Brief aan Eva

Als er nu ergens iets gebeurt, wordt er meteen gedacht aan een terreurdaad van moslimextremisten. Of er wordt gehoopt dat het juist geen moslimextremisten zijn zodat de spanningen tussen de Islamieten en anti-islamgroeperingen niet verder oplopen. Want ja, anti-islamgroeperingen hebben we ook inmiddels.

Brian Boyd 1267388064_b6ec3c6a38_o

Lieve Eva,

wat vliegt de tijd hè! Het is alweer 18 jaar geleden dat die auto jou schepte en jij kwam te overlijden. Ik herinner het me als de dag van gisteren. Zaten we dan, bij elkaar in dezelfde klas op de middelbare school. Vijftien jaar oud en klagen over al die tussenuren de volgende dag. Wat hadden we eigenlijk een onbezorgd leventje toen.

Er is veel gebeurd in de tussentijd. Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar in 2001 is de wereld een klein beetje veranderd. Kun jij je nog herinneren dat we het ooit over moslimterrorisme gehad hebben? Nee, ik ook niet. Maar in 2001 hebben moslimextremisten een aanslag gepleegd in de Verenigde Staten. Ze hebben vliegtuigen gekaapt en zijn daarmee het World Trade Center en het Pentagon ingevlogen. De torens zijn ingestort met duizenden doden tot gevolg.

Verschrikkelijk natuurlijk, maar wat misschien nog wel erger is, is hoe het de gedachtegang van mensen veranderd heeft. Als er nu ergens iets gebeurt, wordt er meteen gedacht aan een terreurdaad van moslimextremisten. Of er wordt gehoopt dat het juist geen moslimextremisten zijn zodat de spanningen tussen de Islamieten en anti-islamgroeperingen niet verder oplopen. Want ja, anti-islamgroeperingen hebben we ook inmiddels.

Gevolg is dat de gewone moslim met de nek wordt aangekeken want ‘ze zijn een van hun’. Jij weet net zo goed als ik dat dat nergens op slaat, maar ja, er zijn helaas een hele hoop mensen die daar anders over denken.

Iets anders: Saddam Hoessein is gevangen genomen. Uiteraard door de Amerikanen. Lang verhaal kort, hij heeft in Irak terecht gestaan en heeft daar de doodstraf gekregen. Executie door ophanging om precies te zijn. Dat was in 2006. Een beveiliger heeft de voltrekking van het vonnis gefilmd met zijn mobiele telefoon. Oh ja, iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon en daar kun je dus ook mee filmen.

In ieder geval, dat filmpje is uitgelekt. Je ziet hoe Saddam Hoessein de strop om zijn nek krijgt en vervolgens opgehangen wordt, dit onder luid gejuich van vele omstanders.

Ik kan niet ontkennen dat ik een traantje heb gelaten bij het zien van dit filmpje.

Ik snap het gewoon niet. Tuurlijk, Saddam Hoessein was geen lieverdje, maar waarom moet hem dan meteen zijn waardigheid worden ontnomen? Hoe is het mogelijk dat mensen zo met elkaar kunnen omgaan? Hoe kan er toch zo’n diepgewortelde haat ontstaan? Waarom weten mensen zich toch altijd weer te verlagen tot een niveau van onmenselijkheid dat zij zelf zo verafschuwen in de andere persoon?

Iets dichter bij huis: Pim Fortuyn en Theo van Gogh zijn vermoord. De moord op Pim Fortuyn is de eerste politieke moord in Nederland in de moderne tijd. Ook alweer zo’n hoogtepunt. ‘Gelukkig’ was het geen moslim die Fortuyn vermoorde, maar een linkse milieuactivist. Anders waren de politieke poppen weer aan het dansen geweest. Maar nu ‘kwam de kogel van links’ dus bleef het redelijk rustig.

Van Gogh werd wel vermoord door een moslimextremist: Mohammed Bouyeri. Eerst schoot hij midden op straat Van Gogh neer. Vervolgens sneed Bouyeri met een groot mes de keel van Van Gogh door om daarna het mes tot aan de ruggengraat in Van Goghs borst te steken. Tot slot stak hij met een fileermes een doodsbedreiging gericht aan Ayaan Hirsi Ali op het lichaam van Van Gogh. En dat allemaal in ons ‘tolerante landje’.

Ach Eva, soms weet ik het gewoon niet meer. De haat, de gruweldaden, de onmenselijkheid. Het is inmiddels 2015 maar soms lijkt het alsof we nog in de middeleeuwen leven. Evolutie my ass. Mensen blijven in de basis gewoon primitief. Voor sommigen is alles zwart/wit. Dat type mens heeft over alles een ongefundeerde mening die zij zonder pardon aan iedereen proberen op te dringen. En zij die wel het grijze gebied tussen zwart en wit verkennen worden door die schreeuwlelijken monddood gemaakt.

Kort gezegd komt het erop neer dat ik me wel eens zorgen maak over de wereld waarin we leven en over hoe sommige mensen met elkaar omgaan.

En daarom wil ik je ook bedanken. Hoe triest jouw overlijden op zo’n jonge leeftijd ook is, het heeft in ieder geval bij mij geleid tot het inzicht dat het zonde is om je tijd en energie te verspillen aan negativisme.

Misschien ben ik wel naïef en misschien werkt mijn conflict vermijdende houding soms tegen me, maar ik weiger deel uit te maken van een neerwaartse spiraal van onverdraagzaamheid. Het is echt niet zo moeilijk om een beetje aardig te doen.

Nou Eva, het ga je goed. Doe ze de groeten daar en ik zie je vanzelf wel weer een keer, maar hopelijk niet te snel.

Liefs,

Maarten

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.