Een gesprek tussen een PVV’er en een vluchteling

Het vluchtelingenprobleem in één klap duidelijk. Een PVV’er en een vluchteling in gesprek.

Jim Pennucci 12481242483_6aa7da3519_k

V: Waarde Henk, bedankt voor het toelaten van mij en mijn kinderen in uw dorp. Ik begrijp dat u hier niet direct op zit te wachten en wij zullen proberen niet tot overlast te zijn.

P: Flikker op joh! Wat bedankt, ik heb hier helemaal niet om gevraagd. Sterker nog, die hoge heren uit Den Haag hebben dit gewoon zonder mijn toestemming besloten!

V: Ik snap de frustratie, maar u moet begrijpen dat ik deze situatie net zo min waardeer als u. Het liefst had ik in mijn huis gebleven zodat mijn kinderen hun vrienden niet hoefden te verlaten.

P: Rot toch op man! Je komt hier alleen onze belastingcenten opeisen. Geluk zoeken doe je maar ergens anders!

V: Meneer, het gaat ons niet om het geld. Sterker nog, wij kunnen goed rondkomen.

P: Nou, ga lekker op het strand in Mallorca liggen dan. Ons land is vol.

V: Dat gaat niet. Mijn man is nog niet gearriveerd en we hopen dat hij hier snel aankomt. Ik mis hem en de kinderen missen hun vader. Maar wees niet bang, we gaan hier niet niks zitten doen. We maken ons nuttig en gaan op zoek naar werk. Ik ga hier mijn beroep voortzetten als…

P: Wat? Ben je gek geworden? Dan kom je hier en ga je gelijk onze banen inpikken? We hebben miljoenen werklozen! Ik solliciteer me gek. Je snapt toch wel dat wij geen plek hebben voor nog miljoenen vluchtelingen?

V: Ik heb niet het idee dat u de cijfers precies op een rijtje heeft, maar misschien kunnen we het daar later een keer over hebben. Ik denk ook niet dat ik u in de weg zal zitten. Ik ben wetenschapper van oorsprong, ik wil proberen bij een universiteit aan de slag te gaan. En mijn kinderen naar een goede school sturen.

P: Je snapt het ook niet hé? Onze klassen zitten ook vol! Leraren staan al voor meer dan 30 kinderen voor de klas, het is daar chaos. Onderwijs is bagger.

V: Ja, maar…

P: Niks ja maar! We motten jullie gewoon niet.

V: Meneer, we hebben geen keus. Ik heb niet het idee dat u weet wat er speelt. Er is oorlog in ons land. Syrië wordt aan de ene kant overvallen door extremisten en aan de andere kant onderdrukt door Assad. Begrijp mij goed, ik heb net zo lang gewacht met weggaan tot het echt niet meer kon. Maar het werd te erg.

P: Ja, dat kan allemaal wel, maar u bent dan een uitzondering. Duizenden gelukszoeker komen ook hierheen. Ik kan er toch ook niks aan doen dat ons land vol is, sorry hoor.

V: Mag ik u vragen, is dat een gevoel of zijn dat feitelijke constateringen?

P: Kijk om je heen. Overal Marokkanen die alleen maar een opleiding tot crimineel volgen, Polen pikken onze banen in. Kijk onze werkloosheid, het is crisis. Hoe moeten nog meer mensen zoals jullie hier aan de slag?

V: Meneer…

P: Nee laat me nou effe uitpraten. Mijn broer heeft heel zijn leven lang gewerkt hé, als vrachtwagenchauffeur. Altijd braaf naar zijn werk gegaan en rondgereden, nooit geklaagd. Twintig jaar vaste dienst, twintig jaar! Komt er zo’n Pool, hup, baan weg. Die zit nu al twee jaar thuis en moet bijna zijn woning verkopen voor een kleinere woning, zonder dat die iets fout heeft gedaan! En…

V: Mijn broer is vermoord. Vorige week. Hij bleek homoseksuele gevoelens te hebben en had dat verteld aan een vriend via het internet. Daar zijn ze achter gekomen. De duivels van IS kwamen aan de deur en hebben hem meegesleept. De dag daarna is hij onder een brug gehangen en gestenigd.

P: Wat erg voor je, dat wist ik niet natuurlijk.

V: Nee, ik neem u dat ook niet kwalijk. Maar u moet snappen dat niemand hiervoor gekozen heeft. Uw ervaart veel ellende, begrijp me niet verkeerd. Maar probeer in ieder geval wat te relativeren. Het moeilijkste voor ieder mens is verandering. Soms is het gewoon niet anders. Verplaats u in de ander.

P: Ik snap het. Maar zoals ik zei, u bent wel een uitzondering. Heel veel mensen komen om andere redenen. En daarnaast komen al die extremisten ook mee!

V: Uiteraard zal dat soms het geval zijn, maar die zijn nu ook al in uw land. Mensen vluchten juist voor die extremisten. Wat u haat aan het Midden-Oosten, dat haat ik er ook aan. Ik wil ook mijn mening kunnen geven.

P: Maar jullie dragen verdomme een hoofddoek! Wij hebben hier vrouwenrechten!

V: Daar kiezen we zelf voor. Dat hoort bij onze cultuur. Ik weet toevallig dat christelijke vrouwen vaak rokken dragen. Die worden toch ook niet gedwongen?

P: Nee, dat is waar… Maar dat is iets anders dan die islam.

V: Ik ben moslima, maar ben het zeker niet met alles eens. Je moet ook niet alles letterlijk nemen en veel is anders te interpreteren.

P: Ze zeggen dat je met geweld geloof moet verspreiden, wat is dat nou!

V: Ik ben tegen alle vormen van geweld. En ik vind dat iedereen moet vinden wat hij of zij wil. Of je nu moslima, christen of atheïst bent. Ik ben het niet met alles eens, maar iedereen moet kunnen geloven wat hij of zij wil.

P: Wat ben jij voor rare moslim?

V: Het zal je verbazen hoeveel moslims zo denken. Maar je hoort alleen maar de negatieve verhalen in de media, en politici die feiten verdraaien en inspelen op de angsten van het volk.

P: Oké. Nou, weet je, van mij mag je blijven. Ik mag je wel.

V: Goed om te horen! Ik weet zeker dat je mijn man ook aardig zult vinden.

P: Nou, dat zou ik nog niet zo zeker zeggen…

V: Hoezo? Leer hem eerst maar eens kennen.

P: We zullen zien. Waren al die buitenlanders maar zoals jij!

 

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.