De kracht van een lach

Terwijl ik door het Vondelpark fiets vraag ik mij af hoe het kan dat er in een land als Nederland mensen op straat leven. Een land wat zo ‘goed’ georganiseerd is en iedereen zich altijd massaal inzet wanneer er een natuurramp plaatsvindt in een ander land ergens aan de andere kant van de wereld.

Daar staat hij weer, op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en de Overtoom. Zijn bovenlichaam bepakt met tassen en kleden. Ze zijn verdeeld over beide schouders zodat hij in balans blijft. Het miezert en zijn dreadlocks zuigen de regen op alsof ze in geen 10 jaar een druppel water hebben gezien. Maar hij lacht, van oor tot oor.

Terwijl ik door het Vondelpark fiets vraag ik mij af hoe het kan dat er in een land als Nederland mensen op straat leven. Een land wat zo ‘goed’ georganiseerd is en iedereen zich altijd massaal inzet wanneer er een natuurramp plaatsvindt in een ander land ergens aan de andere kant van de wereld. Nederland helpt graag, daar zijn we goed in. Maar elke keer wanneer we weer massaal doneren met zijn alle vraag ik mij af waar die miljoenen blijven. Er zijn nog steeds dorpen die nooit meer zijn opgebouwd na het Tsunami en er zijn nog steeds mensen in Nederland die op straat moeten leven.

Als ik een dag op de grote stoel van een goede doelen organisatie zou zitten deed ik het anders. In mijn hoofd zitten al jaren plannen die groter en groter worden. Ik heb er een strategie in uitgeschreven van begin tot eind. En elke keer vraag ik mij af of de mensen op die grote stoelen niet dezelfde strategieën hebben uitgewerkt in hun hoofd en dezelfde geniale plannen hebben om de wereld te verbeteren.

De zwerver op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en de Overtoom is gelukkig, althans dat denk ik. Zijn lach is ontstaan uit een warm hart of uit een overmatig gebruik van verdovende middelen. Maar het maakt mij niet uit, zijn lach maakt mijn dag goed. Hij laat zien dat geluk niet hoeft te bestaan uit material things. Een paar sterke schouders voor je tassen en dekens en dreadlocks zo vet als de vacht van een schaap om je hoofd warm en droog te houden.

Maar het belangrijkste is zijn glimlach. Lachen maakt gelukkig, het verzacht de pijn. Niet alleen je eigen pijn maar ook die van de mensen om je heen. Lachen maakt je sterk en gezond en als we met zijn alle elke dag onze mooiste glimlach opzetten en een steentje bijdragen aan de landen die dat hard nodig hebben, dan komen we er echt wel.

Het is donderdag en daar staat hij weer. Vandaag schijnt de zon maar zijn gezicht lacht zo mooi dat zelfs wanneer het had gedonderd en gebliksemd het niks had kunnen veranderen aan de stand van zijn mond. Tanden heeft hij niet maar hij is gezegend met een bos met haar die over de jaren heen in elkaar geworven zijn tot dreads. Hij lacht en ik lach terug. Even steek ik mijn hand naar hem op en ik krijg een vrolijk knikje terug. Als het even kan verbeter ik de wereld, het liefst met een toverstok. Maar vandaag begin ik met een glimlach op de fiets en deel ik mijn geluk met de rest van de stad. Want de wereld verbeteren begint toch echt bij jezelf.

De foto is gemaakt door Rob Hogeslag.
  • Leuk artikel Joyce. Met name de manier waarop jij het hebt geschreven is aantrekkelijk. In gedachte zie ik je door de stad fietsen met een stralende lach en een twinkeling in je ogen. De wereld verbeteren zal lastig worden maar jij kleurt de wereld wel een beetje mooier!

  • Adriana van Eck

    Jij bent goed bezig, ga zo door!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.