Stuur opa naar Griekenland

Inge Jansen gunt elke hardwerkende Nederlander in zijn pensioenperiode een zonnige vakantie met veel cocktails en een prachtig uitzicht en elke verzorger een aangename werkomgeving. Dus waarom niet op het strand in Griekenland? Een echte win-winsituatie.

Glen Bowman 18800919255_69e74a26bc_k

Bij pensioen wordt vaak gedacht aan vakantie. Een heel leven lang wordt gewerkt en na het bereiken van de (oplopende) leeftijdsgrens willen we nog even genieten van onze laatste levensjaren. Helaas valt alle luxe tegen, de eerste paar jaar is lekker genieten en leuke vakantiereisjes worden geboekt, maar zodra er zorg nodig is begint de ellende. Zorg is duur en idealiter is een zorg-instelling vergelijkbaar is met het all-inclusive hotel dat we kennen uit eerdere tripjes naar Turkije.

Helaas blijkt dit niet het geval, in het verzorgingstehuis zijn verzorgers steeds aan het rennen en is er geen tijd voor een persoonlijk praatje. Zware werkdruk in combinatie met teleurgestelde ouderen maakt dat er weinig animo is om in de zorg te werken. Aangezien de vergrijzing nog wel even door zal gaan is, is het belangrijk dat we hier iets leuks van maken zowel voor de ouderen als de jongeren en als dit betaalbaar is, dan is het helemaal fantastisch. Ik gun elke hardwerkende Nederlander in zijn pensioenperiode een zonnige vakantie met veel cocktails en een prachtig uitzicht en elke verzorger een aangename werkomgeving. Dus waarom gaan we niet aan het strand zitten op onze oude dag?

 Vergrijzing

Dat alle babyboomers op een dag met pensioen zijn, was al bekend, maar dan… Het CBS laat in haar bevolkingsprognose weten dat er verwacht wordt dat in 2060 een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder is. Om iedereen toch zijn pensioen te kunnen garanderen en zeker te zijn van goede zorg, zal iedereen tot zijn 71e levensjaar moeten doorwerken. Daarnaast daalt het aantal kinderen per gezin, dus zouden we de pensioenleeftijd nog verder moeten verhogen; of iedereen zelf gewoon voor zijn oude dag laten zorgen.

1

In de grafiek zie je dat de kosten per inwoner aan zorg drastisch stijgen zodra zij een verzorgingstehuis in moeten. Dat is niet geheel onlogisch, maar deze lasten moeten wel door de rest van de bevolking gedragen worden. Nu proberen de overheid en zorginstellingen de kosten te verlagen, helaas zijn werknemers hier vaak de dupe van. Al eerder moest een zorginstelling de lonen met 20% verlagen en daarnaast wordt er steeds meer opgeroepen tot mantelzorg. Kortom, zorg vraagt veel van onze maatschappij, maar kan het ook anders?

Onze Scandinavische buren

In landen als Noorwegen, Zweden en Finland gebruikt men een andere insteek om zorg goed draaiend te houden; concurrentie in de zorg vindt niet plaats op basis van prijs maar op basis van kwaliteit. Vanuit de gemeente ontvangt elke zorginstelling een vast bedrag, daarnaast beschikken de burgers over een persoonsgebondenbudget dat zij naar eigen inzicht aan zorg moeten besteden. Doordat de klant zelf bepaalt waar het geld naar toe gaat en het totale budget van zorg al vast staat is het niet interessant om te concureren in prijs, maar om zich te onderscheiden moet een instelling opvallen door kwaliteit. Meer hierover leest u hier. Naast dit model, dat waarschijnlijk jaren duurt om in Nederland in te voeren, kunnen we natuurlijk ook op vakantie gaan.

Bakken aan de Spaanse Costa

In Noorwegen is het 9 maanden per jaar geen weer om buiten te zitten, Spanje daarentegen is het grootste deel van het jaar zonovergoten. Daar hebben zorginstellingen in Noorwegen slim gebruik van gemaakt door zich aan de Costa Brava te vestigen. Naast lekker weer en goed eten zijn de uurloon en andere prijzen er relatief lager waardoor pensionado’s naast op hun kamer zitten, ook de mogelijkheid hebben om persoonlijk verzorgd te worden en om mee te doen aan sportklassen als aquafit. Dit lijkt me een goede manier om je oude dag door te komen.

Nederland oud en aan de ouzo

Griekenland wordt op dit moment overeind gehouden door ‘leningen’ van de Europese Bank, veel inwoners zijn werkloos en de staatsschuld rijst de pan uit. Tijd om een handje te helpen dus.
Mijn oproep aan Nederlandse zorgondernemers is daarom om zorginstellingen op Griekse eilanden te gaan vestigen. Breng werkgelegenheid en inkomsten daar en zorg dat onze opa’s en oma’s nog even de bloemetjes buiten kunnen zetten.

2

In de afbeelding hierboven zie je het gemiddelde uurloon in Europa, Noorwegen steekt hier met kop en schouders boven uit en in Nederland hebben we het ook wel goed voor elkaar. Een van de achterblijvers hier is Griekenland, het is dus voor ons een stuk goedkoper om persoonlijke zorg daarheen te verplaatsen.

Voor Noren scheelt het per persoon 27.000 euro per jaar, het is daar dan wel bedoeld voor mensen die echt de hele dag persoonlijke hulp nodig hebben. Maar in Nederland zou dit dan met goede maatregelen ook een verschil van rond de 15.000 per jaar per persoon opleveren, lijkt mij wel de moeite waard.

Op dit moment wordt slechts 1% van de totale zorg in Nederland in het buitenland gegeven, we moeten dus nog een beetje wennen aan het idee. Maar tegenwoordig wordt vliegen steeds vanzelfsprekender en hebben veel Nederlanders een vakantiehuisje in Frankrijk, waarom zouden we dan niet opa en oma op gaan zoeken in Griekenland? Is dat zo erg, als we weten dat ze daar goed zitten?

Dus om even alles concreet te maken, ouderenzorg naar Griekenland, blije ouderen, blije Grieken, meer zorg en goed voor de staatskas. Niets dat ons nog tegenhoudt!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.