EenVandaag meet met onze onderbuikgevoelens

Het opiniepanel van EenVandaag is uitgeroepen tot beste panel van Europa. Het lijkt een ridicuul weetje in de kantlijn van het nieuws, maar toch is het opmerkelijk dat EenVandaag beloond wordt. Het panel is namelijk alles behalve serieus te nemen.

Derek Midgley foto

Het opiniepanel van EenVandaag is uitgeroepen tot beste panel van Europa. Dat meldde het Avro-Tros-programma op haar website. De jury beoordeelde panels uit heel de wereld, van Azië tot Afrika. Uit die stemming kwam EenVandaag als beste uit de bus. “De publieksjury was onder de indruk van het grote aantal panelleden, de hoge respons en de snelheid waarmee EenVandaag onderzoek doet. Veel breaking news surveys worden binnen zes uur uitgestuurd en op tv gepresenteerd,” aldus EenVandaag. Het lijkt een ridicuul weetje in de kantlijn van het nieuws, maar toch is het opmerkelijk dat EenVandaag beloond wordt. Het panel is namelijk alles behalve serieus te nemen.

Een poosje geleden merkte Colm Wittenberg, een schrijver van onze eigen website, op dat in het NOS-journaal steeds vaker een VOX-pop wordt gebruikt: de mening van de man op de straat. Maar moet dat nu echt in het achtuurjournaal? Als ik meningen wil horen, luister ik wel naar stand.nl op radio 1. Echter denken nieuwsvoorzieningen dat opinie een meerwaarde vormt voor hun nieuws. Daarom worden naast Vox-pops ook steeds vaker onderzoeken naar voren gebracht. Het beste voorbeeld vinden we in de peilingen van onder meer Maurice de Honds peil.nl. De NOS slaat ons regelmatig om de oren met onderzoeken van Ipsos; hoeveel mensen vinden nu iets weer? Deze onderzoeken worden dan gepresenteerd in kekke diagrammen en grafieken, alsof we thuis op de bank te infantiel zijn om te begrijpen wat we horen. Bij EenVandaag gebruiken ze geen extern bureau voor hun peilingen en onderzoeken, nee, ze vragen het aan hun eigen leden. In een vlaag van verstandverbijstering heb ik me ook aangemeld voor hun panel. Misschien kon ik nog een interessante bijdrage leveren. Het tegendeel bleek echter waar: de onderzoeken waren zo gestuurd en ridicuul dat de meerwaarde ervan me totaal ontging.

Het probleem van EenVandaag is dat ze niet onderzoeken wat hun panel vindt, maar meer welk onderbuikgevoel hun panel heeft. Maar hoe meet je in vredesnaam het onderbuikgevoel? Welnu, daar hebben Gijs Rademaker – de voorzitter van het panel – en consorten een prachtige ‘thermometer’ voor bedacht. Ze formuleren zoveel mogelijk vragen waarin ze onze verwachtingen peilen.

Het probleem van EenVandaag is dat ze niet vragen naar meningen, maar naar onderbuikgevoelens.

Is dat dan zo infantiel? Ja, zeg ik volmondig. Behoorlijk zelfs. Omdat verwachtingen niets te maken hebben met een mening, maar met een vaag gevoel – de onderbuik dus. Voorbeeldje? Ten tijde van de kredietcrisis en de Griekse bankencrisis stelde EenVandaag deze vraag: “Denkt u dat de kredietcrisis nog lang zal duren?” Hoe moeten wij, de dames en heren van het panel, daar ooit een zinnig antwoord op formuleren? Deze week meldde Jesse Frederik van de Correspondent voor de honderdste keer dat zelfs economen geen idee hebben waar ze over praten, dus hoe kunnen wij als doodgewone plebejers van het panel daar nu wat over zeggen? En belangrijker: wat wil EenVandaag met dit soort nutteloze vragen bereiken?

Eigenlijk stel ik een hoop retorische vragen. EenVandaag wil stemming maken, hun nieuws opleuken en dat doen ze met hun panel. Ze vragen ons vage gevoelens te geven bij het nieuws, waarna Gijs met zijn fijne rode krullen kan vertellen wat het panel vindt. Het panel vindt echter meestal niks; het panel voelt van alles. Welke meerwaarde hebben dit soort gevoelens voor het nieuws? Ik ben misschien naïef, maar mij ontgaat het volkomen.

De prijs voor het opiniepanel van EenVandaag is de verkeerde support. Onderzoekjes naar de onderbuik en nutteloze vox-pops vormen geen enkele meerwaarde voor onze media. Het is ridicule opsmuk en heeft niets met onderzoeksjournalistiek te maken. Als ik een gevoel wil meten, dan leg ik mijn oor wel te luisteren op zo’n oer-Hollandse verjaardag, waar altijd wel een oom zit die over werkelijk alles een mening heeft. Krijg ik er nog een taartje bij ook.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.