HBO of MBO-diploma? Zeker te dom om te studeren!

Er is sprake van een enorme hiërarchie in onderwijsland. In deze hiërarchische wereld is het natuurlijk niet verwonderlijk dat iedereen maar hogerop wil. Als er immers met zoveel dedain over je gesproken wordt, dan maar een studie op wetenschappelijk niveau. Dat moet veranderen.

Echt fan ben ik nooit geweest van Jet Bussemaker, onze minister van onderwijs. Naar mijn idee kleedt ze de student onnodig uit en die zogenaamde kwaliteitsimpuls, die haar bezuiniging op de studiefinanciering zal opleveren, zie ik sceptisch tegemoet. Naar mijn idee gaan we hierdoor een rijke elite krijgen op de universiteit, daar waar de laatste decennia wetenschappelijk onderwijs juist zo toegankelijk was voor iedereen. Maar vorige week zei Jet opeens wel goede dingen. In de Volkskrant van 6 juni merkte de minister op dat iedereen maar hogerop wil, ook het HBO en MBO zijn volgens haar prima opleidingen.

Een VWO’er kan naar haar idee ook best HBO of zelfs MBO doen. Oke, een kleine kanttekening mag gemaakt worden: Jet zag het ook als oplossing voor de overbevolking aan studenten op de universiteit. Daar moet het niet om draaien natuurlijk; verschuiven van studenten. Maar gelukkig, tijdens het vragenuurtje liet Bussemaker weten dat we niet met dedain moeten praten over het beroepsonderwijs. En daar zou ik Jet, bij hoge uitzondering, een keer in willen bijvallen. Ze heeft gelijk dat niet alleen een universitair diploma een volwaardig diploma is.

Zelf ben ik een student die ‘altijd maar hogerop wil’. Na mijn havo heb ik een blauwe  maandag bestuurskunde gestudeerd, toen bleek dat dit mij niet paste besloot ik journalistiek te doen. In twee jaar tijd haalde ik met horten en stoten mijn propedeuse waarna ik besloot geschiedenis te studeren aan de universiteit. Opeens haalde ik wel mijn propedeuse in een jaar en kreeg ik zo nu en dan zelfs lol in het schrijven van papers. Maar maakt mijn bachelordiploma geschiedenis mij opeens een betere student dan een MBO’er of HBO’er? Het is misschien makkelijk praten voor mij, ‘ja jij hebt het toch gehaald’. Maar ik meen het uit de grond van mijn hart als ik zeg dat er niets mis is met een mooi afgeronde opleiding aan het MBO of HBO.

Ik heb wel eens meegemaakt dat mensen tegen mij denigrerend deden over hun HBO-opleiding. Ze vertelden me dat zij ‘maar HBO’ deden, alsof een wetenschappelijke studie de heilige graal is. En wie zich wel eens beweegt in bepaalde elitaire kringen weet dat er door sommige studenten aan de universiteit ook daadwerkelijk wordt neergekeken op HBO’ers. Sterker nog, soms wordt wel eens getwijfeld of een studie aan het HBO wel ‘studeren’ genoemd mag worden. Met andere woorden: er is sprake van een enorme hiërarchie in onderwijsland. In deze hiërarchische wereld is het natuurlijk niet verwonderlijk dat iedereen maar hogerop wil. Als er immers met zoveel dedain over je gesproken wordt, dan maar een studie op wetenschappelijk niveau.

Stop toch eens het wetenschappelijke onderwijs op een voetstuk te zetten. We benadrukken maar al te graag dat we een kenniseconomie zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat we daarom met zeventien miljoen wetenschappers moeten leven. Alsjeblieft niet zeg. Een poosje geleden hadden we tijdens college een debat over de diplomademocratie: bestuurlijke macht ligt in de handen van een groepje hogeropgeleiden. De meesten vonden dat positief, zij hebben er immers voor geleerd, dus hebben er verstand van. Maar waar hebben ze verstand van? Is er bijvoorbeeld een opleiding voor volksvertegenwoordiger op de universiteit? En daarbij, spreken politici echt altijd over zaken ‘waarvoor ze geleerd hebben’? PvdA-leider Diederik Samsom is kernfysicus en praat over economie, Pechtold is opgeleid in de kunsthistorie en was jarenlang veilingmeester. Ook hij praat in de Kamer over veel behalve de waarde van een kunstwerk. “Maar ze kunnen zich toch inlezen?” merkte iemand op. Aah, dus als mijn verwarming stuk is, google ik gewoon even op ‘loodgieter voor dummies’. Als hogeropgeleide kan ik me schijnbaar inlezen in onderwerpen.

Ik chargeer, dat weet ik. Natuurlijk kunnen Samsom en Pechtold zich prima inlezen. Maar dat kan ook een lageropgeleide (wat ik trouwens een vervelend woord vind). Wat ik bedoel met deze voorbeelden is dat hogeropgeleid zijn helemaal niets zegt over je relevante kennis voor je verdere carrière. Een fietsenmaker, bakker of loodgieter is niet minder dan een bankier, hoogleraar of rechter. De laatste jaren zijn allerlei eerlijke beroepen als oud vuil aan de straat gezet. Voor de postbode, schoonmaker of conducteur is het respect ver te zoeken. Die laatste moest zelfs fysiek mishandeld worden voordat we doorhadden dat ook zij een rol hebben in de samenleving.

Ik zou graag mijn waardering uitspreken voor ze vanaf deze plaats, maar dat klinkt uit de mond van een elitair geschiedenisstudentje ook wel wat denigrerend. En toch vind ik dat we met z’n allen moeten zeggen: het maakt niet uit wat je opleiding of werk is. Het gaat erom welke bijdrage je levert aan de maatschappij. En ja, ik weet dat bij dit soort uitspraken wel een teiltje nodig is. Maar soms zegt een cliché als dit meer dan allerlei mooie, hippe of dure woorden.

De foto komt van Ryan Tyler Smith.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.