Het NOS-Journaal Deel 4: De Nasleep

Sinds december 2014 is ebola niet meer in het journaal voorgekomen. Is het dan ook de rest van de wereld uit? Nee, de aantallen zijn juist gestegen. Ebola zal nog wel een paar maanden voortduren. De NOS zit dan waarschijnlijk achter een eekhoorntje aan.

14712446017_ffeca89c27_k

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over het NOS-Journaal. Lees hier deel 1deel 2, deel 3 en deel 5.

In het vorige deel van deze serie over het NOS-journaal was ik van plan te kijken naar aandachtsverslapping. Ik vermoedde namelijk dat daar sprake van was in het geval van slepende kwesties zoals de oorlog in Syrië of de ebola-uitbraak in West-Afrika. Daar ben ik in het vorige stuk echter niet aan toegekomen. De enorme vertraging waarmee de NOS over ebola berichtte bleek te opvallend om te negeren.

Geheel in stijl van de NOS wil ik het, met een vertraging van twee weken, toch nog hebben over dat vermoeden. Want zit daar een kern van waarheid in? Is er een moment aan te wijzen waarop de interesse voor ebola stopte en wanneer gebeurde dat dan?

De berichtgeving over de uitbraak begint op 8 augustus 2014. In de maand daarop komt de ziekte drie keer langs. Vanaf 8 oktober is ebola ‘het nieuws van de dag’ en worden we er eens in de twee dagen van op de hoogte gehouden. Dat wil zeggen, we worden op de hoogte gehouden van ebolanieuws dat met Het Westen te maken zou kunnen hebben. Besmette verpleegkundigen in Texas. Ebolavoorbereidingen in een Gronings ziekenhuis. Een mogelijke patiënt in Dordrecht die later ‘alleen maar’ malaria bleek te hebben. Noodmaatregelen van de Europese Unie. Een Nederlands schip dat richting Sierra Leone wordt gestuurd om te helpen. Al deze onderwerpen lijken mij het waard om het journaal te halen. Het is alleen wel vreemd dat er in totaal veel meer tijd wordt besteed aan deze incidenten dan aan de grote epidemie zelf. De Nederlandse bril blijft altijd op.

De vraag is of dat erg is, er is namelijk wel aandacht voor ebola. Als de NOS na duizenden doden eenmaal doorkrijgt dat er een epidemie gaande is, zit ze er wel mooi bovenop. Dat duurt alleen niet erg lang. Na een enthousiaste en intensieve tweeënhalve week neemt de aandacht vanaf 25 oktober af. In november en december komt ebola in totaal maar vier keer aan bod. Is de uitbraak afgelopen dan? Is iedereen genezen? Ik dacht het niet. In die twee maanden is juist wereldwijd het dodental gestaag opgelopen van 5.000 naar 8.000 en het aantal besmettingsgevallen van 13.000 naar 20.000. De ziekte duurt voort.

Eind december lijkt de NOS zich daar ook bewust van te worden en maakt Jeroen Overbeek de balans op: “We horen het niet meer dagelijks, maar het aantal gevallen van Ebola neemt nog steeds toe.” Dat vind ik al een merkwaardige uitspraak. Is hij namelijk niet degene van wie we dingen wel of niet dagelijks horen? Hij noemt de getallen en laat een kaart zien van wat op dat moment het zwaarst getroffen gebied is. Voornamelijk Sierra Leone. Na dit overzicht komen twee jonge, net afgestudeerde tropenartsen aan het woord die door Artsen Zonder Grenzen zijn gekozen om naar het gebied te gaan. Het grootste deel van het nieuwsbericht gaat over hen. Ik zie ze hun verse diploma ophalen, met een glimlach vertellen over het avontuur dat ze tegemoet gaan en over de manieren waarop ze patiënten zouden kunnen helpen. Ze gaan erheen voor de goede zaak en dat lijkt me geweldig. Maar ook dit onderwerp laat weer zien dat de NOS zoekt naar een Nederlands tintje in een niet-Nederlands onderwerp. Die ziekte is boeiend hoor, maar deze twee Hollandse speldenprikjes, daar gaan we ons journaal aan wijden.

En daarna blijft het stil. Sinds december 2014 is ebola niet meer in het journaal voorgekomen. Is het dan ook de rest van de wereld uit? Is de ziekte teruggedrongen tot de rivier waarnaar ze vernoemd is? Natuurlijk niet. Allerlei instanties zijn nog altijd bezig met het indammen van het virus. Stukje bij beetje wordt er progressie geboekt en neemt het aantal besmettingsgevallen af. Het gaat met horten en stoten. The World Health Organization maakte op 22 april nog bekend dat er al een aantal weken sprake is van stagnatie wat betreft het inperken van de ziekte. Ebola zal nog wel een paar maanden voortduren. De NOS zit dan waarschijnlijk achter een eekhoorntje aan. Ik hoop dat ík je aandacht in ieder geval wel heb kunnen vasthouden.

De foto komt van NIAID.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.