De waarheid van het christendom

Als christenen claimen we de waarheid te hebben. Wij weten hoe de wereld is ontstaan, wij weten waarom er ellende is in de wereld, wij weten dat alles goed komt aan het eind der tijden. Voor alles is een verklaring: God. Maar waarom denken we eigenlijk de waarheid te hebben?

A&A Photography 8682613252_b8a6737c19_k

Dit artikel is anoniem geplaatst, omdat de inhoud van dit stuk niet in de omgeving van de schrijfster wordt geaccepteerd. Vragen over het stuk kunt u onderaan plaatsen, deze zullen door haar worden beantwoord.

Religie, een onderwerp waar veel over geschreven wordt. Niet alleen door religieuzen, maar juist ook door mensen die niet in een God geloven. Zo ook hier op Young Critics (zie bijvoorbeeld deze, deze, deze en deze). Regelmatig komen stukken langs die ofwel gaan over het geloof, of waar in een zinnetje een sneer naar het geloof wordt gegeven. En alle stukken hebben één uitgangspunt: de waarheid.

Ik heb een behoorlijk christelijke opvoeding gehad en voor mij was het dan ook normaal om klakkeloos aan te nemen wat men in het christendom beweert. Voor alles is een verklaring: God. En als je iets niet kan verklaren noem je dat het mysterie van het geloof en heb je ook je antwoord. Dat heb ik vrij lang makkelijk kunnen accepteren. Ja, ook ik had tegenslag in mijn leven, stelde de vraag waarom dat gebeurde, waarom ik moest lijden, maar kon er mee leven dat ik de antwoorden niet kreeg.

Voor alles is een verklaring: God

Totdat ongeveer een half jaar geleden iemand tegen me zei: “Je hebt de waarheid helemaal niet, of kan je het bewijzen?” Uiteraard had ik dit al vele malen gehoord, maar het greep me dit keer. In eindeloze discussies met deze persoon keerde dit elke keer weer terug: ik heb de waarheid niet. En het is waar: ik weet niet waarom er lijden is, ik weet niet waarom de ene mens 108 wordt en een baby al bij z’n geboorte overlijdt. Ik weet niet waarom ik elke dag genoeg te eten heb, en kinderen in Afrika sterven van de honger. Ik heb de antwoorden en daarmee de waarheid niet.

Met dit in mijn achterhoofd ben ik naar andere christenen gegaan. Ik kreeg veelal dezelfde reactie: “sommige dingen moet je maar aannemen”. “Je moet vertrouwen hebben”. “Ik zal voor je bidden, dan komt het wel weer goed”. Erg fijn zulke mensen, maar nu de antwoorden. Er gebeurden een paar minder leuke dingen vrij snel achter elkaar, en ik kreeg de sneer: “als je nou stopt met vragen stellen en gewoon gelooft en vertrouwen hebt, was dit niet gebeurd, en komt het wel weer goed”. En ik dacht na, als kind leerde ik dat vragen stellen goed is en dat er geen domme vragen zijn. Waarom mag ik dan geen vragen stellen die het geloof bekritiseren? Waarom kreeg ik van de week de opmerking dat dwazen meer vragen hebben dan wijzen kunnen beantwoorden? Dat is dan ook de reden dat dit stuk anoniem is. In mijn omgeving worden vragen niet geaccepteerd, laat staan een artikel daarover.

Waarom mag ik geen vragen stellen die het geloof bekritiseren?

Ik denk dat ik erachter ben. Als christenen claimen we de waarheid te hebben. Wij weten hoe de wereld is ontstaan, wij weten waarom er ellende is in de wereld, wij weten dat alles goed komt aan het eind der tijden. Maar waarom denken we de waarheid te hebben? Omdat we denken dat er een God is? Ja, ik denk wel degelijk dat er een God is. Bewijzen kan ik dat niet. Maar ik weet ook dat ik niet de antwoorden op de vragen heb die me zoveel gesteld worden. Want naar mijn mening is het waar, er staan een hoop tegenstrijdigheden in de bijbel.

Er zijn een hoop dingen in deze religie die ik met mijn gezonde verstand niet kan verklaren ofwel accepteren. Want waarom overlijdt een baby bij zijn geboorte? Vanwege de zonde? Welke zonde heeft zo’n kind dan begaan? Of de zonde van de ouders? Nee, deze gedachtegang gaat me te ver. We hebben geen antwoord op de vraag waarom zo’n kleine baby overlijdt. Kortweg omdat ook wij de waarheid niet hebben. Maar toch geloof ik wel. Misschien is dat naïef, geloven in iets waarvan je niet weet of het bestaat en wat het dan in zou houden. Maar ik heb liever een sprookjesreligie, waarbij ik uitga van het goede van het geloof, sommige dingen gewoon maar aanneem en intussen duizenden vragen heb, dan dat ik claim keihard de waarheid te hebben.

Laten we accepteren dat we allemaal een andere waarheid hebben, laten we accepteren dat elk mens anders is.

Er is volgens mij een reden dat iedereen wel claimt de waarheid te hebben. Iedereen heeft namelijk zijn eigen waarheid. En daar is ook niets mis mee. We hebben namelijk een waarheid nodig om ons leven op te kunnen bouwen. Dat is onze eigen waarheid waarin wij ons gelukkig voelen. En daarom mogen we ook blijven leven in die waarheid. Maar één ding in die waarheid staat mij heel erg tegen. Dat veel mensen elkaar hun waarheid op willen leggen. In mijn christelijke omgeving willen mensen mij hun waarheid opleggen, omdat zij dat zien als waar. Dat mijn waarheid anders is, is voor verschillende mensen moeilijk te accepteren. En dat is niet alleen bij mij zo, maar bij heel veel mensen. Daarom mijn oproep: laten we accepteren dat we allemaal een andere waarheid hebben, laten we accepteren dat elk mens anders is. En vanuit daar de discussie voeren met goede argumenten. Wie weet kan je dan nog iemand meekrijgen met jouw waarheid.

Zolang we geen antwoorden hebben, moet ook niemand doen of die ze wel heeft. Zolang ik geen antwoorden heb blijf ik voorlopig lekker met één been in mijn sprookjesreligie staan, terwijl ik met mijn andere been in de echte wereld op zoek ga naar mijn waarheid.

 • Pingback: Waarom mensen zich afzetten tegen het geloof – Young Critics()

 • anonieme schrijfster van dit stuk

  Beste Sander,

  Ik ben het voor een deel echt met je eens. Natuurlijk is een bepaalde vorm van opleggen niet verkeerd. Als ik mensen in mijn huis ontvang moeten ze inderdaad hun schoenen uitdoen. Dat wil ik graag, en dus leg ik dat op aan mensen. Maar dat vind ik een andere vorm van opleggen. Als je echt principiële bezwaren hebt, kan ik daar ook nog inkomen. Maar over het algemeen gaat het daar niet om. Heeft dit met gewoontes te maken.
  Jij noemt daarnaast ook nog het punt van moorden. En dat vind ik echt een heel ander punt met het accepteren van waarden dan de punten waar ik het over heb. Natuurlijk mag je moord niet accepteren!
  Maar als ik besluit niet meer gelovig te zijn, wil ik dat dat geaccepteerd wordt. Elk mens heeft natuurlijk het recht om te accepteren en niet te accepteren wat hij wilt. Maar geef toe dat jij wel geaccepteerd wil worden zoals je bent door de mensen om wie jij geeft. Jij wilt wel jezelf kunnen zijn, en je eigen overtuigingen kunnen houden. En dat is het punt wat ik heb willen maken in dit stuk. De waarheid waar ik het over heb is deels subjectief. Maar we moeten we mogen zijn wie we zijn, en dat moeten we ook van elkaar accepteren.
  De reactie op de waarheid van het christendom legt overigens heel goed uit wat ik bedoel.

 • Pingback: Reactie op ‘De waarheid van het christendom’ | Young Critics()

 • Sander

  andere mensen jouw waarheid op te leggen*

  niet andersom xD

 • Sander

  “Goede argumenten” lijken mij per definitie niet te combineren met 90% van de “waarheden” die mensen aanhangen. Als voorbeeld: “…laten we accepteren dat we allemaal een andere waarheid hebben, laten we accepteren dat elk mens anders is.” << Dan probeer je zelf dus ook jouw waarheid andere mensen op te leggen. Daarbij is het [niet accepteren] ook een waarheid van anderen die jij dus niet accepteert. Er is niets mis mee in mijn ogen…

  Maar je komt niet onder hypocrisie uit omdat ELK denkbeeld een persoonlijke waarheid is, en iedereen, zonder uitzondering, gelooft dat hun denkbeeld het correcte is, simpelweg omdat ze anders direct een ander denkbeeld zouden hebben. Jij staat open voor argumenten en verandering, als je daar per se een stempel op zou moeten zetten zou het waarschijnlijk tussen agnostisch en wetenschappelijk in zitten (mijn excuses als ik het mis heb). Maar het is wel een "waarheid". Uiteindelijk komt het allemaal neer op een ander recent artikel op YC (http://youngcritics.nl/2015/07/27/zege-de-paria/): niemand is objectief of kan dat dan ook zijn. Als het je echt, objectief, niet uitmaakt wat anderen geloven, dan laat je ze elkaar vermoorden zonder dat je daar om geeft… en nou.. dat kan ook niet echt.. toch?

  En dat is de reden dat anderen ook hun geloof/waarheid aan anderen opleggen. Omdat ze het niet vinden kunnen dat je met schoenen in huis loopt, of je vork in de verkeerde hand houdt. Het is omdat zij (om wat voor reden dan ook) vergelijkbare morale objecties hebben als jij koestert tegen moord of dwang.

  Maar ook mijn (en Stefan's) mening dat niemand objectief kan zijn is het subjectieve resultaat van velerlei externaliteiten. Het is uiteindelijk niets meer dan een mening zonder waarde voor die mensen die overtuigd zijn van hun eigen, 'objectieve' waarheid.

 • Martijn van der Laan

  Hoi Jacqueline, bedankt voor je reactie! Als je jouw gegevens (e-mail, telnr o.i.d.) stuurt naar martijn@youngcritics.nl, zal ik ze doorsturen naar de schrijfster. Dan neemt ze contact met jou op.

 • Wat een herkenbaar verhaal. Ben ook christelijk opgevoed en ben er ver vandaan gedreven door de onderwerpen die jij aansnijdt, het is veel te makkelijk om je te verschuilen achter het geloof en geen antwoorden te zoeken. Ik heb een allergie voor mensen die mij opdringen wat ik zou moeten geloven en erger nog dat ik een slecht iemand ben omdat ik niet alles klakkeloos aanneem. Ik zou graag met je in contact komen. Lijkt me interessant om een keer met je van gedachten te wisselen.

 • shouf wollah

  Still a better story than the “religion of peace”, aloha snackbar!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.