Mijn filosofie voor een gelukkig leven

Sam Berns was een jongen uit Massachusetts en had de ziekte Progeria. Een ziekte die bij 1 op de 4 miljoen geboren kinderen voorkomt en een zeldzame, dominante verouderingsziekte. Maar Sam stond positief in het leven. Ondanks zijn aandoening had hij een manier gevonden om te leven met het feit dat hij ongeneeselijk was.

Ik ben een groot fan van Ted Talks en breng dan ook graag wat avonduurtjes door achter mijn laptop, kijkend naar video’s die mijn kennis verrijken, mij handvatten geven om met een ander perspectief naar bepaalde zaken te kijken en mij vooral inspireren.

Ik heb een brede interesse dus ik kijk zoveel mogelijk Ted Talks. Vooral omdat ik denk dat het soms goed is om je te verdiepen in onderwerpen die je wellicht in eerste instantie niet zo interessant in de oren klinken. Toch sta ik graag open voor nieuwe dingen en leer ik graag bij. Het liefst over hoe ik een gelukkig leven leef, want dat is niet altijd makkelijk met alle obstakels waar ik tegenaan loop in het leven. Of het nou gaat om het verwerken van de dood van een naaste, het helen van een gebroken hart of een studie die net niet doet wat ik wil. Op zoek naar een gelukkig leven zijn wij allemaal. Wijlen Sam Berns vertelde in een Ted Talk wat zijn filosofie voor een gelukkig leven was en ik liet mij inspireren.

Sam Berns was een jongen uit Massachusetts en had de ziekte Progeria. Een ziekte die bij 1 op de 4 miljoen geboren kinderen voorkomt en een zeldzame, dominante verouderingsziekte. Maar Sam stond positief in het leven. Ondanks zijn aandoening had hij een manier gevonden om te leven met het feit dat hij ongeneeselijk was. ‘Be ok with what you ultimately can’t do, because there is so much that you CAN do.’ Zijn verhaal is ontzettend sterk en hij raakt geëmotioneerd wanneer hij zijn tweede punt benoemd, dat onderdeel uitmaakt van zijn filosofie voor een gelukkig leven:‘Surround yourself with people you want to be with.‘ Dit raakt mij omdat ik zonder de mensen om mij heen die ik zo liefheb, onmogelijk gelukkig zou kunnen zijn.

‘Keep moving forward’
Stil blijven staan bij de dingen die gaande zijn mag, maar nooit te lang. Erken het, omarm het en laat het dan los. Ik kan mezelf erg goed verliezen in mijn eigen problemen en verdriet. Ik vergeet soms dat het fijner is om me goed te voelen in plaats van intens verdrietig te zijn om dingen die toch weer voorbij gaan. Ik kan erg hard zijn maar kan mij ook kwetsbaar opstellen, open zijn en ontzettend emotioneel. Ik heb zelf geleerd dat het belangrijk is je gevoel te tonen, maar het heeft het heeft veel tijd gekost om dat volledig te kunnen. Toen ik mij eenmaal openstelde werd ik ontzettend hard gekwetst, daar heb ik van geleerd maar ik zal nooit weer de koele kikker worden die ik was. Ik leer van de dingen die gebeuren in mijn leven, omarm ze en probeer dan verder te gaan.

Never miss a party if you can help it’
Feestjes maken het leven leuker maar feestjes bestaan voor mij niet alleen uit muziek, drank en dansen. Het is voor mij feest wanneer ik een vriendin na weken weer kan zien. Het is voor mij een feest om lekker te eten met familie en vrienden. Het is voor mij een feest als ik inzie dat klagen en zeuren over de kleine obstakels in het leven onnodig is en ik vollop kan genieten van al het moois wat op mijn pad komt. Het is voor mij een feest wanneer ik mensen uit het verleden los kan laten en ik ruimte kan maken voor nieuwe.

De filosofie voor een gelukkig leven van Sam Berns omschrijft precies wat ik voel en wat ik wil in het leven. Gelukkig zijn met de dingen die wel kunnen, omringd worden met de mensen waar ik het meest van houd, niet stil blijven staan bij wat pijn doet en van elk moment een feestje maken.

Sam Berns is op 10 januari 2014 op zeventienjarige leeftijd overleden.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.