Midden-in-de-quarterlife-crisis

Kiezen is verdomd lastig, vooral als je niet weet of je de juiste keuze maakt. Straks bega je een grote fout en is het onmogelijk om het terug te draaien. Daarom laat ik vaak een ander kiezen, dat voelt veilig. Dan ben ik tenminste niet degene die de fout maakt en er de rest van zijn leven spijt van moet hebben.

De Feng Shui in mijn kamer klopt van geen kanten, want sinds ik in dit huis woon slaap ik slecht. Feng Shui moet harmonie creëren om de kwaliteit van het leven te bevorderen. Hiermee breng je energie op plaatsen waar het ontbreekt en dan bedoel ik niet de energie die je nodig hebt om een rondje hard te lopen. Ik heb mijn kamer voor de tiende keer verbouwd in de hoop dat het werkt. Wanneer ik in bed lig, twijfel ik tussen keuzes die ik moet maken en dat gaat door tot een uur of 6 in de ochtend. Mijn gemiddeld aantal uur slaap per nacht ligt tussen de 4 en de 6 uur. Mijn lichaam en ogen zijn moe maar mijn hoofd gaat nog uren door. Het leven zou fantastisch moeten zijn op deze leeftijd, maar dat is het niet. Het is kut, het is zwaar en het is frustrerend. Eigenlijk heb ik niks om te klagen, maar waar komt dit dan vandaan?

Er komt altijd een punt in je leven waarop je heel veel keuzes moet maken. Bijvoorbeeld het moment vlak voor je afstuderen en je je realiseert dat het volwassen leven gaat beginnen. Je gaat straks hele dagen doorbrengen op kantoor, gaat elke dag samenwerken met dezelfde mensen en je moet verantwoordelijkheid afleggen aan een baas. Daar ben je nog niet klaar voor dus je raakt in paniek. Je gaat Googlen op zoek naar een plek waar je na je studie heen kan. Je wil reizen, je wil weg. Ik wil ook weg. Wanneer je keuzes moet maken klinkt vluchten als een hele goede optie.

Kiezen is verdomd lastig, vooral als je niet weet of je de juiste keuze maakt. Straks bega je een grote fout en is het onmogelijk om het terug te draaien. Daarom laat ik vaak een ander kiezen, dat voelt veilig. Dan ben ik tenminste niet degene die de fout maakt en er de rest van zijn leven spijt van moet hebben. Wanneer ik wel een keuze maak, ga ik vaak op mijn bek, een stuk of honderd keer. Op je bek gaan zou je moeten helpen een volgende keer de juiste keuze te maken, maar ook daar ga ik vaak weer de fout in.

Een quarterlife crisis klinkt voor een hoop jongeren hip in de oren. Mensen roepen van de daken dat ze bij een therapeut lopen, want tegenwoordig loopt iedereen bij een therapeut. Er is vast wel iets waar jij ook mee geholpen kan worden, dus ga je naar je huisarts. Je vertelt over je problemen, hoe vaak je in paniek raakt wanneer je nadenkt over kleine dingen, dat je niet weet wat je met je leven aan moet, je hyperventilatie aanvallen en al je andere klachten die er twee jaar geleden nog niet waren. Hoofdpijn had je vroeger ook nooit, dus je smeekt de dokter om een scan van je hersenen te maken. Kanker komt steeds meer voor dus je neemt het zekere voor het onzekere. Die moedervlek moeten ze ook maar meteen nakijken. Je wil nog zoveel doen met je leven, maar wat je wil dat weet je eigenlijk ook niet.

Mijn quarterlife crisis begon in 2012. Toen realiseerde ik mij dat ik iets van mijn leven moest maken, terug naar school moest en een diploma moest halen. Dat wilde ik, dat waren mijn keuzes. Daarnaast wilde ik werken, een relatie hebben, mijn vriendinnen zien, sporten, gezond zijn… Kortom: perfect zijn. Ik kon tussen geen van de dingen kiezen, ik wilde het allemaal en meer. Toen mijn werk en mijn relatie wegvielen, bleef er veel tijd over om nog meer te streven naar perfectie. School was mijn nummer één prioriteit en elk cijfer onder de zeven was een mislukking. Mijn streven naar perfectie zorgde voor goede cijfers en ik haalde mijn eerste jaar, mijn tweede jaar en mijn stage. Wanneer ik terugkijk op die tweeënhalf jaar, realiseer ik mij dat het grootste deel van mijn studententijd voorbij is gevlogen. In die tweeënhalf jaar tijd was ik zo druk met mijn studie dat ik vergat mijn leven te leven en te genieten.

Na een poosje merkte ik dat ik niet de enige was. Zeker 40% van mijn vriendinnen zit in een quarterlife crisis. De één meer dan de ander, maar we leiden allemaal duidelijk aan het ik-weet-niet-wat-ik-wil- syndroom. Het leven is echt zo makkelijk niet wanneer het op keuzes maken aankomt. Het leven was fantastisch en mooi toen je jong was, maar wanneer je opgroeit verandert dat en daar doe je helemaal niks aan. Er is geen toverstok waarmee je de wereld stil kan zetten omdat jij twijfelt, omdat jij keuzes moet maken.

Keuzes maken hoort bij het leven, niet alleen bij een quarterlife crisis. Een keuze maken valt je alleen net iets zwaarder tijdens deze periode. Je wil succesvol zijn. Je kijkt naar de Nederlandse topmannen en topvrouwen en je denkt: dit kan ik toch ook? Je verwachtingspatroon wordt steeds hoger en alles wat je bereikt is niet goed genoeg, je wil meer.

Ik heb geen tips voor een quarterlife crisis. Als loslaten dan ‘the key to happiness’ is dan is dat het proberen waard. Sta niet te lang stil bij ‘ik weet niet wat ik wil’. Wanneer je jezelf de vraag stelt ‘wat wil ik eigenlijk wel?’ komt hier vanzelf een antwoord op. Het is dan aan jou om de motivatie te vinden om hier voor de volle 100% voor te gaan.

De foto is gemaakt door Mary Lock.
  • Adriana van Eck

    Ik ben vast de eerste die dit leest. Zelfs als je ouder bent is het leven lastig en weet je ook niet wat je echt wilt.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.