zichzelf nogal kunstmatig in leven lijkt te houden.

Voel ik me dan uiteindelijk niet senang in mijn eigen land? Welnee, ik heb totaal niet het idee dat de democratie niet werkt of nep is, ik schrok alleen van het spasme dat de kamers tentoonspreidde toen iemand commentaar had op hun functioneren. Als we het systeem heiliger verklaren dan het concept, dat lijkt me gevaarlijk. Je hoeft het niet met Wilders eens te zijn om je toch af te vragen hoe echt het parlement is.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.