Het NOS-journaal Deel 7: Het Weer

Het interesseert me niet of het morgen 15 of 20 graden wordt. Het maakt mij niet uit wat voor wolken er boven het land hangen. Waarom wordt er aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee op eenzelfde manier aandacht besteed als aan zoiets saais als de Nederlandse regen?

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over het NOS-Journaal. Lees hier deel 1deel 2, deel 3, deel 4deel 5 en deel 6.

Bij het schrijven van deze serie loop ik consequent tegen een probleem aan. Ik kan alleen maar ingaan op het journaal. Ik kan alleen maar reageren op wat ik zie. Terwijl het nou juist zo interessant zou zijn om te weten wat er allemaal niet in het nieuws komt. Wat zijn onderwerpen die het journaal net niet halen? En belangrijker, hoe wordt die selectie gemaakt?

Zonder veel hoop stuurde ik daarom een mail naar de NOS met het verzoek of iemand bereid was mijn vragen te beantwoorden. Tegen al mijn verwachtingen in kreeg ik een reactie waarin mij een telefonisch gesprek met de hoofdredacteur werd beloofd. Zo makkelijk is het blijkbaar. Dat gesprek kwam voor dit deel van de serie helaas te laat en zal daarom pas in het volgende deel aan bod komen. In de tussentijd wil ik het dan maar over iets lichts hebben. Het weer.

Van alle onderwerpen in het journaal snap ik het minst van het weer. Het interesseert me niet of het morgen 15 of 20 graden wordt. Het maakt mij niet uit wat voor wolken er boven het land hangen. Waarom wordt er aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee op eenzelfde manier aandacht besteed als aan zoiets saais als de Nederlandse regen?

Ik vermoed echter dat veel mensen het met me oneens zijn en het wel goed vinden dat het journaal wordt afgesloten met wat luchtfoto’s en satellietbeelden. Dat is ook te verdedigen. Iedere kijker van het journaal krijgt de volgende dag te maken met het weer terwijl maar een handjevol mensen direct te maken krijgt met het bootvluchtelingenprobleem. Daarnaast wil je het weten als er noodweer op komst is. Gaan de treinen rijden? Zijn de wegen glad?

Maar moeten we echt, elke dag opnieuw, horen hoeveel graden het gaat worden en waar de wind vandaan komt? Ik denk het niet.

Dat komt vooral door de functie die het weerbericht heeft binnen een uitzending. De frisse afsluiting na een vaak verdrietig en negatief journaal. We worden met rampen overspoeld. Neergestorte vliegtuigen, bussen in ravijnen maar treurt niet beste kijker want morgen schijnt het zonnetje en kunnen we naar het strand. Het belang van grote en invloedrijke gebeurtenissen wordt gebagatelliseerd door het op hetzelfde podium te zetten als een foto van een regenboog. En dat effect wordt nog veel sterker als zo’n belangrijk onderwerp en het weerbericht direct na elkaar komen.

Op 21 juni 2015 besteedt het journaal aandacht aan de raciale aanslag in Charleston. Negen mensen werden vermoord. Het onderwerp is natuurlijk beladen aan alle kanten. Moord, verdriet, raciale en politieke spanning. Correspondent Arjan van der Horst sluit het onderwerp af met het droevige feit dat “Amerika nog altijd een gapende wond heeft, een wond die ras heet”.

Rob Trip kijkt de camera in en zegt:

“Dan zijn we toe aan het weer. Peter, het was al niet veel maar het kan nog erger.”

Heb je dan niet geluisterd Rob? Collega van der Horst had het net over een gapende wond. Over dood en pijn. Dan is het toch volkomen belachelijk om het nu over wat miezer te gaan hebben. Soms lijken ze dit bij het journaal door te hebben. Dan gooien ze er nog even wat sport tussendoor om de overgang van ellende naar hogedrukgebieden wat natuurlijker te laten verlopen. Maar vaak is men niet zo “tactvol”.

7 juni 2015. Twee veroordeelde moordenaars zijn ontsnapt uit een Amerikaanse gevangenis. Omwonenden houden hun hart vast en politie is hard op zoek. Er worden beelden getoond van de ontsnappingsroute en van een briefje dat de twee mannen achterlieten met daarop: “Have a nice day”. Rob Trip kijkt naar weervrouw Willemijn Hoebert en zegt:

“Ja Willemijn, en het was een fijne dag bij ons hé.”

Neem je dit wel serieus, Rob? Hoe zou jij het vinden als je bang bent voor de twee ontsnapte moordenaars die mogelijk in jouw buurt rondlopen en er iemand naast je staat die helemaal geen acht slaat op jouw angst en alleen maar in je oor tettert dat er morgen kans is op ijzel.

Het weerbericht mag geschrapt worden van mij. Of dan tenminste beperkt worden tot één keer per week. Zo grillig en onvoorspelbaar kan het Nederlandse weer niet zijn. En voor wie het echt wil weten, morgen wordt het 10 tot 16 graden Celsius met een strakke wind uit het noordwesten. Er is dertig procent kans op neerslag. Dan weet u dat ook weer.

De foto komt van Pame Figueroa.
 • Pingback: Het NOS-Journaal Deel 8: Interview | Young Critics()

 • Beste Kritische Lezer,

  u heeft natuurlijk gelijk als u zegt dat er groepen zijn in Nederland die vertrouwen op het weerbericht van het NOS-journaal. U noemde al ouderen en mensen met bepaalde fysieke klachten. Maar ook boeren, tuinders, vissers en andere beroepsgroepen zijn graag op de hoogte van de weersverwachting.
  Kortom, voor veel Nederlanders heeft dit deel van het journaal wel degelijk nut.
  Mijn ergernis richt zich vooral op hoe de NOS het weerbericht gebruikt. Die frisse afsluiter. Het treurt-niet-item. Het andere nieuws wordt ondermijnd en dat lijkt mij schadelijker dan het ontbreken van Willemijn Hoebert en Gerrit Hiemstra.
  Maar goed, mijn desinteresse voor het weer is natuurlijk bepalend voor deze mening en ik ben me er van bewust dat die niet door iedereen wordt gedeeld. Met een zakelijker weerbericht zonder vreselijke bruggetjes zou ik ook wel kunnen leven.

  Dank voor uw reactie,

  Colm Wittenberg

 • Kritische lezer

  Ik snap je punt over het weer, en als we het over de bruggetjes hebben die gebruikt worden: laten we die alsjeblieft afschaffen, vandaag nog!
  Maar ik ben het verder niet geheel met je eens. Het weer heeft wel degelijk een functie, voor in ieder geval 2 groepen in de samenleving. Ten eerste voor de ouderen, er zijn er nog in Nederland, ja ze bestaan echt, die geen computer of smartphone hebben. Voor hen is het journaal vaak een heel belangrijk medium, waarbij ook het weer van groot belang is. Hoe moeten zij anders aan die informatie komen? Ten tweede is het weer fijn voor mensen met een iets mindere gezondheid en klachten zoals astma en hooikoorts, en zo zijn er nog een hoop klachten te noemen. En het voordeel van het weerbericht in het journaal boven andere weerberichten is dat ze ook laten zien of er een hoge- of lagedrukgebied aankomt. Dit is voor als je niet de allerbeste gezondheid hebt heel fijn om te weten, omdat je daar ook af en toe je plannen op aan kan passen.

  Ik zou daarom niet pleiten voor het afschaffen van het weerbericht, of het 1x in de week te doen, maar gewoon dagelijks en wat zakelijker. De herhaling van de dag die net geweest is heb ik ook niet nodig. Ik weet trouwens niet waar jij in Nederland woont, maar bij mij in de buurt is het weer veranderlijk genoeg.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.