Wat is beter dan democratie?

Diederik Samsom zei tijdens het RTL-debat: “Wij zijn degene die de democratie en vrijheid omarmen en koesteren, ongeacht onze religie of afkomst.” Democratie lijkt een kwalificatie te zijn geworden van een Westers gedachtegoed. Democratie is geen bijvoeglijk naamwoord, maar het wordt wel zo gebruikt.

Het media circus rondom de verkiezingen is al een aantal weken bezig. Naast een aantal gebruikelijke verkiezingsdebatten, maken de politieke leiders gretig gebruik van de overvloed aan media platformen om zichzelf en hun partijprogramma te profileren als de beste van en voor Nederland. Hier horen inspirerende reclamespotjes, opzienbarende optredens en treffende uitspraken bij. Niet zo gek dus dat veel politici zich hier strategisch op voorbereiden. Wat werkt wel en wat werkt niet bij het Nederlandse publiek?

Nu wil ik hier niet de zoveelste zeikstraal over de media en politiek heen pissen. Het is een onderdeel van onze politiek om je plan aan de man te brengen en zo gelijkgestemden te vinden. Het is in de basis elkaar tot dienst zijn. De vertegenwoordiger vindt degene die vertegenwoordigd wil worden. Tot dusver prima. Daarnaast is de media ondertussen een onontkoombaar instituut geworden en heeft het zich gemanifesteerd in de samenleving op een manier die niet meer terug te draaien valt. De tijd dat langs de deuren gaan met folders en flyers voldoende was, is voorgoed voorbij. Ook dit is iets waar je lang over kunt klagen, maar het internet zal er niet mee verdwijnen. De platformen om je politieke plan voor te leggen, zijn er en kunnen gebruikt worden. Die vrijheid hebben we.

Maar wat is dan precies het probleem? Sinds kort onderzoek ik de relatie tussen de media en de politiek. Het is te kort en te moeilijk om allesomvattende theorieën te hebben over de invloeden van media in de politieke sfeer en vice versa, maar een aantal dingen komen toch duidelijk naar voren.

Zo spreken wij in Nederland, en eigenlijk in veel westerse gebieden, altijd van democratie als zijnde het politieke ideaal. De beschaafde wereld heeft democratie en waar democratie niet is, zal het moeten komen. Logisch, want in het licht van de waarden en normen die worden gehanteerd in Nederland en vergelijkbare gebieden is democratie misschien wel de best denkbare mogelijkheid voor een regeringsvorm. Immers, iedereen krijgt een stem en dat is eerlijk. Democratie in zijn puurste betekenis is bestuur door het volk. Maar als we kijken naar democratie in onze huidige samenleving en de manier waarop we naar democratie kijken, is dit dan ook daadwerkelijk waar we het over hebben?

Diederik Samsom zei tijdens het RTL-debat: “Wij zijn degene die de democratie en vrijheid omarmen en koesteren, ongeacht onze religie of afkomst.” Democratie lijkt in al zijn ontwikkelingen niet meer te worden gebruikt als een regeringsvorm. Het lijkt een kwalificatie te zijn geworden van een Westers gedachtegoed. Democratie wordt niet bedreven, wij ZIJN democratie. Democratie is geen bijvoeglijk naamwoord, maar het wordt wel zo gebruikt. Het geeft een positief gevoel. Het geeft een optimistische lading aan iedere boodschap. Een gevoel van vrijheid, rechten voor het volk en medezeggenschap. Democratie is beschaving, civilisatie en respect. Dit alles lijkt te leiden tot een voor velen onaantastbare status voor democratie. Maar goed, dit alles gezegd; zou er dan ook iets beters kunnen bestaan?

Dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat democratie niet langer staat voor simpelweg de regeringsvorm democratie. Ik ben mij bewust van het begrip indirecte democratie, maar je kunt je afvragen hoe hard de stemmen nu tellen. Want een stem is een stem op een partij, maar kunnen we daadwerkelijk stemmen op een partij die al onze belangen vertaald naar regeringsplannen? Door de kiesdeler probeert men in Nederland de versplintering van het politieke landschap te beperken. Dit is ergens te begrijpen, omdat het regeren makkelijker maakt. Tegelijkertijd moeten we ons hier wel bij realiseren dat dit ten koste gaat van kleinere partijen. Niet genoeg stemmen is geen inspraak.

Een andere problematiek van onze huidige vorm van democratie zijn de groepen in de samenleving die buiten het kiesrecht vallen. Het thema immigratie is actueler dan ooit. Maar alleen Nederlanders hebben het kiesrecht voor de Provinciale Staten, waar indirect ook de leden voor de Eerste kamer door worden gekozen. Een totale groep binnen onze samenleving met een stem, die ook géén inspraak hebben op een van de belangrijkste besturingsorganen van Nederland.

Daarnaast bevindt het merendeel van de Nederlandse partijen zich in het politieke midden, die zich onderscheiden door zich te profileren met thema’s. Ze lijken allemaal in dezelfde richting te kijken, maar bevechten elkaar op veel punten. Dit maakt kiezen ook moeilijk. Want welke partij behandelt deze punten zoals jij ze zelf zou behandelen? Vaak zul je deze partij vinden, maar des te meer thema’s je bekijkt, des te meer politieke partijen je moet overwegen in je keuzes. Dat we concessies doen als kiezer, wordt ook duidelijk uit de vele krantenberichten die melden dat de achterban boos en gefrustreerd is. Ze hebben toch voor deze partij gestemd, waarom geven ze juist op dat punt toe? Ter verduidelijking: kijk naar het huidige kabinet en de rol van de PvdA. Als Samsom toegeeft op de verkorting van de duur van de WW uitkering, doet dat zeer als dat voor jou een belangrijk thema was en om die reden PvdA hebt gestemd. Maar nogmaals, democratie is concessies doen.

Wat mij alleen stoort, is het feit dat we er ons van bewust zijn dat er veel zwevende kiezers zijn, dat het voor de huidige regering een enorme last is om te blijven onderzoeken wat het volk wil (en vaak de plank misslaat), er nog steeds geen serieuze alternatieven worden geopperd. Nogmaals de vraag, waar zijn de referenda?

Zou het niet een mogelijkheid kunnen zijn de politiek te laten draaien rond volksreferenda? Verspillen we niet teveel tijd met het zieltjes winnen vlak voor de verkiezingen? Met heel hard op televisie roepen wat jij als partij beloofd te gaan doen? Zou het niet beter zijn het volk te informeren over kwesties om hen vervolgens per kwestie te laten bekijken zij willen?

Wat betreft volksreferenda ben ik mij ervan bewust dat het ook vrijwel onmogelijk zal zijn om geen concessies te doen. Ook hier bestaat de kans dat er een minderheid buiten de boot valt. Maar gezien het huidige politieke landschap wat bestaat uit veel geroep en geschreeuw, veel bureaucratie en een overvloed aan verwijzingen naar wetten en documenten lijkt het me een verlichting voor de democratie (ja, de regeringsvorm) als er serieus naar een alternatief wordt gekeken om echt de stemmen te laten tellen.

De foto is gemaakt door Marie-II.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.