Het NOS-journaal deel 6: Griekenland

Het is de paradox van een permanente crisis. Hoe vaak kan Griekenland op de rand van de afgrond staan? Wij, de kijkers, krijgen alleen maar de ‘momenten van de waarheid’ te zien. De ernst van de zaak is daardoor, ironisch genoeg, aan inflatie onderhevig.

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over het NOS-Journaal. Lees hier deel 1deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Het NOS-journaal leeft van hoogtepunt naar hoogtepunt. De bomaanslag van vorige maand is nu niet belangrijk meer. Leve het korte termijngeheugen. Zelfs de lange, slepende onderwerpen worden op deze manier behandeld. Zo liet deel vier van deze serie zien dat ebola twee weken onafgebroken in het nieuws kwam, maar dat de interesse daarna plotseling weg was. De hype is voorbij, op naar de volgende.

Iets soortgelijks is te zien bij de Griekse schuldencrisis. Griekenland maakte op 4 juni 2015 bekend de lening van het IMF van 300 miljoen euro nog niet te gaan terugbetalen. Ook loopt de termijn af van de leningen die de Eurozone aan de Grieken heeft verstrekt. Nieuwslezeres Annechien Steenhuizen bericht over deze grote ontwikkelingen, een buitenlanddeskundige benadrukt hoe ernstig een Grieks vertrek uit de euro zou zijn en EU-correspondent in Brussel, Arjan Noorlander, legt uit wat het reddingsplan van de Eurogroep inhoudt. Diezelfde Noorlander sluit het onderwerp af met de woorden:

“… dit betekent dat de Grieken financieel nu echt in grote problemen beginnen te komen.”

Nu? Beginnen? Deze crisis is al zo’n zes jaar aan de gang. Het journaal berichtte er voor het eerst over op 23 april 2010. Als dit het ‘moment van de waarheid’ is, wat was er dan aan de hand bij al die andere ‘momenten van de waarheid’?
Op 25 januari 2015 stemden de Grieken en kozen zij massaal voor het radicaal linkse Seriza. Correspondente Eva Wiessing noemde het een ‘historische dag’ en een ‘politieke aardverschuiving’. Dit moment zou bepalend worden voor de schuldencrisis. Net zoals de verkiezingen op 17 juni 2012. De NOS noemde deze verkiezingen een keuze voor of tegen de euro. Stemde je op Nieuwe Democratie, de liberale partij van Samaras, dan was je voor de euro. Stemde je op Seriza, de linkse partij van Tsipras, dan was je tegen de euro.

En er waren meer cruciale momenten: in november 2011 deed het journaal verslag van de regeringsonderhandelingen tussen premier Papandreou en oppositieleider Samaras. Herman van der Zandt eindigde het onderwerp met:

“De tijd dringt, anders dreigt een Grieks faillissement.”

En op 20 oktober 2011 blikte het NOS-journaal vooruit op een Eurotop die ‘wel eens beslissend’ zou kunnen zijn voor het aanpakken van de Griekse problemen.

Het is de paradox van een permanente crisis. Hoe vaak kan Griekenland op de rand van de afgrond staan? Wij, de kijkers, krijgen alleen maar de ‘momenten van de waarheid’ te zien. De ernst van de zaak is daardoor, ironisch genoeg, aan inflatie onderhevig. Dit zogenaamd cruciale moment is vast net zo belangrijk als al die andere cruciale momenten. Het zou helpen als het journaal zich langer richt op een onderwerp en zich bezighoudt met langzame ontwikkelingen. Maar dat is nou juist wat ze bij het journaal niet lijken te kunnen. Ze zien een gebeurtenis. Ze wijden er één uitzending aan waarin ze zeggen dat deze gebeurtenis ontzettend belangrijk is. Vervolgens laten ze het onderwerp maanden liggen om dan weer tegen een nieuwe gebeurtenis aan te lopen waarover ze kunnen zeggen dat die ontzettend belangrijk is.

Incident na incident wordt behandeld, maar niemand zoomt uit en overziet de grote lijnen. Ik zou daarom graag een trager NOS-journaal zien. Met meer tijd per onderwerp. Maar één uitzending per dag. Experts die ruimte krijgen om het grotere beeld te schetsen. Ik moet toch echt Nieuwsuur gaan kijken…

De foto komt van Sue.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.