Politieporno

Politiegeweld is een groeiend probleem in de huidige maatschappij, zowel qua kwantiteit als 'kwaliteit'. Waar eerst nog moord en brand werd geschreeuwd over een agent die nogal hardhandig een tiener tegen de grond werkt, wordt tegenwoordig pas opgekeken wanneer er iemand komt te overlijden of verder gehandicapt door het leven moet. Hoe is het ooit zo ver gekomen vraag ik mezelf af.

5393982272_435fd3d6dc_o

Politiegeweld. In mijn boekje een vreemde term. Van jongs af aan heb ik de politie altijd gezien als handhavers van de wet en er is een reden dat er een specifieke baan is gecreëerd om de wet te handhaven: mensen luisteren niet graag naar autoriteit. “Wie niet luisteren wilt, moet maar voelen” schiet door mijn hoofd. Nu bevind ik me op een vreemde plek wat het gebruik van geweld betreft. Ik ben er geen fan van, en vermijd het wanneer het kan, maar de harde waarheid leert ons dat het soms nodig is. Aan de andere kant lijken sommige mensen er wel op te kicken, politiegeweld dan.

Gelukkig leven we in de 21e eeuw, en hebben we nooit en te nimmer een tekort aan beeldmateriaal. Elk fervent politiehater kan op talloze sites furieus masturberen op filmpjes waarin een willekeurige agent een ogenschijnlijk onschuldige burger in elkaar timmert, om vervolgens bij de comments een anekdote te plaatsen over de broer van zijn zwager wiens tuinhuisje ooit een kat had die ook buitensporig is mishandeld door de politie. Reden genoeg volgens deze mensen om alle agenten (onder andere) te ontslaan, mishandelen, en/of vermoorden. Yeah. 

Ik ga jullie wat vertellen. Iets dat voor sommige mensen als zeer schokkend kan worden ervaren: politieagenten zijn ook mensen. Nu is het merendeel van de mensen heel redelijk, maar zelfs de meest redelijke persoon kan te ver worden gedreven. Het probleem zit hem in het feit dat wij van de politie, gewoon mensen dus, een onmenselijke taak vragen.

“HOEZO ONMENSELIJK?! ZE KIEZEN ER TOCH ZELF VOOR DAT TE WORDEN?!”

Ja, Thea van Kort&Pittig Maandblad, maar weet je waar ze niet voor kiezen? Om dagelijks uitgescholden te worden. Om fysiek en mentaal mishandeld te worden door de mensen met wie zij in aanraking komen. Om bang te zijn om naar hun werk te gaan. Om thuis te komen en te horen krijgen dat hun familie dreigbrieven ontvangt.  

Dit alles nog eens bovenop het feit dat het werk van de politie gewoonweg slopend is. Elke dag van het jaar moeten ze paraat staan om te zorgen dat merendeel van de populatie veilig is. Ondertussen hebben ze een kutimago onder dezelfde bevolking waar zij voor werken. Het is tegenwoordig vreemder als je toegeeft niks tegen de politie te hebben, dan dat je bij elke mogelijke opportuniteit aangeeft wat een ‘kankerlijers’ of ‘joden’ het wel niet zijn.

En aan elk persoon die nu op wilt staan om aan te kondigen dat de agenten zich niet zo aan moeten stellen: stel jezelf eens even heel eerlijk de vraag hoe jij zou reageren op dergelijke situaties. Kan jij 8 uur lang uitgescholden, geslagen, gepest en bedreigd worden zonder gek te worden/uit te halen/te janken als een baby? Ik alleen de eerste, en ik werk in de klantenservice. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik op mijn werk naar iemand uit wil halen, kon ik mensen inhuren om deze vóór mij in elkaar te slaan.

Zijn alle agenten dan gerechtvaardigd in hun uitbarstingen van al dan niet overmatig geweld? Nee, natuurlijk niet! De politie heeft een voorbeeldfunctie, en zal streng in de gaten moeten worden gehouden om te zorgen dat zij de macht die hen gegeven is niet misbruiken. Beeldmateriaal helpt daar zeker bij en is in principe een goede zaak. Je hebt nooit genoeg bewijs natuurlijk. Wat mij dwarszit is de totale kruistocht tegen elke politieagent die nu wordt opgestookt door (sociale) media.

Slechte mensen bestaan nou eenmaal. Slechte agenten dus, maar ook slechte bakkers, badmeesters, dierenartsen en slagers. Ik roep nu niemand op om tegen deze mensen ook een kruistocht te beginnen, maar eerder om niet alle politieagenten over één kam te scheren. De dood van Mitch Henriquez is een vreselijk voorval dat nooit had mogen gebeuren, en de vreemde houding en uitspraken van de politiewoordvoerders met betrekking tot zijn dood stinken een uur in de wind, maar om gelijk alle agenten af te schilderen als koelbloedige moordenaars? Alsjeblieft zeg, met zo’n denkwijze ben je zelf ook een koelbloedige moordenaar. Van hersencellen welteverstaan.

De foto is van Eddy van 3000.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.