E-sports is niet sukkelig

Pfft... sport, wat een onzin! In games was ik goed, in sport niet. Hoe kon dat nou hetzelfde zijn? Gelijk kwamen mensen met argumenten over dat schaken ook een sport is. Ja, op dezelfde manier dat een hond een beetje op een kat lijkt, want ze hebben allebei vier poten.

game

Spotlights, camera’s, geschreeuw, gejoel, gestamp en gejuich. Een stadion vol strijdlustige fans. Thuis voor de buis gezinnen die al dan niet noodgedwongen samen naar de wedstrijd kijken. Presentatoren die alles zo enthousiast mogelijk voorkauwen en benadrukken. En daar op het speelveld niks meer dan een handvol mensen achter computers, furieus tikkend en klikkend voor de overwinning. Zie jij het al voor je?

E-sports, wat voor electronic sports staat (super origineel), is de kinderschoenen aan het ontgroeien en een stuk groter aan het worden dan iedereen 10 jaar geleden had gedacht. Althans, dat probeert het, maar om als ‘nieuwe sport’ serieus genomen te worden, is zeker geen makkelijke taak.

Gamen hoort er gewoon bij, of je het nou ziet als vermaak, kunst of tijdsverspilling.

Videogames zijn nu gelukkig hun nerd- en cultimago merendeels verloren. Het hoeft niet meer in een donker hoekje te fluisteren over die zieke headshot, het mag gezien worden door middel van accessoires en gadgets en het openhartig delen van gamertags via Facebook en Twitter. Gamen hoort er gewoon bij, of je het nou ziet als vermaak, kunst of tijdsverspilling. Het is net als films kijken en muziek luisteren: een deel van onze cultuur.

Maar sport? Ik moet bekennen dat ik wel even moest gniffelen toen ik dat voor het eerst hoorde. Pfft… sport, wat een onzin! In games was ik goed, in sport niet. Hoe kon dat nou hetzelfde zijn? Gelijk kwamen mensen met argumenten over dat schaken ook een sport is. Ja, op dezelfde manier dat een hond een beetje op een kat lijkt, want ze hebben allebei vier poten. Ik was niet alleen in mijn scepticisme: iedereen die ervan wist had er een hard hoofd in. Het klonk toch ook te mooi om waar te zijn? Geld verdienen met videogames spelen.

Het klonk toch ook te mooi om waar te zijn? Geld verdienen met videogames spelen.

Toch zijn er mensen die erin geloven. Mensen die een droom zien, en deze achterna jagen. Langzaam maar zeker schieten er toernooien en wedstrijden uit de grond, en na afloop lopen mensen weg met geldprijzen. Dikke geldprijzen. Meer en meer mensen raken geïnteresseerd, van het een is het ander gekomen en BOEM! E-sports is geboren.

Een van de eerste dingen die ik me afvroeg toen dit heuglijke nieuws mijn flaporen bereikte, was wat voor mensen het nou zijn. De pro’s. De Diego Maradona’s. De Shaquille O’Neals. Zoals de meesten van jullie wel weten, heb je voor gamen nou niet echt een fit lichaam nodig. Al snel schoten de stereotype beelden door mijn hoofd. Beelden van obese nekbaarden, begraven door een dikke laag Cheetos-stof en omringd door rivieren van Red Bull en Mountain Dew. En… ja, over het algemeen klopt dat beeld. Maar… bovenal zijn het atleten. Mensen die zich inzetten voor een enkel doel, mensen die maar één meesteres hebben genaamd Discipline, mensen met een passie en de wil om die te verwezenlijken. Op dat moment maakt het me vrij weinig uit hoe je eruit ziet of wat je doet, zoiets bewonder ik.

Mensen die maar één meesteres hebben, genaamd Discipline.

Nu zijn het zoals eerder gezegd nog maar net zijn eerste stappen, en flikkert het regelmatig nog op z’n bek. De atleten worden lang niet altijd als zodanig gezien, waardoor ze geregeld worden geweigerd voor een visum om in bepaalde landen te kunnen spelen. Gelukkig is er hoop aan de horizon! Videogame-streams worden steeds vaker bekeken, bedrijven sponsoren meer teams, spelers en competities en de verkoop van kaarten en merchandise valt verre van tegen. Er zit veel potentie in competitief gamen, hoe raar het ook klinkt, maar er is nog een lange weg te gaan voordat het zo serieus wordt genomen als het verdient. Ik ga in ieder geval flink wat Cheetos en Red Bull inslaan, met een strak trainingsschema hoop ik mee te kunnen doen aan het WK Pokémon 2018 in Tokyo.

Foto is van Mike Yosko.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.