Troetel- of toeterturken?

Leon Mooren beschikt over een grote multiculti-twijfelmachine. Moeten mensen zich aanpassen of juist hun cultuur behouden? Zijn het echte Nederlanders als ze voor de andere ploeg juichen? Is er überhaupt wel een probleem?

Russ Allison Loar 3353617661_eacb9c6825_o

Ik ben geen racist. Ik houd van alle mensen evenveel, ongeacht huidskleur geloof of afkomst. Racisme is verachtelijk en zou geen plaats mogen hebben in onze samenleving.

Tegelijkertijd snap ik mensen die moeite hebben met de multiculturele samenleving en heb ik die soms zelf ook. Is dat dan mijn fout of die van de ander? Kun je überhaupt wel van fouten spreken? De ene keer zoek ik het in ieder geval bij mezelf en ben ik de grootste linkse hotemetoot die er maar zijn kan. Zo één die vindt dat je de ander niets kwalijk kan nemen en dat alles nou eenmaal cultuur bepaald is.

Op andere momenten zoek ik de fout juist bij de ander en ben ik eerder een soort rechts houwdegen die vind dat mensen zich moeten aanpassen; ‘zoals ik dat daar ook zou doen’. De meeste momenten echter, weet ik het gewoon simpelweg niet en zit ik in het midden tussen deze twee uitersten. Wat dat betreft ben ik net Nederland zelf, ik heb beide meningen in me maar een keuze maak ik niet. Nee, ik doe wat ik altijd doe, ik twijfel. Toch is die twijfel ook de twijfel van Nederland en is Nederlands innerlijke strijd ook de mijne. Ik neem aan ook de uwe, want zijn wij in dat opzicht niet allemaal Nederland? Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Wat dat betreft ben ik net Nederland zelf, ik heb beide meningen in me maar een keuze maak ik niet.

Het is dinsdag 13 oktober en ik zit in de auto van mijn baas, die me een lift naar huis geeft. Zijn zusje, die ook in de auto zit, zegt dat Turkije gewonnen heeft. Nu zij de link gelegd heeft, merk ik pas hoeveel getoeter er klinkt. Dat Nederland niet naar het EK ging, was al een tijdje duidelijk en ik heb de kwalificatiewedstrijd van eerder die avond tegen Tsjechië dan ook niet gevolgd.

Heel veel doet deze plaatsing ten koste van Nederland me dus niet, maar dat dit feest zo openlijk gevierd wordt, vind ik toch wel een raar idee. Mensen die al meerdere generaties hier wonen, die toeteren voor het land van herkomst dat zich ten koste van het land waar ze geboren zijn plaatst voor een eindtoernooi. Mijn baas besluit naar rechts de Coolsingel op te slaan en daar mee te toeteren. Het is een waar volksfeest waarbij veelal Turkse mensen herhaaldelijk op hun toeter drukken.

Onwillekeurig begint mijn multiculti-twijfelmachine (wat ik opteer voor woord van het jaar) allerlei voor- en tegen argumenten te produceren:

Waarom zijn ze voor Turkije, ze wonen hier toch?
Waarom zou dat niet mogen?
Waarom vieren ze niet ingetogener feest aangezien het ten koste van Nederland is?
Waarom vind ik dat, ik heb er immers geen emotie bij?
Waarom voelen mensen zich nog steeds meer Turk dan Nederlander?
Waarom kan ik me zo moeilijk verplaatsen in hen? Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan.

Hoelang duurt het nog voordat deze bevolkingsgroepen helemaal op zijn gegaan in de Nederlandse cultuur, gebeurt dat ooit wel of houden we een samenleving met verschillende culturen, is dat überhaupt wel een probleem en wat is dan eigenlijk de Nederlandse cultuur? Ben ik een racist die een probleem zoekt dat er niet is, of ben ik een naïeve linkse rakker die het probleem ontkent? Kan iemand me antwoord geven?

Onwillekeurig begint mijn multiculti-twijfelmachine allerlei voor- en tegen argumenten te produceren.

Ik kijk naar rechts (letterlijk, niet spreekwoordelijk in politiek opzicht) en zie daar zoals altijd het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt naast het stadhuis van Rotterdam staan.

Wat zou hij er over te zeggen hebben; als iemand weet wat Nederland inhoudt is hij het.

Hij heeft zich nog voor de onafhankelijkheid van spanje aangesloten bij Willem van Oranje. Een strijd die nota bene ging over godsdienstvrijheid. “Dat zouden al die islamcritici in jouw tijd eens moeten realiseren” zou hij me waarschijnlijk zeggen. “Het is die godsdienstvrijheid die het DNA van ons land vormt.” Maar zou hij nou willen dat we tolerant moeten zijn naar andere culturen, of hen juist onze tolerantie op moeten leggen? Wat is nou het meest tolerant?

De auto rijdt door en aan de andere kant van de deur van het stadhuis staat het standbeeld van Hugo de Groot. Nog zo’n voorvechter van tolerantie. Hij heeft er zelfs voor gevangen gezeten. Er woedde een kleine halve eeuw na de onafhankelijkheid een godsdienststrijd door Nederland. De remonstranten tegen de contraremonstranten (heel versimpelt gezegd de strenge tegen de minder strenge protestanten) en hij had kant gekozen voor de minder strenge. Het kwam hem na een machtsstrijd over dit onderwerp tussen Maurits en van Oldenbarnevelt op gevangenschap te staan. In slot Loevestein van waaruit hij na ongeveer twee jaar op beroemde wijze in een boekenkist zou ontsnappen.

“Sta voor wat goed is, en blijf daar achter staan”, zou hij me misschien wel zeggen.

Toen hij later nog eens terugkwam in de Nederlanden in de hoop zich daar weer te kunnen vestigen, weigerde hij wat voor verzoek dan ook naar de staten generaal te sturen, omdat hij vond dat hij niets verkeerds had gedaan. Dit kwam hem op een nieuw arrestatiebevel te staan. “Sta voor wat goed is, en blijf daar achter staan”, zou hij me misschien wel zeggen.

Maar wat is dan goed, dat weet ik juist niet. Vertel me wat het is, dan ga ik er wel voor staan. Zo als hij ooit in een boekenkist ontsnapte aan zijn gevangenschap, ontsnapt hij nu aan antwoord doordat de auto weer gas geeft. De file lost op en we rijden door.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.